Litteratur

31. august 2010

Darth Vader reciterer Edgar Allan Poes formidable “The Raven”

Selvom jeg næsegrus beundrer den amerikanske litterat Harold Bloom for sin abnorme litterære viden, ditto abnorme læsehastighed og analytiske skarpsind, så deler jeg ikke hans synspunkt hvad angår fantasten Edgar Allan Poe og dennes litterære kvalitet eller (som Bloom mener) manglen på samme. Bloom mener nemlig om sin landsmand, at denne vinder ved oversættelse … selv til engelsk.

Poe har – siden jeg som otteårig knøs første gang læste “The Black Cat” – altid været en trofast følgesvend, der har været garant for lige dele læseglæde og læsegru. Han var – sammen med sådanne skæve kunstnerstørrelser som Caravaggio, Hitchcock og Spielberg – grunden til, at min kærlighed til kunstens, litteraturens og filmens verden blev vakt.

Blandt mine mange, mange filmfavoritter troner George Lucas’ “Star Wars” højt. Her ikke mindst pga. den suveræne stemmepræstation, James Earl Jones leverer som Darth Vader. En rungende bas, der går i gulv, marv og ben. Den er skælvende og melodiøs på en fantastisk ru og gåsehudsfremkaldende facon.

Gåsehud får jeg også hver gang, jeg hører James Earl Jones recitere Poes fantastiske digt “The Raven” … det er fantastisk, lyt selv.Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.
0 Comments


Skal du ikke skrive en kommentar?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *