“Det evige smil” af Pär Lagerkvist udkommer 1. februar

Lindhardt og Ringhof udgiver i februar 2010 seks titler af tidligere nobelpristagere i litteratur, som igennem længere tid ikke har været tilgængelige på dansk. De seks værker omfatter Midaqgyden af Naguib Mahfouz, Pastoralesymfonien af André Gide, Venedigs vandmærke af Joseph Brodsky, Det evige smil af Pär Lagerkvist, Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway og Perlen af John Steinbeck.

Det evige smil fra 1920 omhandler nogle døde, der sidder sammen i himlen og snakker sammen for at få evigheden til at gå.

Samtaleemnet er de levende, som de døde synes opfører sig aldeles tåbeligt. Men hvordan var de selv? Én efter én fortæller de døde deres egen historie fra jordelivet, fuld af dårskaber og lidelser. Et oprør starter, og sammen beslutter de sig for at opsøge Gud og udspørge ham om meningen med det hele. Skaren vokser, og vejen til Gud er lang, men endelig finder de ham i skikkelse af en gammel mand, der står og saver brænde. De vandrende vil have svar på, hvad han har ment med dem. Forskrækket svarer Gud, at han ikke har ment noget særligt, men bare har gjort det, så godt han nu kunne: nemlig givet dem livet. Meningen er op til den enkelte.

Pär Lagerkvist, 1891-1974, svensk forfatter, poet og dramatiker. Han voksede op i et pietistisk hjem, som han i ungdomsårene blev meget kritisk overfor, men slap dog aldrig spørgsmålet om Guds eksistens. På sin egen stille og intense måde beskæftiger Lagerkvist sig i sit forfatterskab med forskellige almenmenneskelige problematikker såsom det gode og det onde, skyld, angst og det ensomme menneskes søgen efter en mening eller en Gud. Han modtog Nobelprisen i 1951.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.