ANMELDELSE: “Star Wars: Frames” af George Lucas

Dette er bogen, du leder efter!

Hvis du er filmelsker og “Star Wars”-fan, så er denne bog en uundværlig nødvendighed, der ikke må mangle i bogsamlingen. Den er ikke rig på ord, men den er spækket med billeder.

“Star Wars: Frames” er udgivet af forlaget Abrams Books, der har udgivet et sandt overflødighedshorn af flotte film- og “Star Wars”-bøger, der kan tage pusten fra selv den mest belæste filmconnaisseur. Og det forholder sig ikke anderledes med nærværende bog, der på 736 sider præsenterer intet mindre end 1416 billeder fra de to første trilogier i “Star Wars”-sagaen.

Der er faktisk ikke tale om én bog, men om to bøger, der leveres i en flot kassette, der måler 30×33 centimeter. Den ene bog helliger sig filmene i prequel-trilogien (Episode I-III, 1999-2005), hvor bog to tager sig nænsomt af original-trilogiens film (Episode IV-VI, 1977-1983).

We wanted to make it as big as possible because we really want people to see the images as if they were fine photographs, almost as if we were shifting from cinema to photography.

― J. W. Rinzler (redaktør)

“Star Wars: Frames” var et bogprojekt, der tog sin spæde begyndelse tilbage i 2005, da George Lucas netop havde færdiggjort optagelserne til “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”. Sammen med Mike Blanchard og J. W. Rinzler begyndte Lucas at udvælge frames fra de seks film i de første to trilogier. De mødtes 2-3 gange om måneden på Skywalker Ranch, hvor Lucas personligt udvalgte hver eneste frame, der skulle gengives i bøgerne.

Først i 2011 kunne man nyde resultatet af den lange proces, da den første udgave af bogen – den såkaldte ultimate limited edition – så dagens lys. Den blev sendt på markedet i blot 1138 udgaver, der alle var signeret af George Lucas. I denne første udgave var der hele 6 hardcoverbind (et bind pr. episode) i en luksuriøs art deco-inspireret trækassette.

I 2013 udgiver forlaget Abrams nærværende udgave, der er markant billigere, men stadig ekstraordinær smuk. De to bind, der hver især helliger sig de to trilogier, gengiver to frames på én side. Her er det ikke teknologien, der er i fokus, men fotokunsten. Lucas selv skriver da også, at:

Cinematography is not about technology. It’s about lighting, it’s about composition, it’s about taste. In the end, it’s about understanding your craft.

Når man langsomt, ja nærmest ærbødigt, bladrer i de to bind,  åbenbarer “Star Wars”-sagaen sig på en anden måde, end når man ser filmene, hvor det enkelt billede hurtigt forsvinder fra skærmen og lærredet. Når man sidder med bøgerne, har man muligheden for at dvæle ved hvert enkelt billede og indtage (samt genopdage) filmene på en helt ny og mere intim måde. Man spotter de ikoniske billeder, der gennem 41 år har lagret sig i vores kulturelle bevidsthed, og man spotter nye, som man ikke tidligere har bidt mærke i.

Og netop de billeder er der flest af. Også selvom man har set filmene et utal af gange, bider man løbende mærke i nye billeder og frames, man ikke tidligere har skænket en tanke, men som nu føjer et helt nyt lag til forståelsen af den filmsaga, der hører til blandt den moderne filmhistories vigtigste. Ja, måske dén vigtigste.

For samlere, filmelskere og “Star Wars”-aficionados er “Star Wars: Frames” et bogsæt, der ikke må mangle på hylden. Hvor man skal afsætte 11-12 timer, når de to trilogier skal genses, kan man hurtigere besøge galaksen ved at finde disse to bind frem, lægge dem foran sig på bordet og med en kop varm mokka, der måske mentalt er spædet op med blå bantha-mælk – dykke ned i det univers, som Lucas skabte til os i 1977.

Bogsættet udgør et kunstprojekt, der på smukkeste vis slår fast, at de levende billeder udgøres af en sværm af tusindvis af smukke frames, der hver især har muligheden for – i hvert fald for den enkelte – at blive ophøjet til et kunstværk.