Anders And Classic 3 – 2015 (Vicar)

Årets tredje nummer i Egmonts nye, fantastiske serie om Andebys indbyggere, Anders And Classic, landede på butikkernes hylder den 23. maj. Denne gang er bladet viet til den chilenske mestertegner (ja, mestertegner!) Victor Arriagada Rios, der blandt andelæsere omtales med det mere mundrette kunstnernavn Vicar.

De 98 sider, dette tredje nummer i serien udgøres af, er spredt ud på 7 historier, hvoraf de to af dem – Nantucket Nellie og Anders den frygtløse – aldrig har været bragt på dansk før.

Vicar, der desværre døde i 2012 efter længere tids sygdom, hører til blandt de mest produktive Andeby-kunstnere, og hans samlede produktion tæller over 10.000 tegnede sider. Denne produktivitet til trods var han – blandt norske læsere – en ganske anonym tegner. I hvert fald, hvis man skal tage nedenstående anekdote for pålydende.

Man kan nemlig i den norske udgave af Hall of Fame: Bind 4, der tager hånd om Vicar, læse, at ikke så få norske andelæsere troede, at Vicar, når denne blev krediteret som tegner, betød “vikar for Walt Disney” … tsk, tsk, tsk!

I skal heller ikke snydes for dette lille pudsige sammenfald: Vicar kom til verden den 16. april 1934 og end ikke en måned efter, blev verdens mest berømte and født. Anders kom nemlig til verden fuldt påklædt i Wilfred Jacksons Silly Symphonies-tegnefilm The Wise Little Hen den 9. juni 1934.

Man lad os se nærmere på de syv historier, man kan læse i dette Vicar-nummer.

Selvom Anders har det ret svært med nevøernes musiksmag, så lader han sig alligevel smøre (og snøre) af en smart musikagent, der er på jagt efter den nye Popstjerne! Hvordan kommer den karriere mon til at forløbe?

I Et olieeventyr tror Bjørne-banden, at de kan udnytte onkel Joakims midlertidige nærsynethed, han har smadret sine briller, men heldigvis kommer Anders og ungerne ham til undsætning i sidste øjeblik. Og så bliver banden ellers snørret, skal jeg lige love for.

På jagt efter fætter Ferdinand viser, at selvom man har de bedste intentioner, så er det ikke altid anbefalelsesværdig at opsøge fortiden og familiemedlemmer, man ikke har set længe. I hvert fald ikke, hvis man hedder Joakim von And og skylder sin fætter penge … av, stakkels Anders!

Anders er ikke en udpræget god nabo, men er han En dårlig nabo? Tja, han vil i hvert fald gøre alt for at forpurre salget af naboens hus, så han kan vinde et væddemål på 100 kroner. Men vi kender jo Anders, og vanen tro bliver ondt blot værre, da han gang på gang jager potentielle huskøbere væk.

I Noget at klage over? er Anders træt af at gøre rent i onkel Joakims pengetank. Han vil have udfordringer, og derfor bliver han udnævnt til bestyrer af et busselskab i Scotta Novia. Der er dog en anke: Der må ikke indløbe klager fra kunderne, og hvis der gør, skal han pudse mønter på fuldtid! Det bliver en udfordring af de store, da kunderne er kronisk knotne klagere!

I Nantucket Nelly dyster onkel Joakim og Flintesten igen om, hvem der er den rigeste and, og Flintestens udgivne selvbiografi er med til at tippe indtægtspilen i Flintestens favør. Men så opsøger fortiden begge ænder, og udfaldet ændrer sig.

Vicar-nummeret afsluttes med Anders den frygtløse. Her bliver Anders, fordi han trutter i Tidens Truthorn, katapulteret tilbage til vikingetiden, hvor han hjælper en landsby med at besejre Gorm den Grusomme … og efterfølgende får han sat en irriterende kustode godt og grundigt på plads. Sådan, Anders!

Når man står med det nye Anders And Classic i hænderne, og man sikkert alt for hurtigt har læst sig frem til den sidste, farverige side, så afsløres det, at det næste nummer er i handlen den 27. juli, og at det kommer til at indeholde historier af den – desværre også! – afdøde, italienske tegner Romano Scarpa. Også dette nummer vil diske op med ikke tidligere bragte historier, og man kan således se frem til He Who Steals My Planes og The Case of the Soccer Tickets.

Jeg kan kun afslutte med følgende: Glæd jer til Vicar-nummeret!

Anders And Classic 2 – 2015
Anders And Classic 4 – 2015

HISTORIEOVERSIGT & FORSIDE:

1 – Popstjerne (Anders And) – bragt første gang i 1979
Historie: Werner Wejp-Olsen & Jim Kenner / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??
2 – Et olieeventyr (Onkel Joakim) – bragt første gang i 1978
Historie: Sven Bernstrup & Jim Kenner / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??
3 – På jagt efter fætter Ferdinand (Onkel Joakim) – bragt første gang i 1981 (3 dele)
Historie: Stefan Printz-Påhlson & Tom Anderson / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??
4 – En dårlig nabo (Anders And) – bragt første gang i 1981
Historie: Werner Wejp-Olsen & Jim Kenner / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??
5 – Noget at klage over (Anders And) – bragt første gang i 1983 (3 dele)
Historie: Leif Magnusson & Tom Anderson / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??
6 – Nantucket Nellie (Onkel Joakim) – ikke tidligere bragt på dansk, fra 2013
Historie: Paul Halas & Jack Sutter / Tegninger: Vicar / Oversættelse: Henning Frøjk Nørby Nielsen
7 – Anders den frygtløse (Anders And) – ikke tidligere bragt på dansk, fra 1995
Historie: Sune Troelstrup / Tegninger: Vicar / Oversættelse: ??

Vicar - 2

Vicar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.