Anmeldelse

D

er er intet – absolut intet – der i dufthenseende kan måle sig med duften af nybagt brød, der spreder sig fra køkkenets varme ovn videre til resten af boligen. Det er en stemningsskaber – en hyggespreder – der vækker forventninger om lækkert, varmt og blødt brød. Med Aschehougs store bagebog kan disse forventninger blive indfriet.

Det er dog ikke kun opskrifter på alskens brød (kiks, tvebakker og madbrød), man finder repræsenteret i Aschehougs store bagebog, men også opskrifter på lagkager, småkager, formkager, tærter, konditorkager, snegle, boller og wienerbrød.

Bogen repræsenterer således et kæmpe opbud af opskrifter – 500 af slagsen – der indlemmer såvel det mere almindelige (sandkage) som det knapt så almindelige (rør-sammen-kage) til det slet og ret eksklusive (eksotisk karamellagkage).

Bogen, der breder sig over 320 sider, består af ca. 300 billeder, som – her ikke mindst billederne af kagerne – nok skal kunne lokke én i køkkenet med forventning om at kunne mæske sig med f.eks. Kløverkager fyldt med vaniljecreme – uhmmm…

Men udover de mange opskrifter og ditto billeder, udmærker bogen sig ved sit bageleksikon, der kort opsumerer, hvad en given kage udgøres af. Ligeledes er der gode råd til, hvorledes man skærer skabeloner til sine lagkager, hvordan man pynter disse, hvordan man laver kagefigurer og hvordan man laver forskellige former for glasur. Der er også – hvis man lider af glutenallergi – en række glutenfrie opskrifter på såvel brød som kager.

Bogens første atten sider introducerer en lang række områder ved bageområdet, der går fra de forskellige typer mel (dem er der mange af!) til forskellige typer gryn og flager videre til de forskellige former af fedtstof, man kan anvende til bagning. Der fortælles også om de typer hævemidler, der anvendes i kage- og brødbagning (gær, surdej, bagepulver, natron og hjorttassalt) og om krydderier, kagepynt og andre smagsgivere.

Der er også helliget en side til allergikere – ikke meget, men lidt er bedre end intet – der fortæller om, hvorledes man bager uden gluten, uden sukker, uden laktose (mælkesukker) og uden æg. Indledningen rundes meget passende af med et afsnit om bagning – om ovne – og om at fryse sit brød.

Med Aschehougs store bagebog i reolen og ved hånden er man godt udrustet, når man skal på bageodyssé i køkkenet. Der er opskrifter til alle lejligheder – til fest såvel som til hverdag – så det skulle være underligt, hvis man ikke kunne finder noget lækkert at røre sammen.

Hvis man ønsker en bog, der supplerer Aschehougs store bagebog, så kan man enten investere i den knapt så store Aschehougs kagebog eller Politikens store bagebog – så er man i hvert fald godt udstyret…

Kage (2)

Aschehougs store bagebog (2)Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.