20 gode serier, du skal se på Netflix!

Det er en mørk og grå tid, vi går i møde. Solen holder ferie, vejret byder på regn og udenfor er det frysende koldt. Det er dog også december, julens måned, og menuen står derfor på hygge – og gerne foran tv’et, siddende i sofaen under plaiden, med en kop varm mokka og et solidt udbud af serier fra Netlix’ stadigt voksende katalog til ens rådighed. Her følger 20 gode tv-serier, man kan få vinteren til at gå med, og hvis man ønsker at blive klogere på en lange række af nedenstående serieherligheder, bør man slå kløerne i Tobias Bukkehaves 50 TV-serier du skal se, der netop er udkommet hos Gyldendal – og som i øvrigt udgør en fortrinlig julegave.

NB: Et par af serierne er desværre blevet fjernet fra Netflix DK, Pushing Daisies og Nip/Tuck, der dog fortsat kan ses på Netflix US.


1) Sons of Anarchy

Bikers with a grudge! Serien, der er skabt af Kurt Sutter, centrerer sig om bikerklubben Sons of Anarchy, der holder til i den fiktive by Charming, Californien. Her styrer de sagerne med hård hånd, og ingen skal pisse på deres territorium. Serien kører på sin sjette sæson, og hvis Sutter får grønt lys, får den også en syvende og (i følge Sutter) afsluttende sæson.

title_sons_of_anarchy_season_1_blu-ray

2) Breaking Bad

Breaking Bad kræver ikke den helte store og forkromede introduktion, og en salgstale er for så vidt også helt og aldeles irrelevant. For er man først et par episoder inde i første sæson af vor tids mest hypede serie, så ved man også, at hypen er berettiget. Hvis du endnu har serien, der fik fem sæsoner, til gode, så kan det kun gå for langsomt med at møde den kræftramte high school-lærer Walter White, der har slået sig på salg og produktion af metamfetamin.

Netflix-serier - Breaking Bad

3) House of Cards

Netflix gider ikke stå på sidelinjen og se HBO, AMC og Showtime stikke af med ære og omtale igen og igen, og med House of Cards, der er en Netflix’ egenproduktion, viser de, at de kvalitetsmæssigt spiller bold i samme liga som de tre nævnte. Politisk drama, rænkespil, intriger og en storspillende Kevin Spacey er den lim, der binder serien solidt sammen. Dette er en must see-serie, man ikke skal snyde sig for – den er brillant!

Netflix-serier - House of Cards

4) Homeland

Post-9/11 har vist sig at være en svær tid for det amerikanske samfund, der er i kronisk terrorberedskab. At det utænkelige kan ske igen, ligger hele tiden og ulmer under overfladen. Derfor er CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes) også ekstra opmærksom, da hun får nys om, at en amerikansk krigsfange er blevet omvendt af al-Qaeda og nu planlægger et angreb på amerikansk jord. Ikke alle er lige lydhør over for Mathisons idéer, og det bliver en hæsblæsende kamp imod tiden at afsløre konvertitten.

Netflix-serier - Homeland

5) Arrested Development

Arrested Development er skæv, skingrende tosset og skide god – pardon my french. Denne sitcom hører til blandt de bedste af slagsen, og persongalleriet er varieret, farverigt og ikke til at stå for. Fox pillede den af plakaten efter tre sæsoner, hvorefter Netflix tidligere på året genoplivede serien med en fjerde sæson (15 episoder) – så der er altså spritnye skærmydsler fra den dysfunktionelle familien Bluths skøre liv!

Netflix-serier - Arrested Development

6) Dexter

Dexter Morgan er seriemorderen, man holder af og holder med. Jovist slår han folk ihjel for et godt ord, men kun onde, gemene, lumpne og forbryderiske af slagsen. كوره ع النت Altså andre seriemordere, der ikke besidder et skåret i granit-moralkodeks, pædofile, voldtægtsmænd og andre kriminelle elementer fra samme ubehagelige skuffe. Dexter spilles i øvrigt af Michael C. Hall, der også brillerede i HBO-serien Six Feet Under.

Netflix-serier - Dexter

7) Lost

Lost er en puslespils-serie, hvor man hele tiden finder en brik, man ikke vidste, man manglede. Det er et sindrigt og labyrintisk konstrueret serie-univers, der løbende åbner nye døre til nye fortællinger, nye eventyr og nye oplevelser. Det er J.J. Abrams, der står bag serien, der er the mastermind, og Lost er et bekendtskab, man ikke må snyde sig selv for: velspillet, velskrevet, velinstrueret og højpotent drama tilsat lige dele science fiction og adventure. Grandiost!

Netflix-serier - Lost

8) Sherlock

Bedst som man gik og troede, at der aldrig ville komme en ny Sherlock Holmes, der ville evne at gnubbe skuldre med Basil Rathbones og Jermey Bretts respektive udgaver af den ypperligste snushanedetektiv, må man erkende, at det gjorde der. For sagen er nemlig den, at skuespilleren med det uforlignelige og herlige navn Benedict Cumberbatch har gjort Holmes-karakteren til sin helt egen. En knivskarp deduktionsdetektiv, hvis hjerne arbejder lige så hurtigt som Googles søgemaskine – og det er hurtigt! بطاقات اونو Serien er blevet optimalt tilpasset et moderne London, og det fungerer upåklageligt fra start til slut.

Netflix-serier - Sherlock

9) Mad Men

AMC’s flagskib af en periodeserie har taget verden med storm, og Don Draper har længe været et house hold-name. Her skildres 60’ernes reklameverden som et fristed for machismo. Her skal man skære sig igennem cigaretsmog med en machete for at komme ind på kontorerne, hvor mandschauvinismen driver ned ad væggene. Her skyller man sin stive whisky ned med en vodka, imens man pudser egoet af ved at score en af de mange storbarmede sekretærer, der opvarter mændene med udenomsægteskabelige tilbud. Serien er et stilrent mesterværk, der skildrer 60’er-tiåret på flotteste vis.

Netflix-serier - Mad Men

10) The Walking Dead

Hvem skulle have troet, at zombier – ZOMBIER! – skulle blive omdrejningspunktet for en mainstreamserie? Zombier er jo noget for hardcore film- og horrornørder, ikk’? نتائج امم اوروبا 2022 Det er da ikke sådan noget, man slår sig ned i sofaen for at følge med i uge efter ude i serieformat, vel? Jo, det er det! For Frank Darabonts serieversion af Robert Kirkmans tegneserier om de stavrende kadavere blev en hitserie for AMC, der nu kører på sin femte sæson. Se den – også selvom du ikke er til zombier.

Netflix-serier - The Walking Dead

11) Californication

Sex, sex, sex … og druk! Dette er ikke ubetydelige ingredienser i serien med den temaafslørende titel Californication. Og ja, der bliver fornicated til den helt store guldmedalje. Det er David Duchovny-karakteren Hank Moody, der er centrum for serien. Moody har levet en god, tryg og økonomisk velbjærget tilværelse som forfatter i det dekadente L.A. Moodys romansucces God Hates Us All har betydet, at det eneste, han skulle bekymre sig om, var at forfine sin hedonistiske livsstil – men  pludselig banker virkeligheden på døren, og Hank skal hanke op i sig selv.

Netflix-serier - Californication

12) Firefly

Den Fox-producerede Joss Wheedon-serie Firefly fik et alt for kort liv. Alt, alt for kort. Kun 14 episoder blev det til, førend Fox sagde stop og trykkede på rødt lys-knappen. Serien, der er et genrekonglomerat bestående af komedie, western, science fiction og drama, foregår på rumskibet Serenity, der fungerer som hjem for en række personer. Der står eventyr på menuen, når Malcolm Reynolds (Nathan Fillion) og hans mandskab flyver rundt for at håndhæve loven på deres egne præmisser. Serien fik for et kort øjeblik tilføjet ny energi, da Universal Pictures gav grønt lys til at producere filmen Serenity.

title_firefly_bluray

13) Whitechapel

Krimiserier er der mange af. Rigtig mange. Nok til, at man ville kunne bruge et helt liv på mord, forbrydelser og opklaringen af disse. Og det ønsker man jo ikke. Derfor skal man skære ind til benet og fjerne fedtet og senerne, der klistrer sig til den gode bøf. Og i denne henseende er Whitechapel én af de fineste udskæringer, man kan sætte tænderne i. Serien er struktureret omkring virkelige forbrydelser, første sæson ser eksempelvis nærmere på en Jack the Ripper-copycat, og der diskes op mere velskrevne historier, gode dialoger og skæve karakter.

Netflix-serier - Whitechapel

14) Justified

Bedst som man troede, at nu var det slut med cowboyhat og seksløber for Timothy Olyphants vedkommende, der jo brillerede i HBO’s westernserie Deadwood, så dukker han op i FX-serien Justified, der er skabt af Graham Yost. Justified bygger på et litterært fundament, der udgøres af en række romaner skrevet af den amerikanske forfatter Elmore Leonard. I seriens første sæson møder vi U.S. Marshall Raylan Givens (Olyphant), der håndhæver loven på old school-maner. Det betyder i praksis, at han ofte lader pistolen få det første ord. Grundet denne no shit-attitude, bliver Givens forflyttet fra Miami til Kentucky – og her ender han (naturligvis!) også i problemer.

Netflix-serier - Justified

15) Twin Peaks

Twin Peaks er efterhånden old school i serieregi. Det er er også en klassiker, et mesterværk og en uomgængelig serie, man SKAL have krydset af på sin must see-liste. Det er David Lynch og hans syrede hjerne, der står bag serien om Laura Palmers mord og opklaringen af dette. Et mord, der trækker tråde ind i en mørk, uhyggelig og virkelig creepy verden. Serien er i dag en del af den stødt voksende kanon af kvalitetsserier, og kendingsmelodien, såvel som Dale Cooper og hans kaffemani, er en del af rigtig manges populærkulturelle bagage.  

Netflix-serier - Twin Peaks

16) The Tudors

Sex, magt, nepotisme, intriger, drama, snogagtig adfærd, mord og hedonisme er nogle af de ingredienser, der udgør hovedbestanddelen af Showtime-serien The Tudors, der er skabt af Michael Hirst. Den fire sæsoner lange serie bygger på kong Henry VII’s regeringsperiode, og hovedrollen spilles intenst af Jonathan Rhys Meyers. Det er et historisk drama af den bedste slags, der er velskrevet og velspillet gennem alle 38 episoder.

Netflix-serier - The Tudors

17) Star Trek: The Original Series

Hvis man blot har et gran science fiction i årerne, så bliver man jublende eventyrkåd, når man hører denne intro til én af genrens flagskibe, den tre sæsoner lange Star Trek, der løb over skærmene fra 1966 til 1969: Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds; to seek out new life and new civilisations; to boldly go where no man has gone before. Og ja, dette er stedet man starter, førend man kaster sig over alle de andre herlige science fiction-serier, der efterfølgende er blevet skabt.

Netflix-serier - Star Trek TOS

18) Pushing Daisies

Før Bryan Fuller kastede sig over en af vor tids mest feterede kannibaler, som vi alle ved hedder Hannibal, havde han sat sit navntræk på en fin række skæve serier. En af disse var Pushing Daisies, der handler om tærtebageren Ned (Lee Pace). Ned har en ganske særlig evne: Han kan via berøring bringe døde mennesker tilbage til livet. Denne evne bruger han til at opklare mordmysterier – men det er ikke gratis og uden konsekvenser, at Ned kan gøre brug af sin særlige genoplivningsgave. It comes with a price, som det hedder.

Netflix-serier - Pushing Dasies

19) Boss

De fleste vil nok tænke på Frasier, når man nævner Kelsey Grammer. Andre vil også kunne forbinde ham med Cheers, der herhjemme går under titlen Sams Bar. Men det er ikke kun komediegenet, der er stærkt hos den amerikanske skuespiller. Nej, han evner skam også fuldblodsdramatik, hvilket han beviser i serien Boss, der er skabt af Farhad Safinia.  Her spiller Grammer Chicago-borgmesteren Tom Kane, der – efter at være blevet diagnosticeret med en alvorlig sygdom, som han holder hemmelig for alle, også konen Meredith (Connie Nielsen),  forsøger at beholde sin politiske magt.

Netflix-serier - Boss

20) Nip/Tuck

Der er som sådan ingen grænse for, hvad man kan bygge en serie op omkring. Hvis fundamentet er i orden, hvis strukturen kan bære, så klø på., lyder devisen. Om det er fortællingen om en sexafhængig LA-forfatter, en seriemorders gøren og laden i pasteluniverset Miami eller om de feterede plastikkirurger Sean McNamara og Christian Troy i Ryan Murphus serie Nip/Tuck, der løb over 6 sæsoner, kommer ud på et: Hvis det er godt, og seertallene holder, så får serierne lov at leve. Og Nip/Tuck ér god – rigtig, rigtig god.

Netflix-serier - Nip Tuck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.