Film

10. april 2010

Flænsende fisk og voldsomme hvaler på film

piranha-3d-2083-art

Jeg kan godt li’ fisk. Især kødædende fisk med hang til mennesker. Derfor synes jeg også, at Steven Spielbergs Jaws (1975) er fantastisk. Hajen – Bruce, som den hedder – er jo et ægte monster, en sand psykopat. Ingen dikkedarer, blot dræb, dræb og dræb! En ægte killing machine.

Jeg holder også ganske meget af Joe Dantes piratfiskefilm Piranha (1978) – der i år kommer i biografen i genindspillet form – og den mindre kendte, men ret underholdende, Barracuda (1978), der er lavbudget i sin reneste og mest pure form.

Og så var der jo også en vis James Cameron, der i tidernes morgen stod bag – og spillefilmsdebuterede med – Piranha-efterfølgeren, Piranha Part Two: The Spawning (1981). Det er i sandhed ikke Camerons proudest movie moment!

Man kan heller ikke komme udenom Michael Andersons Orca (1977) – om dræberhvalen, der terroriserer kaptajn Nolan (Richard Harris) ganske meget – hvis man kan li’ blodtørstige vandbæster. Det er Ahabs kamp mod Moby Dick, der her udspiller sig. Halvfjerdserne stod i sandhed i fiskenes (og hvalens) tegn.

Jaws (Steven Spielberg, 1975)

Piranha (Joe Dante, 1978)

Piranha 3-D (Alexandre Aja, 2010)

Barracuda (Harry Kerwin & Wayne Crawford, 1978)

Piranha Part Two: The Spawning (James Cameron, 1981)

Orca (Michael Anderson, 1977)Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.
0 Comments


Skal du ikke skrive en kommentar?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>