Comics

23. august 2017

ANMELDELSE: “Aquaman: A Celebration of 75 Years”

Det er i år 76 år siden, at Aquaman første gang dukkede op i en historie hos DC Comics. Det skete i “The Submarine Strikes” fra 1941, der blev bragt i More Fun Comics #73. Den historie – og 21 andre – finder man trykt i denne delikate hardback-udgivelse, der måler 27×18 centimeter. Bogen indgår i DC Comics’ serie af bøger, der lanceres med undertitlen A Celebration of 75 Years.

Aquaman: A Celebration of 75 Years” udgøres af 400 sider, og man trakteres som nævnt med hele 22 historier, der spænder over 74 af havheltens levede år.  Man starter ved begyndelsen i 1941 og ender med en af de seneste historier med havets konge i hovedrollen, nemlig “Gospel of Destruction” fra 2015, der oprindeligt blev bragt i Aquaman #43.

 

Næste år får James Wans “Aquaman” biografpremiere. Det sker den 18. december 2018, og filmen markerer sig som den første, der fuldt og helt helliger sig The King of the Seven Seas. Allerede i år kan man dog oplevet havets konge i biografen, når Zack Snyders “Justice League” får premiere til december.

I begge film er det Jason Momoa, der portrætterer Aquaman, som lyder det borgerlige navn Arthur Curry. Hvis man er en novice ud i netop denne superhelt fra DC Comics’ Golden Age, så er “Aquaman: A Celebration of 75 Years” et godt afsæt, hvis man vil have en hurtig og varieret introduktion til havets konge og de forskellige perioder og stilarter, han gennem årerne har gennemløbet.

Aquaman A Celebration of 75 Years - Comics - DC Comics -Plusbog.dk - Anmeldelse - Fiktion & Kultur - Bøger (0)

Aquaman blev født under anden verdenskrig (1939-1945) som et patriotisk redskab, hvis første historie – den tidligere nævnte “The Submarine Strikes” – da også indlemmer onde nazister, der har sænket et forsvarsløst nødhjælpsskib. Aquaman melder sig på banen, og nazisternes skæbne bliver krank. Ja, Aquaman gjorde faktisk sin debut i DC Comics’ hæfte More Fun Comics i 1941, hvilket er samme år, som amerikanerne blev tvunget ind i anden verdenskrig på grund af Japans angreb på flådebasen Pearl Harbor.

Som det er tilfældet med mange andre af DC Comics’ (super)helte, så bindes der også et politisk og samfundsmæssigt engagement op på Aquaman, hvis primære formål naturligvis er at beskytte dem, der ikke kan beskytte sig selv. At forsvare de uskyldige, at beskytte havene og dets indbyggere mod udefrakommende trusler.

Aquaman A Celebration of 75 Years - Comics - DC Comics -Plusbog.dk - Anmeldelse - Fiktion & Kultur - Bøger (0) - 3Aquaman A Celebration of 75 Years - Comics - DC Comics -Plusbog.dk - Anmeldelse - Fiktion & Kultur - Bøger (3)

Selvom Aquaman ofte bliver overset og overskygget, så hører han til blandt de største og mest sejlivede figurer fra DC Comics’ bugnende superhelteunivers. Således er kongen fra Atlantis en af de få superhelte fra The Golden Age, der har overlevet til i dag, og hvis man vil have et indblik i skabelsen af Mort Weisingers og Paul Norris’ 76 år gamle havhelt, så kan man med fordel anskaffe sig Paul Levitz’ “The Golden Age of DC Comics: 1935-1956”, der er udgivet af forlaget Taschen.

Aquaman ér en af de vigtigste superhelte fra DC Comics, også selvom han i mange år har levet i skyggen af mere prominente superhelte som Superman og Batman, der har fået markant mere kærlighed fra filmbranchen end Aquaman har. Men det er der muligvis ved at blive rådet bod på nu, da havhelten de senere år har fået fornyet liv i tegneserierne, og altså også dukker op i hele to film de kommende år, når DC Extended Universe udvides med først “Justice League” (Zack Snyder, 2017) og efterfølgende “Aquaman” (James Wan, 2018).

Aquaman A Celebration of 75 Years - Comics - DC Comics -Plusbog.dk - Anmeldelse - Fiktion & Kultur - Bøger (0) - 1Aquaman A Celebration of 75 Years - Comics - DC Comics -Plusbog.dk - Anmeldelse - Fiktion & Kultur - Bøger (0) - 2

Størstedelen af de mange, mange mennesker, der hvert år gladelig financierer de store Hollywood-blockbusters, der tager afsæt i Marvels og DC Comics’ superhelte-tegneserier, kunne med fordel læse op på lektien ved at investere i de tegneserier, der trods alt er selve kernen og afsættet for filmskabernes fortællinger på det hvide lærred.

Selvom (superhelte)tegneserier i dag ikke er stigmatiseret som de var det i 1950’erne og helt frem til 1970’erne, så er der herhjemme fortsat en modvilje imod at læse og købe dem, og superhelteudgivelser har i hæfteform ikke eksisteret i Danmark i mange år.

Derfor kunne det være herligt, hvis alle de glade biografgængere, der hvert år valfarter ind biografens mørke, også gav sig selv lov til at stifte bekendtskab med superheltene i deres reneste og mest pure form, når de løser konflikter og giver skurkene tørt på i tegneserieform.

Derfor, kære læser, smut nu ud i god tid og køb denne bog, så du, når du sætter dig til rette for at opleve Aquaman i aktion i de to nævnte film, også har en idé om, hvilken superhelt Aquaman er.

Og ja, “Aquaman: A Celebration of 75 Years” egner sig netop fortrinligt til novicen, da den givet et godt indblik i den evolution, Aquaman har gennemløbet fra 1941 til i dag!

Køb bogen, før du ser filmen!

NB: Bogen er venligst stillet til rådighed for omtale af Saxo.com!

32 - Aquaman a Celebration of 75 Years

 Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.
0 Comments


Skal du ikke skrive en kommentar?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *