Du skal naturligvis se disse 20 film, hvis du abonnerer på Netflix

http://fiktionogkultur.dk/wp-content/uploads/2013/08/Netflix1.jpg

Film- og serieudbuddet hos Netflix Danmark vokser uge for uge, og kataloget bliver stille og roligt mere og mere voluminøst. Der er masser af gode og fantastiske film på Netflix. Der er også film, der er knapt så gode. Der er, med andre ord, noget for enhver smag.

Og selvom mange folk har et lettere krakilsk og selvcentreret behov for at brokke sig over udbuddet – gerne via absurd sammenligning med amerikanske Netflix – så går det altså kun i én retning, og det er den gode. Man skal i den henseende holde sig væk fra Netflix Danmarks Facebook-side, hvor 90% af alle kommentarer er (semi)knotne, egostyrede og navlebeskuende mishagsytringer, og hvor en umanerlig stor del af indlæggene fokuserer på alle de film og serier, der IKKE er på Netflix.

Hvorom alting er, så kan Netflix byde på masser af spændende, fede, gode, fantastiske, sjove og uhyggelige film og serier! Nedenstående liste, der kunne have taget sig helt anderledes ud, byder således på 20 film, der ligger i den absolut bedre ende af skalaen.

Jeg har bevidst undgået at remse alle the usual suspects op, og der er derfor ingen deciderede klassikere på listen – ingen filmhistoriske kanonfilm a la Franklin J. Schaffners Planet of the Apes, Peter Yates’ Bullitt, Francis Ford Coppolas The Godfather, Victor Flemings Gone With the Wind, Stanley Kubricks Full Metal Jacket, John Boormans Deliverance, Stanley Kubricks Clockwork Orange, Richard Donners Superman og Blake Edwards Breakfast at Tiffany’s  som man naturligvis alle har set op til flere gange … og så er der jo også alle de fantastiske mainstream-klassikere, som jeg ikke har nævnt.

Men gå ombord i listen, zap ind på Netflix og nyd alle de gode film … og husk nu, at Netflix hele tiden tilføjer og sletter i deres katalog. Så det er ikke sikkert, at nedenstående film altid vil være tilgængelige.


1) Batman: The Dark Knight Returns 1-2 (Jay Oliva, 2012-1013)

Selvom Tim Burtons to Batman-film med Michael Keaton – Batman og Batman Returns – er formidable, så var det først med Christopher Nolans Batman Begins, at nattens hævner blev mainstream og allemandseje. Der er rigtig mange, der har set Nolans trilogi, der er mange, der har set Burtons film – Joel Schumachers taler vi ikke om! – men det er betydeligt færre, der har set Jay Olivas Frank Miller-filmatisering The Dark Knight Returns … det er synd, se dem! Og så er det i øvrigt Peter “RoboCop” Weller, der lægger stemme til Batman – COOL!

2610181-batman_the_dark_knight_returns_part_1

2) Maria Full of Grace (Joshua Marston, 2004)

Den 17-årige colombianske pige Maria (Catalina Sandino Moreno) arbejder under slavelignende betingelser på en blomsterplantage. Lønnen er ussel, og da hun finder ud af, at hun er gravid, vælger hun at blive narkokurer – drug mule – for den lokale narkobaron. Hun vil tjene nok penge, så hun kan starte et nyt liv i USA. Da hun ankommer i New York – med 62 små kokainpakker i maven – finder hun ud af, at hendes liv er i fare – narkogangsterne vil have fat i hende og den last, hun rummer. En stærkt ubehagelig film med en fantastisk velspillende Catalina Sandino Moreno, der i 2005 blev nomineret til en Oscar for sin præstation.

Maria Full of Grace

3) Pollock (Ed Harris, 2000)

Ed Harris, der også instruerede filmen, spiller hovedrollen som den amerikanske maler Jackson Pollock, der var én af de mest betydningsfulde repræsentanter for den abstrakte ekspressionisme. Ed Harris blev i 2001 nomineret til en Oscar for sin præstation, men tabte til Russell Crowe i Gladiator. Dog modtog Marcia Gay Warden en Birolleoscar for præstationen som Lee Krasner, Pollocks kone. Ydermere medvirker Val Kilmer, John Heard, Jennifer Connelly og Tom Bower. Pollock er et biografisk drama, man ikke må snyde sig selv for.

Pollock

4) Persepolis (Vincent Paronnaud & Marjane Satrapi, 2007)

Persepolis er et hovedværk inden for moderne animation, der bør være fast pensum for alle, der interesserer sig for filmkunsten i almindelighed og for animationsgenren i særdeleshed. Persepolis er fransk produceret og bygger på Marjane Satrapis grafiske roman, der har autobiografiske træk. Filmen, der er en coming of age-historie, fortæller om en ung iransk pige, der vokser op under den islamiske revolution i slut 70’ernes Tehran. Persepolis blev nomineret til en Oscar i 2008, men tabte til den mere polerede Pixar-film Ratatouille.

Persepolis

5) Whale Rider (Niki Caro, 2002)

Whale Rider, der er skrevet og instrueret af Niki Caro, og som bygger på Witi Ihimaeras roman fra 1987, handler om den unge Maori-pige Paikea (Keisha Castle-Hughes), der ønsker at være høvding for den klan, hun tilhører. Hendes onkel er dog af den opfattelse, at det kun er mænd, der kan bestride den position. Hun må derfor kæmpe imod gamle og fasttømrede normer, førend hun kan øjne den anerkendelse, hun fortjener. Det er en film om kærlighed, triumfer, afmagt, skæbne og kulturelle dogmer. Som salig Roger Ebert skrev i sin anmeldelse: So many films by and about teenagers are mired in vulgarity and stupidity; this one, like its heroine, dares to dream.

Whale Rider

6) The Squid and the Whale (Noah Baumbach, 2005)

Det er Noah Baumbach, der også er instruktøren bag Nicole Kidman-filmen Margot at the Wedding og Ben Stiller-filmen Greenberg, der i øvrigt begge er seværdige, som har instrueret komediedramaet med den herlige titel The Squid and the Whale. Filmen, der bygger på Baumbachs egne barndomserindringer fra Brooklyn i de sene 80’ere, handler om to brødres kamp for at acceptere forældrenes skilsmisse. The Squid and the Whale blev med rette nomineret til en Oscar for bedste manuskript, men tabte til Crash. Dette er en film, der fortjener opmærksomhed!

The Squid and the Whale

7) Rabbit Hole (John Cameron Mitchell, 2010)

John Cameron Mitchells film, der bygger på David Lindsay-Abaires teaterstykke, er et ubærligt drama, et drama med stort D, hvor især Nicole Kidman brillerer i rollen som moren, der har mistet sin 4-årige søn i en bilulykke. Kidman, der producerede filmen via sit eget produktionsselskab Blossom Films, modtog i 2011 en Oscarnominering for den gribende under-huden-præstation, hun leverer. Ydermere medvirker Aaron Eckhart, der i filmen spiller Kidmans mand, og Diane Wiest, der spiller hendes mor. Begge skal fremhæves, og filmen bør ses.

Rabbit Hole

8) Happy-Go-Lucky (Mike Leigh, 2008)

Den britiske mesterinstruktør Mike Leigh gav os i 2008 komediedramaet Happy-Go-Lucky med en brillant og storspillende Sally Hawkins i hovedrollen som den altid positive og optimistiske skolelærer Poppy. Ja, hun er faktisk så positiv og optimistisk, at det ligefrem er en plage og en pine for hendes omgangskreds. Filmen hører til i must see-kategorien, ikke mindst på grund af Sally Hawkins, der er en sand fryd at være vidne til, og den modtog i 2009 en Oscarnominering for bedste manuskript.

Happy-Go-Lucky

9) Pi (Darren Aronofsky, 1998)

Før Darren Aronosky brød igennem med Requiem for a Dream i 2000, og før han begyndte at instruere biografhits som The Fountain (2006), The Wrestler (2008) og Black Swan (2010), debuterede han i 1998 med den sort-hvide surrealistiske thriller Pi, der handler om den hårfine grænse, der holder galskab og genialitet adskilt. Filmen centrerer sig omkring den paranoide og migræneplagede matematiker Maximilian Cohen, der er af den overbevisning, at alt i naturen kan forstås ved hjælp af tal. I forsøget på at bevise sin tese, bliver Cohen mere og mere selvdestruktiv.

Pi

10) Open Range (Kevin Costner, 2003)

De fleste er på et eller andet tidspunkt rendt ind i Kevin Costners mesterlige westerndrama Dances with Wolves, der høvlede 9 Oscars hjem ved uddelingen i 1991. Det er knap så mange, der har set hans meget fine western Open Range, der bygger på Lauran Paines roman. Costner spiller den tidligere revolverhelt Charley Waite, der bliver tvunget til at puste støvet af sine seksløbere, da korrupte og skrupelløse banditter truer ham. Filmen tager smukt hånd om westernmytologien, fotografen J. Michael Muro skaber nogle smukke billeder og Costner er bundsolid og troværdig i rollen. En overset neo-western, man bør se. Og så er Robert Duvall med, den seje hund!

open-range

11) Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)

Andrea Arnold, der i 2011 gav os en spændende fortolkning af Emily Brontes Wuthering Heights, instruerede i 2009 det fine, fine drama Fish Tank om en isoleret og 15-årig gal-på-verden-pige, der har slået ind på en vej i livet, der kun fører til lidelse, ensomhed og smerte. Roger Ebert sammenlignede med rette Andrea Arnold med den britiske mesterinstruktør Ken Loach, og Fish Tank er en film af den slags, der på ingen måde har fået den opmærksomhed, den fortjener. I øvrigt medvirker Michael Fassbender, der i 2009 endnu ikke var et alment kendt navn.

Fish_Tank_800_10

12) Half Nelson (Ryan Fleck, 2006)

Ryan Gosling, der gav den gas i Nicolas Winding Refns Drive (2011) og Only God Forgives (2013), spiller high school-læreren Dan Dunne, der har et lille narkoproblem. Ja, faktisk er det vel ret stort, og da en af hans elever tager ham med snuden i kokainbøtten, tager hans liv et sving på 180 grader. Half Nelson er en ægte independent-perle, der naturligvis skal krydses af, hvis man er filmnørd. Og så skal man i øvrigt, selvom de ikke ligger på Netflix DK, også se Ryan Flecks Sugar (2008) og It’s Kind of a Funny Story (2010) … lej dem, køb dem, se dem!

'Half Nelson' film - 2006

13) De største helte (Thomas Vinterberg, 1996)

Tilbage i 1996, altså to år før, Thomas Vinterberg brød lydmuren med Festen, instruerede han det skæve og sorthumoristiske komediedrama De største helte, som han skrev sammen med Bo Hr. Hansen. Det er en film, der fortjener opmærksomhed, men som uretfærdigt er kommet til at stå i skyggen af den dogmesucces, som Festen blev. Med De største helte indleder Vinterberg et samarbejde med Ulrich Thomsen og Thomas Bo Larsen, der efterfølgende er blevet fast inventar i Vinterbergs film. En cool road movie med kant, der oser af fortælleglæde.

dE STØRSTE HELTE

14) Elephant (Gus Van Sant, 2003)

Det var lidt af en sort plet, Gus Van Sant fik på sit CV, da han i 1998 genindspillede Alfred Hitchcocks Psycho take for take. Den plet er efterfølgende blev visket væk med fine film som Finding Forrester, Paranoid Park, Milk og Elephant. Især Elephant, der både er skrevet, klippet og instrueret af Van Sant, markerer sig som en stærk og påtrængende film. Filmen skildrer et fiktivt skoleskyderi, der dog bygger løst på Columbine High School-massakren i 1999. Det er film nummer to i Van Sants trilogi om døden, hvor den første er Gerry (2002) og den sidste Last Days (2005).

elephant

15) Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michael Gondy, 2004)

Michael Gondrys Eternal Sunshine of the Spotless Mind, titlen refererer til en verselinje i Alexander Popes digt Eloisa to Abelard fra 1717, krydser komedien klinger med dramaet, kærligheden og science fiction-genren. Jim Carrey, der her er del af en fantastisk ensemblefilm, viser igen, at han er en topbegavet skuespiller, der også mestrer dramaets nuancer. Filmen vandt en Oscar for bedste manuskript, og Kate Winslet modtog en nominering. Det er en film, der kræver noget af sin seer – You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story.

16) The Town (Ben Affleck, 2010)

Ben Affleck har forlængst mejslet sit navn fast i Hollywood som et solidt instruktørkort. Siden debuten med Gone Baby Gone fra 2007, har Affleck stået bag kameraet på to øvrige film: The Town og Argo fra 2012, der i øvrigt indbragte Affleck sin karrieres anden Oscar. The Town er en veldrejet crimethriller, hvor Aflleck spiller en bankrøver, der planlægger et nyt heist, imens FBI holder øje med ham. Filmen, der indbragte Jeremy Renner en Oscarnominereing, bygger på Chuck Hogans roman Prince of Thieves – og Aflleck har (naturligvis!) skrevet manus.

576977-the_town

17) I Saw the Devil (Kim Jee-Woon, 2010)

im Jee-Woons I Saw the Devil aka Akmareul boatda er en hardcore, avanceret og – vil nogle mene – depraveret omgang sydkoreansk torturporno. Og ja, det er en hård nyser af en seriemorder-thriller, der ikke bør ses af sarte sjæle. Men det er også en mesterligt opbygget fortælling, der lejrer sig under huden som et gedigent gys, der er instrueret med stor genrekyndighed. Kim Jee-Woon er også instruktøren bag den formidable A Tale of Two Sisters … og så drog han jo til Hollywood og lavede den eminente westernpastiche The Last Stand med gode, gamle Arnold Schwarzenegger. Den film skal man også se – naturligvis!

I Saw the Devil

18) Hallam Foe (David Mackenzie, 2007)

Hallam Foe (Jamie Bell) er en teenager med en besynderlig hobby: Han elsker at udspionere folk fra sit træhus – og så er han fuldt og fast overbevist om, at stedmoren er skyld i, at moren to år tidligere druknede. Og ja, stedmoren er en værre én: Hun bruger blandt andet Hallams dagbøger til at tvinge sig til sex med ham – men hey, stedmoren spilles af Claire Forlani! Jamie Bell, der spillede balletsmølf i Stephen Daldrys fine Billy Elliot, og som senere lagde stemme til Tintin, blev i 2007 nomineret til en BAFTA for sin præstation – og det forstår man godt, at han blev.

hallam-foe

19) Rescue Dawn (Werner Herzog, 2006)

Man kan ikke komme uden om Werner Herzog, hvis man interesserer sig for filmkunsten, for filmhistorien. Man kan heller ikke komme uden om Rescue Dawn, der fortæller den sande historie om den tyskfødte pilot Dieter Dengler – i filmen spillet brillant af Christian Bale – der fløj for det amerikanske flyvevåben under Vietnamkrigen. Dengler bliver i februar 1966 skudt ned over Laos, bliver taget til fange og tortureret og formår at flygte juli 1966. Han bliver fundet i live efter 23 dage i junglen. En flot film, der bæres af Christian Bale og som byder på smuk cinematografi ved Peter Zeitlinger.

large rescue dawn blu-ray11

20) Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007)

Det er Dennis Lehane, der har skrevet romanen, som Ben Afflecks film bygger på. Det er også Lehane, der har skrevet romanen bag Clint Eastwoods mesterværk Mystic River. Og hvis man kan lide den ene, så vil også kunne lide den anden, for de er – udover at være gode film, hvilket er nok så væsentligt – også tematisk forbrødrede.  At Affleck er en ferm manuskriptforfatter, beviser han endnu en gang:  Det er ikke uden grund, at han i 1998 sammen med Matt Damon modtog Oscaren for bedste manuskript for arbejdet på Gus Van Sants Good Will Hunting – som man i øvrigt også kan, og bør, (gen)se på Netflix.

011_gone_baby_gone_blu-ray

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.