Anmeldelse

R

egnskoven – denne særegne og fantastiske biotop – rummer liv af så fascinerende og farvestrålende slags, at man allerede fra første side i Thomas Marents Regnskoven: En fotografisk rejse er bjergtaget. En kæmpefrø slentrer os i møde og giver forhåbninger om en fotografisk rejse af den ikke kun spændende, men også smukke slags. Forhåbninger, der fuldt og helt indfries!

Edderkopper – store som små, farvestrålende som grå – er skildret med makrolinsens forstørrende effekt. Flot tager de sig ud – disse for mange så skrækfremkaldende væsner – når de i deres rette miljø får lov at træde frem som giganter. Især et imponerende dobbeltsidebillede af en fugleedderkop i truepositur vil få nakkehårene til at rejse sig, hvis man lider af araknofobi.

Men ikke kun edderkopperne fører sig frem på de mange sider, der er skam også blevet plads til slangerne, firbenene, insekterne, fuglene, pattedyrene og planterne, der alle er at finde i denne mægtige fotobog. Et billede af den gule palmelanseslange er dragende. Man nærmest forsvinder ind i slangens gule, stirrende pupil. 

Man kan ikke andet end at blive fascineret, når man sidder med Regnskoven: En fotografisk rejse i sine hænder. Det er et fotografisk pragtværk, der – som titlen indikerer – netop tager sin læser med på en imponerende rejse rundt til alverdens regnskove.

Fra detaljerige makrofotografier til imponerende panoramaudsigter fastholdt med vidvinklens fleksible spændvidde. Her er billeder fra Venezuela, Costa Rica, Colombia, Peru, Borneo, Australien og fra mange, mange andre eksotiske steder.

Når man sidder med bogen, forsvinder man langsomt ind i en verden, der for de fleste altid vil forblive ukendt territorium. Man bliver på sin vis ydmyg over for den storhed, regnskoven i al sin svulmende diversitet repræsenterer. Fra miniputinsekter til gigantiske træer og blomster. Fra farvestrålende og fugleungeædende tukaner til meterlange slanger. Fra kæmpefrøer, der kan spise mus og firben, til smukke sommerfugle. Regnskoven er en eventyrverden befolket af fantastiske, farvestrålende, farlige og fascinerende væsner.

Men bogen er ikke kun billeder – om end det er disse, der har forrang. Der er nemlig til billederne knyttet små oplysende tekster om det fotograferede, såvel som der er længere anekdoter og historier om hvor, hvordan og hvornår, Thomas Marent har fotograferet et af bogens mange fascinerende væsner.

Fotografen Thomas Marent gør det til et eventyr at bladre sig igennem bogens 360 pragtfulde og farverige sider, hvor han præsenterer mere end 500 udsøgte fotografier af regnskovens dyr og planter.

Hvis man vil forsøge at leve sig ind i regnskovens univers, hvis man vil mætte sine sanser med bedøvende lyde fra for eksempel Amazonas regnskov, så kan man under læsningen sætte den medfølgende CD på, der indeholder 23 lydspor med blandt andet en quetzal fra Costa Rica, lemurer fra Madagaskar og gibboner fra Sumatra.

Det her er en bog, der må få glæden frem i enhver, der elsker naturen. Det her er en bog, der må stå på enhver fotoentusiasts reol.

Bogen er i øvrigt trykt på syrefrit papir, der stammer fra certificerede og bæredygtige skove i Europa. Der er således ikke – som det pointeres – blevet brugt træ fra regnskovsområder til fremstillingen af Regnskoven: En fotografisk rejse.

Regnskov

RegnskovenOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.