Film

6. februar 2017

ANMELDELSE: “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” (2016)

Med “Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children” (2016) viser Tim Burton, at han stadig kan svinge tryllestaven og skabe filmmagi, der forfører.

Tim Burton har med sine tre seneste film vist, at han ikke er kunstnerisk udtømt. Han har genfundet formen, og med “Frankenweenie” (2012), “Big Eyes” (2014) og senest “Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children” (2016) har han fået en renæssance med en trio af flotte film, der har distinkte, burtonske træk.

MISS PEREGRINE'S HOME FOR PECULIAR CHILDREN

Burtons filmatisering af Ransom Riggs’ debutroman med samme titel er spækket med de mest fantastiske billeder, man kan forstille sig. Det er Bruno Delbonnel, der er manden bag kameraet, og han tidligere komponeret billederne til Burtons “Big Eyes” og “Dark Shadows” (2012).

Filmen tager afsæt i et magisk eventyr. Et eventyr af den slags, der indkapsler seeren og holder ham fanget i ekstase. Man følger drengen Jake (Asa Butterfield) til en øde Walisisk ø, hvor han sammen med faren, der spilles af Chris O’Dowd, skal løse et mysterium, der knytter sig til Jakes bedstefar Abe (Terrence Stamp).

Jake finder hurtigt ud af, at der er mere mellem himmel og jord, da han sætter fod på øen Cairnholm. Alternative virkeligheder, spring i tid og magiske væsner – onde som gode – sætter gang i den gåde, som Jake skal løse. Blandt andet findes der et skjult hjem for “besynderlige børn” på øen. Et hjem, der ledes af miss Peregrine (Eva Green).

Anmeldelse -Miss Peregrins home for Peculiar Children - Film - Tim Burton - Fiktion & Kultur Still 00 (1)

Herfra går det slag i slag, og der er ikke et roligt i øjeblik i filmen, der cementerer, at fantasygenren er en legeplads, som Burton er god til at boltre sig på. Filmen har helt sikkert fortjent en plads i samlingen blandt Burtons øvrige perler og mesterværker.

Det har givetvis være sundt for instruktøren, at han ikke har allieret sig med sit faste cast og crew, men har forsøgt noget nyt. Således er det ikke Danny Elfman, men Michael Higham og Matthew Margeson, der har komponeret musikken. Der er heller ikke blevet plads til Burtons skuespiller-darlings Johnny Depp og Helena Bonham Carter, der i denne ombæring er blevet vraget.

Anmeldelse -Miss Peregrins home for Peculiar Children - Film - Tim Burton - Fiktion & Kultur Still

Man kan kun håbe, at den længe ventede og efterspurgte “Beetlejuice 2”, der er en opfølger til Burtons herligt skæve perle fra 1988, bliver endnu en succes på hans cv. Ligeledes kan man kun ønske sig, at Burton kommer til at stå bag en komplet filmatisering af Ransom Riggs’ romantrilogi.

I øvrigt står Ransom Riggs’ roman “Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn” først for i reolen … det skal nok blive et interessant møde!

Ekstramaterialet på Blu-ray-udgaven byder på følgende:

The Peculiar Story
Map Of Days: Miss Peregrinee’s Home /  Blackpool Tower
Hollows And Ex-Hollows
The Peculiars
Florence + The Machine Music Video
Gallery

This slideshow requires JavaScript.

Miss Peregrins home for Peculiar Children - BDOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.
0 Comments


Skal du ikke skrive en kommentar?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *