Anders And Classic 1 – 2015 (Carl Barks)

På mandag får et spritnyt andeblad premiere herhjemme. Bladet, der har fået titlen Anders And Classic, udkommer seks gange om året og samler alle de bedste historier fra de største forfattere og tegnere. Det første nummer, der meget passende er blevet helliget den største af dem alle, nemlig Carl Barks, byder på fem historier fra perioden 1945 til 1967.

I Guldet under isen (Frozen Gold, 1945) er Anders og ungerne blevet godt og grundigt trætte af at skovle sne, og de tænker sig langt væk til de varme lande. De vælger derfor at bytte deres hus for et fly, så de kan drage af sted sydpå mod tropehimmel, høj sol og sandstrande. Men sådan kommer det ikke til at gå, og da Andebys borgmester beder dem om at fragte en sending penicillin til byen Iceville i Alaska, ja så må rejsen sydpå udsættes.

Selvom penicillinleverancen burde være en smal sag, så melder der sig nogle skumle typer på banen, der skaber problemer: Sådan er det jo tit hos Carl Barks! Disse har stjålet et skattekort fra Guldgraver-Billy, som de gemmer i flyet. Nu venter der så nogle lige så skumle typer i Alaska, der skal have kortet, så de kan finde Guldgraver-Billys nedgravede guldskat. Det bliver et eventyr med isbjørne, en sneblind Anders samt pistol- og knivbevæbnede forbrydere, der vil gøre en ende på stakkels Anders’ liv!

Det første nummer af Anders And Classic indeholder også (og hvor heldig er man ikke lige) en af undertegnedes absolutte Barks-favoritter, nemlig Snedige smuglere (Donald of the Coast Patrol, 1948). Anders er blevet hyret som kystvagt, og han skal beskytte kysterne mod smuglere og spioner. Eller nærmere bestemt, så skal han patruljere en ganske særlig kyststrækning, hvor en smuglerbande er mistænkt for at indsmugle juveler fra Orienten.

Anders har så travlt med at bevise sit værd, og spankulere flot rundt i sin smarte uniform, at han slet ikke bemærker, hvad der foregår lige under hans næb. Men det gør Rip, Rap og Rup til gengæld, og de lurer hurtigt både smuglere og spionere. Og bid lige mærke i de smukke damer, der optræder i historien. Disse skildres ikke karikerede og med hundetræk, som Barks ellers tit havde for vane, men som smukke kvinder. Ja, den ene stiger endog op af vandet som en anden Botticellisk Venus.

I Den forbudte dal  (Forbidden Valley, 1957) er Andeby blevet invaderet af et meget farligt insekt: agurkeboreren! Disse er så farlige, at de truer hele Andebys agurkehøst. Men hvordan er de havnet i byen, og hvem har sluppet dem løs? Igen – som det var tilfældet i Guldet under isen – hyres Anders og ungerne til at drage ud på en mission til en fjerntliggende jungle: De skal finde en flok savhvepse, der er mestre i at udrydde agurkeborere.  Men det er ikke kun ænderne, der rejser! Nej, i kølvandet følger den skurk, der har sluppet agurkeborerene løs, og han vil gøre alt for at stoppe ænderne.

I den fjerne jungle rejser de fire ænder til Tsetseville via Feberfloden, hvor de skal finde savhvepsene. Men da det er uden for agurketiden, er savhvepsene søgt hen i Den Forbudte Dal, hvor det vrimler med dinosaurusser! Jo, det er noget af et eventyr ænderne fra Andeby kommer ud på.

I På rejse i rummet (Gyro’s Imagination Invention, 1957) har Georg Gearløs opfundet en fantasimaskine der gør, at man kan se alt det, man forestiller sig. Ja, ens fantasi bliver gjort levende. Så nu drager Anders, Rip, Rap og Rup ud på et fantasieventyr, der bringer dem rundt på mange af de stjerner og planeter, der er i vores solsystem. Et stort eventyr, hvor ænderne bliver mindre og mindre og mindre for hver stjerne og planet, de besøger.

Den sidste historie i dette første nummer af Anders And Classic er også meget passende den sidste historie, Carl Barks tegnede med onkel Joakim i hovedrollen. I Onkel Joakims diamantfeber (The Doom Diamond, 1967) har Bjørne-banden dresseret en flok skovskader til at flyve ind i pengetanken på Bilbremsebakken og rane sølvmønt på sølvmønt. Hvis de så blot kunne nøjes med kobbermønterne, men nej…

Bjørne-banden keder sig dog, og selvom skovskaderne leverer en fast indtægt, så savner de deres “bank-arbjede”. Så da banditterne finder ud af, at riganden har købt den berygtede Zenith-brillant af Øst-Sulistans regering for ti millioner i guld, og at han selv skal levere de ti millioner i et specialbygget og piratsikret skib, øjner de chancen for igen at komme ud af ledighed. Hvad hverken ænder eller Bjørne-banditter dog havde regnet med var, at de ville rende ind i det sorteste uheld i ands minds!

Anders And Classic er stævnet virkelig flot ud med disse fem Carl Barks-klassikere i lasten, og alle 100 sider er herlig, nostalgisk (gen)læsning. Man sluger historierne grådigt og med stor læselyst, og når man sidder med bladet finder man ud af, hvor uforgængelige Carl Barks’ historier er. Tænk blot, at den ældste historie i dette blad i år kan fejre sin 70 års fødselsdag, men at den stadig er dugfrisk og leverer en eventyrlig læseoplevelse. Det skal blive spændende at se, hvad det næste nummer i serien har at byde på!

Anders And Classic 2 – 2015

HISTORIEOVERSIGT & FORSIDE:

1 – Guldet under isen (Anders And)
Historie & tegninger: Carl Barks / Oversættelse: Sonja Rindom
2 – Snedige smuglere (Anders And)
Historie & tegninger: Carl Barks / Oversættelse: Sonja Rindom
3 – Den forbudte dal (Anders And)
Historie & tegninger: Carl Barks / Oversættelse: Sonja Rindom
4 – På rejse i rummet (Anders And)
Historie & tegninger: Carl Barks / Oversættelse: Sonja Rindom
5 – Onkel Joakims diamantfeber (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Carl Barks / Oversættelse: Sonja Rindom

Anders And Classic 1 - 2015 (stor)

INFO OM UDGIVELSEN:

Årgang: 1
År: 2015
Nummer: 1
Udgivelsesdato: 26. januar
Pris: 60,-
Størrelse: B5 (170mm x 260mm)
Sideantal: 100
Udgiver: Egmont Publishing
Omslag: Carl Barks
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Type: Serieblad/magasin, der udkommer 6 gange om året
Links: I.N.D.U.C.K.S. / ComicWikiAndeby.dk / Oversigt / Walt Disney Universet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.