“Eureka: Sæson 1” på dvd fra Universal Pictures

Første sæson af den genialt morsomme NBC-serie “Eureka” – der består af 13 episoder – er netop sendt i handlen fra Universal Pictures. Det er en finurlig hybridserie, der er et eminent miks af science fiction, komedie og drama. Det er en serie, man ikke må snyde sig selv for, hvis man holder af velskreven tv-fiktion!

Man fristes til at udbasunere et rungende “Eureka!” (á la det, Arkimedes triumferende gjaldede) efter ens møde med serien af samme navn. NBC-serien “Eureka” (der kører på sin tredje, succesrige sæson) forener science fiction og komedie i en herlig, videnskabelige cocktail, der kan holde én fæstnet til tv-skærmen episode, efter episode, efter episode! Ja, man er faktisk i fare for (som undertegnede gjorde) at sluge alle episoderne på én og samme aften!

Forstil dig en by, der er totalt afskåret fra det øvrige land. Ikke blot er den skjult i dybe skove, nej den er også gemt godt af vejen ved hjælp af den mest moderne teknologi, der kan generere hologrambarrierer, der holder nysgerrige folk på afstand. En sådan by er Eureka! Ved et uheld ender U.S. Marshal Jack Carter (Colin Ferguson) i Eureka sammen med sin datter, den lettere kriminelle Zoe (Jordan Hinson).

Det bliver ikke blot starten på et nyt liv for de to strandede personer, det bliver også en ny æra for Eureka. For tilfældet vil det, at byens gamle sherif efterhånden har nået en alder, der gør ham moden til pension. Dette (sammenholdt med, at et mystisk fænomen har kostet ham det ene ben) betyder, at Jack Carter – i starten imod sin vilje – bliver taget i ed som byens nye, noget kluntede sherif.

Eureka er et videnskabeligt himmerige. Her lever USA’s bedste og mest intelligente videnskabsfolk side om side i hvad der er et statskontrolleret bysamfund. Intet slipper ud og intet slipper ind! Hermetisk lukket for omverdenen bliver der her udviklet den nyeste teknologi, der blandt andet sælges til militæret. Men ikke alt er fryd og gammen i dette intelligensens idealsamfund, der er spækket med potentielle mensa-klienter. Under overfladen lurer fjenden, der har infiltreret Eureka og nu suger hemmelighederne ud af byen. 

Jack Carter, der egentligt har mere end rigeligt at se til med sin småkriminelle teenagedatter Zoe, kastes for alvor ud på dybt vand, da han skal holde ro og orden i Eureka. En by, hvor hverdagen består i at nye opfindelser og videnskabelige eksperimenter skaber kaos og potentielle verdensødelæggende situationer. Men alt i alt klarer den nye sherif det nu ganske godt, men han havde jo også i sit tidligere job som U.S. Marshal (som han selv formulerer det) USA som sin arbejdsplads…

Især Colin Ferguson i rollen som Jack Carter leverer en suveræn præstation. Han skaber i Jack Carter en karakter, der er såvel umanerligt sjov som den er alvorlig og handlekraftig. Udover Ferguson, bør man bide mærke i Joe Morton, der som altmuligvidenskabsmanden Henry Deacon giver fint modspil til Ferguson. En charmerende karakter, der passer perfekt ind i Mortons CV, der jo spillede den superintelligente videnskabsmand Miles Dyson i James Camerons blockbuster “Terminator 2: Judgment Day” fra 1991.

Og hvis man er en sucker for lidt kærlighed, så byder serien også på et latent Mulder/Scully forhold mellem Carter og den smukke Alisson Blake (Salli Richardson). Så der er altså lidt for enhver smag i denne stærkt underholdende serie: drama, kærlighed, humor, mysterier og science fiction.

Serien er nyskabende, humoren genial og skuespillet ligeså. Det er en serie, der ikke må mangle i samlingen, hvis man elsker gode, velskrevne historier. Det eneste problem er, at anden sæson endnu ikke er udgivet herhjemme, så indtil dette sker, bliver jeg nødt til at se første sæson endnu en gang.

Læs også anmeldelsen af “Eureka: Sæson 1” hos Fiktion & Kultur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.