ANMELDELSE: “Hellboy: Kæmpeormen” af Mike Mignola

De fleste, der er fortrolige med moderne tegneseriefilmatiseringer, kender Guillermo del Toros helt igennem suveræne fortolkning af Mike Mignolas ditto suveræne tegneserie “Hellboy”. Nu er det nyeste bind – “Hellboy: Kæmpeormen” – sendt i handlen fra G. Floy Studio.

Serien om den røde dæmon, der bringes til denne verden af nazister med okkulte tilbøjeligheder, blev lanceret tilbage i 1993. Efterfølgende er serien blev udgivet af Dark Horse Comics (herhjemme af G. Floy Studio) og er blevet en sådan succes, at eventyrene med Hellboy har affødt tegnefilm, computerspil, rollespil og indtil videre to live action film, hvoraf den nyeste “Hellboy II: The Golden Army” (også instrueret af Guillermo del Toro) får dansk premiere til september.

Hellboy er uden tvivl den mest godmodige og slagkraftige dæmon, der kæmper i den gode sags tjeneste. Han er ansat hos BPRD (Bureau for Paranormal Research and Defense), hvor han i tilbagelænet og ofte humoristisk stil forsvarer jorden mod alskens ondskab. En ondskab, der ofte udgøres af nazister!

I denne nye historie, der består af 144 sider i fuld farve, er det igen nazisterne samt en fordums fjende, der volder problemer for menneskeheden.

Det er det okkulte (det mystiske og overnaturlige) der gennemsyrer “Hellboy” – også dette nye nummer, der har den vidunderlige undertitel “Kæmpeormen”. Med ordene fra Edgar Allan Poes “Ligeia” indledes fortællingen om en mand, om en ondsindet og nederdrægtig nazist, der ønsker en ny verdensorden – hvad andet ønsker nazister? Herman von Klempt er navnet på denne misdæder, der indtil nu har henlevet sit kropsløse liv på den forfaldne Hunte-borg, der ligger isoleret placeret i svært tilgængelige østrigske bjergegne. Dog ikke så isoleret, at Hellboy med følge (han har bl.a. allieret sig med den golem-agtige Roger) ikke kan opspore og konfrontere den gale nazist med sit ditto gale foretagende.

En orm, ja endog en kæmpe af slagsen, er på vej for at indlede en ny æra. Ud af kaos – ud af ragnarok – vil en ny race af mennesker blive skabt og ormen er, som det beskrives i tegneserien, den (…) ultimative ødelægger. Der er ingen ende på dens sult, og jo mere den æder, desto mere vil den vokse, og sådan bliver det ved (…).

Der er – med andre ord – tale om en orm, der i sin mægtige skikkelse repræsenterer selve nazismens altødelæggende kraft! Men er ormen virkelig så stor, at end ikke Hellboy og Co. kan få gjort kål på den?

Mike Mignola har i “Kæmpeormen” udvist en virkelig intelligent anvendelse af Edgar Allan Poes vidunderlige novelle “Ligeia”, der som tidligere skrevet indleder denne nye Hellboy-fortælling. Intelligent fordi, at “Ligeia” – en af Poes tidlige noveller – handler om en smuk kvinde, der før sin død reciterer digtet “The Conqueror Worm”. Et digt, der ligeledes er skrevet af Poe selv, og som omhandler menneskets dødelighed samt dødens uundgåelighed.

Ligeledes er der en intertesktuel reference til Mary Shelleys “Frankenstein”.  Her kan nazilægen Herman von Klempt – om ikke menneskeligt, så videnskabeligt – sidestilles med den vildfarne Victor Frankenstein. Ikke kun har von Klempt skabt sit eget væsen (en såkaldt “kriegaffe”) han har skabt det fra sit værksted under kirkegården ved Ingoldstadt! Hvis man har læst “Frankenstein” vil man helt sikkert finde anvendelsen af denne by interessant!

Historien er suveræn, stregen spændende og dyster, og man kommer uvilkårligt til at længes efter del Toros kommende filmeventyr med den charmende dæmon, når man har læst dette bind igennem fra enden til anden. Hvis man ikke kender “Hellboy” – hvis man ikke tidligere har læst eventyrerne om ham – så har G. Floy Studio udgivet en række tegnerserier (fem foruden dette nye nummer) man kan dykke ned i.

Hvad man i øvrigt heller ikke må undgå at bemærke – og læse – er forordet, der er skrevet af Guillermo del Toro, der skriver om sin beundring for “Hellboy” såvel som for Mike Mignola. Mignola er – med del Toros ord – et geni! Man kan ikke andet end at være enig.  Hvis man ellers giver sig tid til at forsvinde ind i de suveræne historier, han har skabt, vil man ved selvsyn kunne konstatere dette!