Anmeldelse

M

ichael Søby – der er filmakademiker og journalist – har begået et forfriskende værk over dansk films udvikling fra 1931 til 2006. Et værk, der ridser 75 års filmproduktion op fra den første tonefilm i 1931 Præsten i Vejlby til En Soap i 2006 – et stort spænd, masser af film og en spændende bog er det blevet til!

Der findes en del bøger, der skildrer udviklingen i dansk film. Blandt andet har Ib Bondebjerg skrevet det akademiske mastodontværk Filmen og det moderne: Filmgenrer og filmkultur i Danmark 1948-1972 (Gyldendal) og senest har filmkritikeren Jacob Wendt Jensen afdækket dansk films anden guldalder med den formidable Cut (Haase & Søns Forlag).

Ligeledes har Thomas Vilhelm skrevet Filmbyen (Ekstra Bladets Forlag), der – lig Cutbeskæftiger sig med dansk films anden guldalder. Også Peter Schepelern og Morten Piil har skrevet bøger over emnet dansk film – så der er nok at spæde sin læsning op med, når man når enden i Michael Søbys Danske film og filmfolk: 57 års danske tonefilm – år for år (Nyt Nordisk Forlag).

Bogen er en step by step gennemgang af en række håndplukkede film fra 1931 til 2006. Hvert år bliver tildelt to sider i bogen, hvor en håndfuld film af den såvel gode som den knapt så gode slags gennemgås. Ligeledes opremses der som afslutning på det enkelte årstals-kapitel en række film, der tildeles stjerner fra et til fire (med halve stjerner) der går fra makværk til mesterværk!

Bogen forfriskende fri for krukkeri, og der bliver ikke lagt fingre imellem, når en given skuespiller (f.eks. Iben Hjele og Mads Mikkelsen) ganske rammende bliver betegnet som monotone i deres skuespil. Bogen er skrevet i et levende sprog, der ikke føjer sig ind under den akademiske stil, men nærmere placerer sig op ad den journalistiske.

Den er i så henseende også mere folkeligt orienteret end nogle af de tidligere opremsende værker, der netop (bortset fra Jacob Wendt Jensens og Thomas Vilhelms værker) er strengt akademiske og henvendt til netop et akademisk læsersegment.

Michael Søbys Danske film og filmfolk: 75 års tonefilm – år for år er et godt opslagsværk, man hurtigt kan frekventere, hvis man ønsker oplysninger om et givent års film fra 1931 til 2006.

Danske film og filmfolkOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.