Film

10. april 2010

Flænsende fisk og voldsomme hvaler på film

Jeg kan godt li’ fisk. Især kødædende fisk med hang til mennesker. Derfor synes jeg også, at Steven Spielbergs Jaws (1975) er fantastisk. Hajen – Bruce, som den hedder – er jo et ægte monster, en sand psykopat. Ingen dikkedarer, blot dræb, dræb og dræb! En ægte killing machine.

Jeg holder også ganske meget af Joe Dantes piratfiskefilm Piranha (1978) – der i år kommer i biografen i genindspillet form – og den mindre kendte, men ret underholdende, Barracuda (1978), der er lavbudget i sin reneste og mest pure form.

Og så var der jo også en vis James Cameron, der i tidernes morgen stod bag – og spillefilmsdebuterede med – Piranha-efterfølgeren, Piranha Part Two: The Spawning (1981). Det er i sandhed ikke Camerons proudest movie moment!

Man kan heller ikke komme udenom Michael Andersons Orca (1977) – om dræberhvalen, der terroriserer kaptajn Nolan (Richard Harris) ganske meget – hvis man kan li’ blodtørstige vandbæster. Det er Ahabs kamp mod Moby Dick, der her udspiller sig. Halvfjerdserne stod i sandhed i fiskenes (og hvalens) tegn.

Jaws (Steven Spielberg, 1975)

Piranha (Joe Dante, 1978)

Piranha 3-D (Alexandre Aja, 2010)

Barracuda (Harry Kerwin & Wayne Crawford, 1978)

Piranha Part Two: The Spawning (James Cameron, 1981)

Orca (Michael Anderson, 1977)Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.
0 Comments


Skal du ikke skrive en kommentar?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *