Anders And Classic 2 – 2015 (Marco Rota)

Dette nummer af Anders And Classic byder på fem historier af den milanesiske mester Marco Rota, der bedst kendes for historien Mit liv i en æggeskal og fortællingerne om og med den brave Anders Vildand. I dette nummer præsenteres vi for to historier, Anders And-historien Grevens skabning og Mickey Mouse-historien Tæppets hemmelighed, der aldrig tidligere har været udgivet på dansk.

Jeg så forleden Marco Rota omtalt som en talentfuld epigon i en af de her tilfældige og helt og aldeles ligegyldige diskussionstråde på internettet, som man bedst styrer udenom. Med epigon mente pågældende person, der kritiserede Rota, at han ikke er andet end en efterligner af Carl Barks.

De her småhidsige Carl Barks-disciple, der altid har utroligt svært ved at se kvaliteterne hos andre tegnere, og som altid hidser sig fanatisk op, hvis man drister sig til at kalde andre end den gode tegner for mester, vrimler det med. Det er sørgeligt, at visse mennesker er så begrænsede i deres syn på Andeby, at de ikke blot bliver ved med at tale andre kunstnere ned, men samtidig også skal slå de af os i hovedet, der evner at favne lidt bredere.

Men lad os, frem for at dvæle mere ved ovenstående, kigge på de historier, dette nummer udgøres af.

I Onkel Joakim-historien Et hav af penge (1974) får vi at vide, at onkel Joakim ikke kun har én pengetank … han har mange. Og det er et problem, da han har de værste mareridt om forbrydere, der igen og igen plyndrer de mange pengetanke, som han ikke kan beskytte. Derfor råder Anders ham til at bygge én stor pengetank, der skal være stor som et hav. Logikken bag idéen lyder: Penge, som opbevares spredt, er mere udsatte og fristende. Desværre viser det sig hurtigt, at Hexia har sneget en forhekset mønt ind i den nye kæmpepengetank, og pludselig sker der ting og sager…

I Anders And-historien Skotsk specialitet (2006) udnævner onkel Joakim Anders til kok, så han kan lave en ægte skotsk middag for Andebys Skotteklub. Tanken er, at menuen skal være så fantastisk og lækker, at onkel Joakim bliver udnævnt til formand for klubben. For det er jo, som han siger, en stor ære og – nok så vigtigt! – godt for forretningen. Så Anders drager til Skotland med rygsækken fuld af gastronomisk gåpåmod, men møder uventet modstand, da han forsøger at aflure de gæve skotter opskriften på den bedste haggis.

I Grevens skabing (2010), der ikke tidligere har været udgivet på dansk, har Anders kastet sig over slægtsforskning, og det er lykkedes ham at finde frem til en fjern grandonkel: Grev Frankenfurter fra Blogz, der boede i Transistorvaninen. Så nu skal kufferterne pakkes, så han kan finde ud af mere om sin forfader. Det ender med, at Anders og ungerne bliver slotsejere, får et Franktenstein-inspireret andemonster på nakken og tager flugten mod Andeby, da gæret oksesuppe med maddikefyldte osteklumper ikke just står på listen over familien Ands favoritmad.

I Tæppets hemmelighed (1972), der heller ikke tidligere har været udgivet på dansk, er Mickey og Fedtmule på besøg i basarerne i den ældgamle hovedstad i kongeriget Ottomaninen. Her får Fedtmule ved et tilfælde fingrene i Dødens tæppe, der udover at være forbundet med uheld og død også fortæller om hemmeligheden bag Alexander den Stores skjulte skat. Naturligvis viser det sig, at ikke alle er bange for tæppet, og Sorteper er naturligvis skurken, der hellere end gerne – og for enhver pris – vil have fat i tæppe såvel som skat.

Dette nummers sidste historie er Onkel Joakim-historien Glubsk gedde (2002), hvor onkel Joakim har slået sig på karpe-avl! Jo, han har skam fremavlet en særlig slags koi-karper og håber nu, at dommerne fra Andeby Karpeforening vil tildele ham førstepræmien, så hans karper kan blive blandt de meste efterspurgte i hele verden. Desværre har der ikke blot sneget sig en glubsk gedde ind i karpebassinet, der jo vil æde de dyrebare karper, nej, Hexia er skam også på spil. Ender det mon lykkeligt, og får onkel Joakim sin pokal til kaminen? Køb Anders And Classic, læs historien og bliv klogere.

Hvis man gerne vil læse flere historier af Marco Rota, så kan man anskaffe sig bind syv i Hall of Fame-serien, der blandt andet byder på en Anders Villand-historie og masser af info om den italienske mestertegner, der fortsat trofast leverer historier til Anders And & Co.

Slutteligt kan man på den sidste side i det nye Anders And Classic læse, at næste nummer af bladet er helliget én af mine favorittegnere, nemlig chileneren Vicar. Eller Victor Arriagada Ríos, hvis man er andenørdet. Vicar-nummeret udkommer den 23. maj, og det vil indeholde syv historier, hvoraf to af dem – Nantucket Nellie og Donald the Awesome – aldrig har været udgivet på dansk … herligt! I øvrigt sagde Carl Barks aka “den gode tegner” om Vicar, at han var en bedre tegner end ham selv. Et større cadeau kunne nu afdøde Vicar næppe have ønsket sig!

Anders And Classic 1 – 2015
Anders And Classic 3 – 2015

HISTORIEOVERSIGT & FORSIDE:

1 – Et hav af penge (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Marco Rota / Oversættelse: ??
2 – Skotsk specialitet (Anders And)
Historie: Paul Halas & Marco Rota / Tegninger: Marco Rota / Oversættelse: ??
3 – Grevens skabning (Anders And)
Historie: Paul Halas & Marco Rota / Tegninger: Marco Rota / Oversættelse: ??
4 – Tæppets hemmelighed (Mickey Mouse)
Historie: Ukendt / Tegninger: Marco Rota / Henning Frøjk Nørby Nielsen
5 – Glubsk gedde (Onkel Joakim)
Historie: Paul Halas & Marco Rota / Tegninger: Marco Rota / Oversættelse: ??

Anders And Classic 2 - 2015 (stor)INFO OM UDGIVELSEN:

Årgang: 1
År: 2015
Nummer: 2
Udgivelsesdato: 20. MARTS
Pris: 60,-
Størrelse: B5 (170mm x 260mm)
Sideantal: 100
Udgiver: Egmont Publishing
Omslag: Marco Rota
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Type: Serieblad/magasin, der udkommer 6 gange om året
Links: I.N.D.U.C.K.S. / ComicWikiAndeby.dk / Oversigt / Walt Disney Universet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.