Anmeldelse

J

amie Oliver er en institution i sig selv. Han er et verdensberømt brand, der slår sine folder inden for stort set alle afkroge af gastronomiens verden: Han laver madprogrammer til tv; han har sine egne restauranter; han har en produktserie med køkkengrej og så skriver han kogebøger, naturligvis!

Nu har Lindhardt & Ringhof udgivet den seneste bog – Jamie Olivers favoritter – og den er vanen tro herlig og inspirerende læsning, der introducerer os for begrebet comfort food. Og hvad er så det, tænker du måske? Det giver Jamie Oliver selv en forklaring på, når han i forordet skriver, at:

Ægte comfort food er som en god ven, der giver dig et stort knus eller får dig til at skrupgrine. Den kan handle om årstider, barndomsminder, skolemad eller rejser dine bedsteforældre tog dig med på, din første takeaway, din første date – det handler om, hvad en bestemt ret betyder for dig.

Comfort food er altså mad koblet med minder. Det er retter, der har en ganske særlig betydning for dig, da de får dig til at mindes og blive i godt humør. Det er favoritmad og livretter, som man gerne og med glæde vender tilbage til igen og igen.

Bogen, der incl. register strækker sig over 406 sider, er en korpulent sag, der i størrelse minder meget om tidligere udgivne bøger som eksempelvis Jamies kogebog og Hjemme hos Jamie. Den er inddelt i 7 kapitler, hvoraf de første 6 omhandler opskrifter:

1) Nostalgi
2) Mad der gør dig glad
3) Opkvikkere
4) Ritualer
5) Små & store synder
6) Sødt og forførende

Kapiteltitlerne afslører, at det i høj grad er mad, Jamie Oliver har et særligt forhold til, der danner rammen for bogen, hvilket mange af opskrifternes små introducerende vignettekster også tydeliggør. Jeg har afprøvet flere af opskrifterne, og jeg vil især fremhæve Svampesuppe med bagt pasta, Den vildeste burger (der ER vild), Chiligryde til kolde vinteraftner, Verdens bedste ostetoast (den ER virkelig god!) og Sprød grøntsagslasagne. Det er alle retter, der vakte stor madglæde her i husstanden!

Blandt de søde opskrifter er det især Superlækker sticky toffee pudding, der i al sin sødme og sukrede karamelherlighed gør sig syndigt bemærket. Det er en kage, der taler til alle, der har en sød tand! Prøv den, siger jeg!

Bogen består også af et minikapitel, der ikke figurerer i oversigten: Drinks! Her skal Jamie Oliver især have tak for at inddrage Mojitoen, der er undertegnedes favoritdrink, og som kan drikkes morgen, middag og aften … i hvert fald aften, ahem!

Det sidste kapitel – Næringsindhold – er helliget de personer, der gerne vil vide, hvor mange kalorier, fedt, kulhydrater m.m. en ret består af. I dette kapitel bliver rettens bestanddele brudt op, så man nøje kan afkode, hvad man indtager. Det er der givetvis personer, der sætter pris på. Selv er jeg af den opfattelse, at det er ligegyldige informationer. Men i en tid, hvor helsekostfanatikere og sundhedsapostle, der sætter mere lid til tal end sund fornuft,  fylder mere og mere, så må det jo være et noget nær tvunget appendiks til en moderne kogebog.

Men dette kapitel kan man heldigvis flyve let og elegant hen over, og det har ikke den store betydning for bogen, der – som mange af Olivers tidligere – anbefales. Den er inspirerende og byder på en lang række opskrifter, der ikke blot har et personligt snit, men som undertegnede heller ikke tidligere er stødt på.

Jamie Oliver

Jamie Olivers favoritter

INFO OM UDGIVELSEN:

Forfatter: Jamie Oliver
Indbinding: Hardcover m. smudsomslag
Sideantal: 407
Oversætter: Ninna Brenøe & Paul Schiøtt
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Jamie’s Comfort Food
Pris: 349,95,-
ISBN: 9788711321164
Forlag: Lindhardt & RinghofOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.