Star Wars

17. april 2017

Den nye plakat til “Star Wars: The Last Jedi” (2017), og hvad den fortæller os.

En plakats anatomi!

I går blev den første teasertrailer til “Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” (2017) afsløret på “Star Wars Celebration”-messen i Orlando. Messen afholdes i anledning af den originale films forestående 40-års fødselsdag, og udover traileren blev også den første plakat til filmen afsløret.

Plakaten er en af de smukkeste, der er designet til en “Star Wars”-film. Ingen unødige informationer skæmmer kompositionen, hvor det eneste tekst udgøres af titlen og premieremåneden. Plakaten er simpel i sit udtryk, hvilket dog ikke betyder, at den er fattig på symbolik og indhold. I midten står Rey med sit lyssværd, hvis klinge fra skæftet og halvt op er blå, men som langsomt toner over i rød, der er plakatens prædominerende farve. Der er fare på færde, der er ondskab i luften.

Lyssværdet kiler sig op mellem to ansigter: Luke Skywalkers og Kylo Rens. Dette kunne, med filmens titel in mente, indikere, at vi får et opgør mellem Skywalker og Ren, der muligvis resulterer i den førstes død. Således vil der blive skabt endnu en forbindelse til den originale trilogi og “Star Wars” fra 1977, hvor Luke mister sin læremester, da Obi-Wan Kenobi lader sig besejre af Darth Vader.

Hvis Rey mister sin læremester, så vil en ny generation for alvor kunne tage galaksen i besiddelse, og Reys baggrund vil kunne blive begyndt afdækket fra episode IX. For hvem er Rey, hvilken slægt tilhører hun og hvad er der sket med hendes forældre? Plakaten er også en intertekstuel reference til den første plakat fra 1977, hvor det er Luke Skywalker, der løfter et lyssværd på lignende facon. Og netop hans baggrund var også gemt bag et slør af mystik og konflikter, hvor mørke, mørke familiehemmeligheder først sent blev afsløret.

Ydermere er det interessant at hæfte sig ved proportioneringen af de respektive opponenters ansigter. Hvor Skywalker dominerer plakatens venstre side, han er blevet trukket betydeligt frem, er Ren trukket tilbage og befinder sig i skyggen af Skywalker. Det er ikke en ubetydelig detalje, og det kan betyde, at Luke får en fremtrædende rolle i filmen … men hvilken rolle? Her er ansigtsudtrykkene ganske interessante, da Skywalkers vrede og sammenknebne “Dirty Harry”-øjne står i kontrast til Rens mere sørgmodige udtryk. Der er altså ikke meget zen- og jedifilosofisk kontemplation over mimikken, hvilket kan indikere, at vi kommer til at møde en Luke, der eventuelt er markant anderledes end da vi så ham sidste gang i “Return of the Jedi” fra 1983.

Fra livsglæde til livslede, fra lyset til mørket. Måske Luke under sin selvvalgte isolation har lært at tøjle mørkets kræfter og tilsidesætte Yodas ord: “A Jedi uses the Force for knowledge and defense … never for attack!”

Undertegnedes gisninger bliver (desværre) først eksamineret om 244 dage!

the-last-jedi-poster-has-a-striking-similarity-to-2-iconic-star-wars-posters

 

This slideshow requires JavaScript.Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.

  1. Peter Madsen

    Hvis Luke tager et opgør med Jedi-lærdommen, er der håb for, at han overlever en eventuel konfrontation med Kylo Ren.


  2. Præcis! Et muligt scenarie kunne være fødslen af en ny type jedi. En jedi, der muligvis nok går på kompromis med den dikterede og dogmatiske lærdom, men som stadig formår at være tro mod grundprincipperne om, at man skal bruge Kraften til at søge viden, indsigt og til at beskytte dem, der ikke kan beskytte sig selv. Det nye kan bestå i, at angreb bliver et nødvendigt onde, der tolereres og praktiseres i forsvarshenseende. Det nytter ikke, at vi anno 2017 får endnu et Obi-Wan Kenobi-agtigt “suicide by Sith”-scenarie. Luke må have opnået en indsigt i den lange isolationsfase, han har udsat sig selv for. En indsigt, der – længe leve gisninger – kunne indebære, at han har lært at forene den mørke og den lyse side af Kraften. Intet menneske (eller jedi, for den sags skyld) er helt uden tilstedeværelsen af en lys og en mørk side. Det et er yin og yang, det er det apollinske og det dionysiske. Og en jedi, der kan forene de to elementer, bliver en bad motherfucker, som Samuel L. Jackson ville sige det.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *