Det er ikke kun i tv-serien, at der kriges om tronen … glem ikke romanerne!

Rain is Coming, tænker jeg, da jeg kaster et blik ud på de bristeklare skyer, der som fyldte blærer hænger på den grå sommerhimmel.  

Selvom kalenderen forsøger at overbevise mig om, at det er sommer, så har solen desværre valgt at pakke sin kuffert. Den slambert! Solens fravær kan man naturligvis begræde, da man ikke kan læsedase udenfor i havestolen og hængekøjen. Man kan dog også, når man nu ikke har magt over elementerne, vælge at gøre sig det mageligt indendørs under slumretæppet og med en god kop kaffe inden for rækkevidde.  Og det er præcis, hvad jeg har valgt at gøre.

10

Jeg er netop stævnet ud med Kampen om Tronen, der er første bind i George R. R. Martins korpulente romanserie En sang om is og ild. Det er den romanmastodont, der i 2011 stod fadder til en af tv-fiktionens største succeser: Den umanerligt populære HBO-serie Game of Thrones, der er skabt af David Benioff og D.B. Weiss.

Det sidste afsnit i tv-seriens sjette sæson er for længst løbet over skærmene, og alle – der holder af det ultravoldelige fantasyunivers – må nu pænt og tålmodigt vente til næste år, hvor syvende sæson får premiere. Jeg siger dog ikke selv farvel til krig, tortur, vold en masse, incest, død i stride strømme og blodige henrettelser. Nej, jeg agter nemlig at maratonlæse de fem udgivne romaner, der i Gyldendals udgaver fylder små 4500 sider.

4

Romanserien kommer, hvis George R. R. Martins intentioner holder stik, til at bestå af syv bastante murstensromaner, hvoraf der i skrivende stund altså er udgivet fem. Ifølge Martin, så vil de sidste to romaner, The Winds of Winter og A Dream of Spring, blive solide klepperter på omkring 1500 manuskriptsider.

Så der er god tid til at få læst de allerede skrevne og udgivne romaner, inden Martin runder det hele af med bind syv, der dog næppe når at bliver skrevet færdig, inden HBO afslutter serien. For selvom HBO gerne så, at tv-serien, der er lidt af en guldgås, fortsatte, så har David Benioff og D.B. Weiss hele tiden sagt, at de fra start har haft otte sæsoner i tankerne.

6

Jeg ser frem til at dykke ned i ordene på papiret, der givetvis kommer til adskille sig markant fra billederne på skærmen. Sådan er det, sådan skal det være!

I den forbindelse må jeg lige runde af med et par ord om én af mine kæpheste: filmatiseringen!  Jeg læste forleden et af de her arketypiske udfald mod tv-serien, der påstod, at romanserien er bedre end tv-serien.  Det er en uskik at bruge romanerne til at slå filmatiseringerne oven i hovedet med. Det kommer der intet konstruktivt ud af.

Når man filmatiserer vil man altid klippe hæle og hakke tæer. At filmatisere et romanværk er et fortolkningsarbejde, der varetages af manuskriptforfatterne og instruktørerne. Det er deres idéer og visioner, man ser på skærmen og lærredet. Det er to forskellige fiktionsmedier, der besidder hver deres styrker.

Det var så kæphesten, der kom til orde! Nu må jeg videre til romanerne, der ikke læser sig selv.

Forsiderne til de fem udgivne bind i En sang om is og ild-sagaen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.