Anmeldelse

D

et er ikke celebre kokke, der mangler på britisk jord. Gordon Ramsay, Jamie Oliver og Nigella Lawson hører til blandt disse – og det gør Curtis Stone også! Herhjemme har han ikke haft samme gennemslagskraft som den energiske Jamie Oliver, men man har bl.a. kunnet møde ham i madprogrammet Surfing the Menu på DR2.

Hvis man gik glip af disse programmer, da de blev sendt på DR2, så kan man stifte bekendtskab med Stones mad i bogen Mad – Middag – Menu, der er en del af Lindhardt & Ringhofs katalog af kogebøger.

Bogens 160 sider er spækket med opskrifter, der tager udgangspunkt i friske ingredienser. Devisen lyder, at man skal lave mad med årstidens friske råvarer, hvilket Curtis Stone gør i nye og inspirerende sammensætninger. I bogens forord anfører Stone blandt andet, at årsagen til bogen er, at han vil dele sin “.. viden med læserne om ingredienserne, som jeg synes er typiske for de forskellige årstider. Det er vigtigt at spise mad, som er dyrket lokalt og samtidig er i sæson.”

Således er bogen inddelt i fire overordnede årstidskapitler – forår, sommer, efterår og vinter – der tager fat i de råvarer, der netop her er tilgængelige og friske. Hvert kapitel indledes med en lille forhistorie, der beretter om årstidens særegenhed, dens råvarer og hvorledes disse bruges.

Bogen er bygget op omkring Stones tretrins-princip (Mad-Middag-Menu), hvor den første kategori (Mad) er opskrifter, der består af 5-6 ingredienser og tager i omegnen af 20 minutter at tilberede. Det er hurtige og simple retter, der samtidigt er svært delikate. Det er jo ofte i det simple, at det delikate skjuler sig – spørg blot italienerne om dette! I denne kategori finder man bl.a. retter som Hvide asparges i smør serveret med spejlæg samt den klassiske Tomatsalat med mozarella.

Den anden kategori (Middag) er retter, der indeholder 6-8 ingredienser og tager mindre end en time at fremtrylle. Et eksempel på en sådan ret er bl.a. Salat med asparges, marineret artiskok og frisk gedeost. Det er retter, der snildt kan laves til hverdag, når man først har fået rytmen ind i kroppen.

Men ikke alle retterne i Stones kogebog er hurtige og tiltænkt hverdagen. Der er også mere avancerede opskrifter i bogen, der i øvrigt (som det sig hør og bør) er spækket med smukke fotografier af disse, som de skal tage sig ud, hvis de er blevet kreeret korrekt.

Den sidste kategori (Menu) er således sammensat af opskrifter, der (som Stone skriver) imponerer! Det er retter, der kan indeholde eksotiske ingredienser og som tager mere end en time at tilberede. I denne kategori støder man på bl.a. Dampet sanktpetersfisk med grøn aspargessovs og Tatar af kammuslinger med tomatsauce og kaviar.

Det kræver altså mere end blot almindelig madentusiasme, hvis man skal kaste sig over disse opskrifter – de kræver tid, lyst og ildhu! Bogen byder på mange nye og inspirerende opskrifter til såvel hverdag som fest og skal være anbefalet alle, der elsker lækker og spændende mad.

Curtis Stone

Mad-Middag-MenuOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.