Anmeldelse

K

arin Mørch – yngste datter af Gabriel Axel – har begået en flot og velskrevet biografi over farens liv og levned. En bog, der med sit levende sprog og mange flotte fotografier ikke læses – den sluges, fortæres og konsumeres hurtigt og grådigt. Hvis man vil blive klogere på en af dansk films helt store, så er denne bog et godt sted at starte!

Bogen, der er tale om, er Gabriels gæstebud – portræt af en filmmager. En kleppert af en bog, der med sine næsten 500 sider lader os få et tiltrængt indblik i Gabriel Axels liv fra fødslen i 1918 til i dag, hvor han netop er fyldt 90!

Det er nok de færreste forundt at kunne nævne ret meget mere end én film, Gabriel Axel har instrueret – og denne ene film er nok Babettes Gæstebud, der som bekendt var den første danske film, der vandt en Oscar tilbage i 1988.

Men Gabriel Axel er f.eks. også manden bag de populære folkekomedier Familien Gyldenkål (1975) og Familien Gyldenkål sprænger banken (1976), der byder på en lang række store, danske skuespillere fra Axel Strøbye og Kirsten Walther over Ove Sprogøe og Jens Okking videre til Karl Stegger og Lily Broberg – blot for at nævne nogle få!

Ydermere har han instrueret film som Tre piger i Paris (1963) samt den internationale co-produktion Prinsen af Jylland (1994) med en sand stjernebesætning, der tæller Christian Bale, Kate Beckinsale, Tom Wilkinson, Brian Cox, Hellen Mirren, Gabriel Byrne og Andy “Gollum” Sirkis.

Men det er ikke kun indenfor filmens verden, han har sat sine fingeraftryk. Som teaterinstruktør har han varetaget opførelsen – levendegørelsen – af værker af sådanne dramatikere som Jean Genet, Pierre Corneille, Jean Giradoux, Molière og Marivaux – for ikke at nævne Pantalones bryllup, som Gabriel Axel selv skrev og instruerede. Ligeledes har han instrueret tv-spil på Danmarks Radio og tv-film for franske Télévison Francaise.

Så hvis man ønsker at dygtiggøre sig udi Gabriel Axels lange karriere inden for film, teater og tv-dramatik, samt blive klogere på et passioneret og intelligent menneske, så vil det bedste sted at starte være med Karin Mørchs hyldestbiografi, der tager os med bag kulissen og introducerer os for et stort menneske og et langt liv i kulturens centrum.

Det er vidunderligt, at der for tiden bliver udgivet så mange bøger, der centrerer sig omkring dansk film. Sidste måned var det Jacob Wendt Jensens formidable CUT, næste måned kommer Henrik Wivels Spejlet – Bille Augusts film og nu – i denne måned – kan man altså berige sig selv mentalt med Karin Mørchs suveræne bog om sin far, Gabriels gæstebud. Køb den, læs den og lad den finde sin plads på reolen blandt dine øvrige filmværker. Den er et must!

Karin Mørch og Gabriel Axel

Gabriels gæstebud (4)Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.