10 Halfdan Rasmussen-bøger fra Det Schønbergske Forlag

Det Schønbergske Forlag / Nyt Nordisk Forlag har udgivet en lang række af Halfdan Rasmussens bøger, hvoraf ikke så få er illustreret af Ib Spang Olsen. De var venner og tæt forbundne samarbejdspartnere, der gennem mange generationer har glædet unge såvel som ældre læsere. Rasmussens formidable sans for sprog, rim og rytme gjorde ham til en af vores største digtere, og han modtog flere priser for sit forfatterskab, blandt andet De Gyldne Laurbær for digtsamlingen Torso i 1958.

I dette indlæg vil vi dog nøjes med at se nærmere på nogle få af de mange børnetitler, Halfdan Rasmussen nåede at skrive inden sin død i 2002. Og selvom hovedparten af bøgerne er illustreret af Ib Spang Olsen, så har også Ernst Clausen og Kai Matthiessen bidraget med tegninger til Olsens ord.


Børnerim af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - BørnerimDette er bogen, der ikke må mangle på børneværelset! Det er en klassiker, der siden 1964 har været en fast del af danskernes barndom. Og i denne udgave medfølger der 2 CD’er, hvor Ib Spang Olsen, der naturligvis også står for de fantastiske illustrationer, har indtalt Halfdan Rasmussens rim til musik af sønnen Martin Spang Olsen. Halfdan Rasmussen opfattede selv Børnerim som sin bedste bog, og det forstår man godt. Læs mere hos forlaget!

Stigen af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - StigenStigen, der første gang udkom i 1969, fortæller historien om en stiges eventyr. Ja, en stige! Det er Kai Matthiessen, der står for illustrationerne til fortællingen om stigens møde med forskellige mennesker og dyr: en bonde, en ko, en kat, en mus og et forelsket par, der alle – bortset fra koen – kravler op ad stien og ind i himlen. Læs mere hos forlaget!

Den lille frække Frederik og andre børnerim af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Den lille frække FrederikDen lille frække Fredetik og andre børnerim byder på en lang række af Halfdan Rasmussens klassiske rim, der – som titlen indikerer – blandt andet byder på frække Frederiks tur i sin røde bil – og så er er det naturligvis Ib Spang Olsens, der har illustreret bogen. Udgaven fås både med og uden CD. Læs mere hos forlaget!

Tullerulle Tappenstreg spiste gummibolde af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Tullerulle tappenstregDet er ikke kun gummibolde, Tullerulle Tappenstreg spiser. Nej, menuen står skam også på kaffebønner. Det kan man læse i et af de rim, der i denne samling også byder på et af mine favoritrim: Nemlig det om uglen, der spiller kort portner Jensen over på Regensen. Rimene er illustreret af Ernst Clausen i sort/hvid. Læs mere hos forlaget!

Tante Andante af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Tante AndanteTante Andante er endnu en af de mange elskede børnebogstitler fra Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens højt værdsatte samarbejde, og bogen, der første gang udkom i 1985, indeholder 34 rim, der alle er smukt og farverigt illustreret med Spang Olsens letgenkendelige streg. Læs mere hos forlaget!

Onkel Karfunkel: Udvalgte børnerim af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Onkel KarfunkelDenne samling af børnerim, der igen har illustrationer af Ib Spang Olsen, indeholder en lang række klassikere. Man kan eksempelvis læse Lille Sky, Tyggegummikongen Bobbel, Posemandens bil, Snemand Frost og frøken tø og Inde i min mosters mave – alle sammen fantastiske rim, som generationer af børn er vokset op med. Læs mere hos forlaget!

Hokus Pokus og andre børnerim af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Hokus Pokus og andre børnerimDenne samling af rim indgår i samme serie som Onkel Karfunkel og Tante Andante, og bogen byder på 30 rim, hvor blandt andet Puttemænd og Søndenvind og solskin hører til blandt de mere prominente af slagsen. Selvom man har den store Børnerim stående i reolen, hvor de fleste af Halfdans rim er at finde, så gør disse bøger sig bemærket ved de fine farveillustrationer af Ib Spang Olsen. Læs mere hos forlaget!

Når far og mor får tid af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - nÅR MOR OG FAR FÅR TIDDet tog mere end ti år at søsætte Når far og mor får tid. Målet var at få en samling af børnesange, der skulle være tro mod både teksterne og musikken, og som samtidig kunne være et alternativ til de sædvanlige rock-fortolkninger af de klassiske børnesange. Det er Martin Spang Olsen og Anna Britt Mathiassen, der fortolke Halfdan Rasmussens rim: Læs mere hos forlaget!

Lange Peter Madsen af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Lange Peter MadsenLange Peter Madsen er en uundgåelig børnebogsklassiker, som alle børn bør stifte bekendtskab med. Den fantastiske historie om stakkels Peter, der får sig en tur i Olines vridemaskine, har, lige siden den første gang blev udgivet i 1950, begejstret mange børn – ikke mindst takket være Ernst Clausens fin illustrationer. I øvrigt kan man hos forlaget bestille en plakat med lille Peter, der blev til lange Peter. Læs mere hos forlaget!

Fem små troldebørn af Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen - Fem små troldebørnHvis jeg skulle nævne én favoritbog, der bærer Halfdan Rasmussens og Ib Spang Olsens navnetræk, så måtte det blive Fem små troldebørn, der første gang blev udgivet i 1948. Fortællingen er eminent, og mange politisk korrekte personer – og ikke så få svenskere – ville nok få de cigarrygende og menneskespisende trolde galt i halsen. Den er herlig! Læs mere hos forlaget!

Halfdan Rasmussen - Børnerim

Halfdan Rasmussen - Stigen

Halfdan Rasmussen - Den lille frække Frederik

Halfdan Rasmussen - Tullerulle tappenstreg

Halfdan Rasmussen - Tante Andante

Halfdan Rasmussen - Onkel Karfunkel

Halfdan Rasmussen - Hokus Pokus og andre børnerim

Halfdan Rasmussen - nÅR MOR OG FAR FÅR TID

Halfdan Rasmussen - Lange Peter Madsen

Halfdan Rasmussen - Fem små troldebørn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.