10 gode og gåsehudsfremkaldende gysere på Netflix

Er du til gys, gru og gåsehud? Står der myrepatter og ståpels på menuen, når du sætter dig til rette i sofaen? Hvis ja, så har du her en guide til 10 gode gysere på Netflix DK, der kan få nakkehårene til at sitre, tænderne til at klapre og kroppen til at skælve.


Netflixgys 01 - Eden Lake
1. Eden Lake (James Watkins, 2008)

Eden Lake er hård kost for sarte sjæle. James Watkins bevæger sig elegant ind på torturområdet med denne gyserperle, der på udpenslet og ekstremt voldelig facon sætter problemer under debat. Ja, det bliver helt  brandesiansk, når arv og miljø bruges som afsæt for at vise, hvor afstumpede og ondskabsfulde børn kan være, hvis far og mor er lede sataner.  Michael Fassbender og Kelly Reilly spiller hovedrollerne som det unge par, der på en weekendtur konfronterer en gruppe utilpassede teenagere – det skulle de ikke have gjort, og deres livs mareridt indfinder sig prompte.

Netflixgys 02 - Halloween
2. Halloween (John Carpenter, 1978)

Halloween er en klassiker, et ikon og et mesterværk. Det er dén film, der startede slasherbølgen, der skyllede ind over 80’erne med tsunamiagtig vælde. Det er dén film, der gav os ét af horrorfilmhistoriens mest sejlivede maskemonstre. Det er dén film, der kickstartede Jamie Lee Curtis’ karriere. Det er dén film, du skal se at få set, hvis du er horrorfan og endnu ikke har været forbi Haddonfield og dens mest berømte indbygger, bøhmanden Michael Myers.

Netflixgys 03 - The Blair Witch Project
3. The Blair Witch Project (Daniel Myrick & Eduardo Sánchez, 1999)

Tre studerende vandrer ind i Marylands dunkle skove: De vil lave en dokumentar om den lokale Blair Witch-legende, men finder hurtigt ud af, at de nok skulle være blevet hjemme. The Blair Witch Project er en film af den slags, hvor things go bump in the night. Filmen var nyskabende i måden, hvorpå den promoverede sig selv som true story: Den brugte nemlig det endnu relativt unge internet som afsæt for en storstilet reklamekampagne, og filmen formåede at indtjene intet mindre end 249 millioner dollar, hvilket må siges at være et fornuftigt overskud, når produktionsbudgettet ikke oversteg 1 million dollar. Dette er en suveræn found footage-film med en slutning, der rev i undertegnedes nakkehår.

Netflixgys 04 - Lad den rette komme ind
4. Lad den rette komme ind (Tomas Alfredson, 2008)

Det ér en vampyrfilm, men det er også et drama. Et drama om venskabet mellem mobbeofferet Oskar og den mystiske vampyrpige Eli. Filmen, der bygger på John Ajvide Lindqvist roman fra 2004, foregår i en grå og vinterkedelig forstad til Stockholm i de tidlige 80’ere, hvor venskabet mellem Oskar og Eli langsomt udvikler sig til kærlighed. Filmen leger eminent med vampyrkonventionerne, og hvis man er til hugtænder og halspulsårer, så skal man have krydset filmen af. I øvrigt instruerede Matt Reeves geninspilningen Let Me In i 2010, og den bør man også unde sig at se.

Netflixgys 05 - Ondslabens hotel
5. Ondskabens hotel (Stanley Kubrick, 1980)

Man kan ikke kalde sig horrorfan, hvis man ikke har set Stanley Kubricks mesterlige filmatisering af Stephen Kings roman fra 1977. Jack Nicholson spiller forfatteren Jack Torrance, der – sammen med konen og sønnen – har påtaget sig tjansen over vinteren at passe det idyllisk placerede, men også svært tilgængelige, Overlook Hotel. Familien er mutters alene på hotellet, og da Jack langsomt begynder at skifte personlighed, viser hotellet sig samtidigt fra sin alt andet end hyggelige side. Og når man har set filmen, kan man passende læse romanen også. Det bliver man kun rigere af.

Netflixgys 06 - Saw
6. Saw (James Wan, 2004)

Saw affødte en lind strøm af mindre gode efterfølgere, der blev produceret med en hast, der gav franchises som Friday the 13 og Halloween sved på panden. Og selvom efterfølgerne alle er mindre gode i sammenligning med den første, så formåede de alligevel at holde mig klinet til skærmen og skruet godt ned i sofaen. Den første film i serien er dog noget ganske særligt inden for genren: Det er en  eminent konstrueret puslespilsgåde af en film, hvor brikkerne på psykotisk elegant vis bliver lagt brik for brik for brik. Og selvom torturelementet ér til stede i filmen, så fylder det langt fra så meget, som i efterfølgerne. I Saw kobler Wan på elegant vis suspense og surprise – og brug så den sav, Cary Elwes!

Netflixgys 07 - 30 Days of Night
7. 30 Days of Night (David Slade, 2007)

Vampyrer er ikke én ting, de er mange. De kan være noble og adelige, distingverede og dannede. Men de kan også være flæsende, grusomme og helt igennem onde i sulet rovdyr, der udelukkende tænker: MAD! Det er sådanne vampyrer, David Slade skildrer i sin fornemme filmatisering af Steve Niles og Ben Templesmiths stilskabende grafiske roman. Vampyrherligheden foregår i den lille by Barrow, der ligger i Alaska, og her er det bælgravende mørkt 30 dage om året, hvilket må siges at være himmerige på jord for vampyrer. Byens sherif får da også syndigt travlt, da en flok grovsultne af slagsen vælger at banke på døren.

Netflixgys 08 - American Psycho
8. American Psycho (Mary Harron, 2000)

Det var ikke en let opgave, Mary Harron påtog sig med filmatiseringen af Bret Easton Ellis’ skandaleombruste kultroman fra 1991. Filmen kunne let have fejlet, men Harron vælger at nedtone det grafiske og voldelige ved at undlade at filmatisere romanen ord for ord, side for side. Dermed ikke sagt, at  American Psycho IKKE ér en voldsom film med voldsomme scener og sekvenser, for det er den, men frem for konsekvent at visualisere alle de ekstremt billedlige passager i romanen, og dem er der mange af, udvælger Harron en håndfuld og bruger disse til at underbygge den kritik, der er indlejret i fortællingen om materialisme, kapitalisme og menneskelig afstumpethed. En rigtig god film, der var med til at indlede det nye årti.

Netflixgys 09 - Wolf Creek
9. Wolf Creek (Greg Mclean, 2005)

Wolf Creek er australian outback-horror af den gemene slags! Tre backpackere oplever deres livs værste mareridt, da en tilsyneladende venligtsindet mand tilbyder at reparere deres bil, der er brudt sammen. Det skulle de aldrig have takket ja til, for bag det tilforladelige ydre gemmer der sig en seriemorder, der tager de tre venner til fange. Hvis man synes om filmen, så havde Mcleans Wolf Creek 2 premiere sidste år, og den er alt andet end ringe. Og skulle du være så heldig at falde over instruktørens krokodillegyser Rogue, så se den fluks – den er eminent!  

Netflixgys 10 - Dawn of the Dead
10. Dawn of the Dead (Zack Snyder, 2004)

Zombier er det nye horror-sort, og med AMC-serien The Walking Dead er de stavrende kadavere pludselig blevet allemandseje. Nu skal man ikke længere ligne en huleboende nørd, der kun sjældent lader solens stråler ramme ens blege krop, for at kunne sætte pris på disse apokalypsemonstre. Det burde jo være George A. Romeros originale film fra 1978, der var at finde her, men jeg sætter stor pris på Zack Snyders genindspilning, der er en visuel perle, der emmer af zombiedynamik. Det er en must watch-film for zombieelskere!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.