Hvad byder det store lærred på i 2013?

http://fiktionogkultur.dk/wp-content/uploads/2013/04/2013.jpg

2013 bliver et herligt filmår. Det er jeg sikker på. Det er i hvert fald ikke fordi, at det skorter på interessante premierer. Jeg har fundet en spand titler fra 2013-programmet, som jeg ser særligt frem til. Der er både gys og gru, latter og tårer. Der er horror, drama og komedie. Krigsfilm, science fiction og animation. Fantasy og adventure, action og thrillers. Det vrimler med spændende titler inden for alle genrer. Det er dog næppe alle filmene, der vil nå at få premiere i år, selvom de har fået fastsat en 2013 premiedato. Især de sidste ti film på listen er tvivlsomme. Happy watching i (hjemme)biografen.

1.

Året kickstartes med en gammel horrorkending, når John Luessenhop slipper Leatherface løs med motorsav, maske og lændeklæde i Texas Chainsaw 3D. Og ja, den tredje dimension ærgrer mig. I øvrigt medvirker Clint Eastwoods søn, Scott Eastwood.

2.

Ruben Fleischer, der instruerede den herlige Zombieland, er aktuel med gangsterfilmen Gangster Squad, der handler om LAPD’s kamp mod mafiaen i 40’erne og 50’erne. Filmens cast tæller blandt andet Sean Penn, Ryan Gosling og Josh Brolin.

3.

2013 er også året, hvor Hollywood-ikonet Dustin Hoffman debuterer som instruktør. Det sker med drama-komedien Quartet, der byder på en perlerække af store, britiske skuespillere: Maggie Smith, Michael Gambon, Billy Connolly og Tom Courtenay, blandt andre. NB: Filmen er indspillet i 2012, men får først premiere i år.

4.

Kathryn Bigelow vender også tilbage til det store lærred i år. Sidste gang, hun var biografaktuel, var i 2008 med den mesterlige (anti)krigsfilm The Hurt Locker. I Zero Dark Thirty fortæller hun historien om den ti år lange jagt på Osama Bin Laden frem til dennes død i 2011. NB: Filmen er indspillet i 2012, men får først premiere i år.

5.

Spanien har de seneste år spyttet en lang række mesterlige horrorfilm ud på markedet, og i år får Andrés Muschiettis spansk-canadiske co-produktion Mama – med blandt andre succesfuglen Nicolaj Coster-Waldau i en af hovedrollerne – premiere. Den skal, naturligvis, ses.  

6.

Og så vender den store – og ellers action-pensionerede – Hollywood-østriger tilbage i den forhåbentligt gode The Last Stand, der har koreaneren Kim Jee-woon som instruktør. Han fyldte ikke meget i Simon Wests The Expendables 2, men her træder han i hovedrollekarakter.

7.

Jeg var ikke udpræget glad for Tommy Wirkolas zombiefilm Død sne, der tæskede lidt for livligt rundt i døde klicheer. Alligevel kan jeg ikke lade være med at se frem til instruktørens nye film Hansel and Gretel Witch Hunters, der har et overraskende interessant cast at byde på.

8.

Jeg står gerne ved, at jeg har en forkærlighed for Jason Stathams actionpersona. Han er altid garant for adrenalinpumpede film. Og denne gang bliver det ikke mindre interessant, når han i Parker instrueres af en dygtig instruktør som Taylor Hackford. Og så medvirker en gammel hund som Nick Nolte i øvrigt også.

9.

Endnu en zombiekomedie melder sin ankomst, når de stavrende kadavere indtager scenen i Jonathan Levines Warm Bodies med blandt andre John Malkovich. Og gi’ os så Zombieland 2, god damn!

10.

Walther Hill, der altid er god for gedigen Hollywod-action, instruerer Sylvester Stallone, Christian Slater og Jason Mamoa i Bullet to the Head. Traileren lover action non stop. NB: Filmen er indspillet i 2012, men får først premiere i år.

11.

Også Steven Soderbergh er aktuel i år med drama-thrilleren Side Effects, der har en lang række unge, populære rising stars på rollelisten. Rooney Mara, Channing Tatum og den veletablerede Jude Law spiller sammen i denne. Cathrine Zeta-Jones er også med, but who cares?

12.

Og ja, 2013 er også året, hvor den altid forslåede John McClane træder i karakter i den femte Die Hard-film, der har været så uheldig at blive betitlet A Good Day to Die Hard. Hvis plottet i filmen er lige så veludtænkt som titlen, så borger det ikke for kvalitet.

13.

Produktionsselskabet Blue Yonder Films, der stod bag Hoodwinked, er i år aktuelle med animationsfilmen Escape From Planet Earth. Som animations-elsker er dette naturligvis en film, der ryger med på must see-listen. Også selvom Hoodwinked var en so so-oplevelse.

14.

Scott Charles Stewart, der instruerede Legion og Priest, er i år aktuel med horror-science fiction-thrilleren Dark Skies. De førstnævnte film var middelmådige, dog underholdende, men da favoritten J.K. Simmons er med i Dark Skies, skal den naturligvis på listen.

15.

Hollywood importerer i disse år dygtige, koreanske instruktører. Således er det Chan-wook Park, der har instrueret herligheder som Oldboy og Sympathy for Mister Vengeance, der står bag thrilleren Stoker med blandt andre Nicole Kidman og den unge stjerne Mia Wasikowska.

16.

Bryan Singer har i år premiere på sin forsinkede Jack the Giant Slayer, der er et fantasy-eventyr med Ewan McGregor, Ian McShane, Warvick Davies, Bill Nighy og Stanley Tucci. Blot for at nævne de mest prominente skuespillere.

17.

Dansk Niels Arden-Oplev har – som mange før ham – taget springet til den amerikanske filmfabrik. Han har fået æren af at instruere Noomi Rapace, Colin Farrell, Terrence Howard og Isabelle Huppert i thrilleren Dead Man Down.

18.

Sam Raimi tager fat i en klassisk fortælling, når han i Disney-produktionen Oz: The Great and Powerful føjer endnu et lag til myten og det sagnomspundne land Oz, som Dorothy fra Kansas besøgte første gang i 1939.

19.

The Croods – en animationsfilm fra DreamWorks – har også fundet vej til min liste. Filmen følger en præhistorisk familie, der tager på eventyr i en fantastisk verden. Syret! Stemmecastet er – som det plejer at være i animationsfilm – imponerende. Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone – og en personlig favorit – Cloris Leachman har stillet deres stemmer til rådighed.

20.

Jeg var på ingen måde glad for den første i serien, men da jeg er en uhelbredelig nostalgiker med hang til forne tiders herlige legetøj, må jeg indrømme, at jeg kommer til at kaste mig over G.I. Joe: Retaliation. Jeg forventer intet, men ringere end den første kan den næppe blive.

21.

Antoine Fuquas film plejer at være interessante bekendtskaber. Han er en visuel instruktør, der befinder sig i kølvandet på salig Tony Scott. Han er i år aktuel med action-thrilleren Olympus Has Fallen, der kan mønstre navne som Gerald Butler, Angela Bassett, Robert Forster og Ashley Judd.

22.

Og så er det også i år, hvor remake-bølgen omfavner Sam Raimis Evil Dead. Denne gang er det instruktøren Fede Alvarez, der skal (gen)fortælle historien. Traileren ser interessant ud og lover en noget mere blodig omgang. Det er næppe alle, der vil synes om dette.

23.

En af mine favoritinstruktører – mesteren Terrence Mallick – er i år klar, hvis alt holder stik, med hele tre film. Hvilket er imponerende, når man tager instruktørens CV i betragtning. Den første, dramaet To the Wonder, er en 2012-film, men får først premiere i år.

24.

På science fiction-fronten står Oblivion højt. Filmen, der er instrueret af Joseph Kosinski, han er også instruktøren bag den flotte Tron: Legacy fra 2010, har Tom Cruise, Morgan Freeman og – tada – Nikolaj Coster-Waldau på rollelisten.

25.

Mange rynker på næsen af Michael Bay og dennes film. Ikke desto mindre er de altid flotte og ofte underholdende. I tilfældet Transformeres dog også for lange. Men Pain & Gain har han for en stund forladt de store metalmænd for at vende tilbage til en Bad Boys-agtige actionkomedie.

26.

Shane Black giver alle os superhelte-hungrende filmnørder det tredje kapitel i sagaen om Tony Starks kamp mod de onde kræfter, der i den foregående film lagde hans verden i grus. En ny superskurk gør i øvrigt sin entré i Iron Man 3, der – vanen tro – er formidabelt castet.

27.

Romanen, som filmen bygger på, er en favorit. Jeg har læst den mange gange, og jeg glæder mig til at se, hvad Baz Luhrmann kan få ud af F.Scott Fitzgeralds kanoniske mesterværk. Der er lovet muscialdrama med stort M i et glitterunivers, der sparker røv.

28.

J.J. Abrams genstartede med succes Star Trek-franchisen i 2009 med en formidabel film. Nu er nummer to i serien klar – Star Trek: Into Darkness – og det lover godt. Ikke mindst valget af Benedict “Sherlock Holmes” Cumberbatch i rollen som den nye Khan er formidabelt.

29.

Den tredje animationsfilm på min 2013 must see-liste kommer fra folkene hos Blue Sky Studios og Twentieth Fox Studios. Det er Epic, der er tale om. Den energifyldte trailer blev sluppet løs på nettet sidste år, og den lover eventyr og humor en masse. Det er i øvrigt Chris Wedge, der styrer tingene fra instruktørstolen.

30.

Skal man give ham endnu en chance? Ja, det skal man vel! Eller: Jeg giver ham i hvert fald endnu en chance. Og det til trods for, at han siden debuten med The Sixth Sense blot er blevet kontinuerligt ringere. M. Night Shyamalan er i år klar med filmen After Earth, der har Will og Jaden Smith på rollelisten.

31.

Det er også i år, at Joss Whedon fifler med Shakespeare. Det er jo så interessant et projekt, at man ikke kan undlade at skrive sig Much Ado About Nothing bag ørerne. Der er tale om en moderne tilpasning af Shakespeares stykke, og filmen byder på skuespil fra f.eks. Nathan Fillion og Alexis Denisof, som Whedon tidligere har arbejdet sammen med i tv-serierne Angel og Firefly.

32.

Dette bliver årets største superhelt-film. No doubt about that! Det er nok også den film, jeg ser mest frem til. Det bliver fantastisk spændende at opleve Superman i Zack Snyders hænder. Det er et projekt, der – lader det til – bliver behandlet med en seriøsitet, som universet længe har savnet. Man of Steel har et veritabelt overflødighedshorn af store navne knyttet til sig. Det bliver stort, I’m sure!

33.

Pixar er – som moderstudiet – også god for genbrug. Det er set tidligere med blandt andet Toy Story-trilogien. Nu er turen kommet til Monsters Inc., der nu får en opfølger i Monsters University. Der skal nok blive fornøjeligt knald på monsterløjerne.

34.

Denne har også været ventet længe og med spænding: Marc Forsters zombiefilm World War Z, der bygger på Max Brooks’ roman. Filmen byder på Brad Pitt i rollen som Gerry Lane, der forsøger at stoppe en zombie-pandemi. Cool!

35.

Roland Emmerich er også aktuel i år. Denne gang med action-dramaet White House Down, hvor en secret service-agent skal beskytte præsidenten fra en gruppe terrorister, der har kapret Det Hvide Hus. Det lyder som et plot hentet fra syvende sæson af 24 timer, og filmen er da heller ikke helt i top, når vi taler store forventninger. Men, what can I say, jeg har en svaghed for Emmerich…

36.

Jeff Wadlov følger med Kick Ass 2 op på den første film, der fra start til slut var herlig underholdning. Dog faldt brugen af ekstrem vold den amerikanske filmnestor Roger Ebert for brystet, der nådesløst slagtede filmen. Selvom jeg anser Ebert for at være en af de største filmeksperter på jord, så glæder jeg mig dog alligevel til endnu en omgang ultravold i humorklæder.

37.

Jeg håber ikke, at The Lone Ranger, der instrueres af Gore “Pirates of the Caribbean” Verbinski bliver en ny omgang Wild Wild West. Jeg har altid holdt af historiene om Tonto og John Reid/The Lone Ranger, så jeg håber på andet og mere end blot kulørt bang-bang! Johnny Depp giver den i øvrigt i typisk makeup-forklædning som indianeren Tonto.

38.

Årets fjerde animationsfilm på min liste er igen en opfølger: Denne gang er det Despicable Me, der skal bygges videre på.

39.

En anden af årets store science fiction-produktioner har den formidable Guillermo del Toro i instruktørstolen. Det er naturligvis den med spænding ventede Pacific Rim, der er tale om. Der er ikke just tale om et high profile-cast, men der er dog blevet plads til del Toros gode ven Hellboy … og Ron Perlman i sig selv er jo altid en film værd.

40.

DreamWorks er også klar med deres anmimationsfilm Turbo, hvor en simpel havesnegls drøm om at vinde Indianapolis 500 måske (måske ikke?) går i drøm. Blandt stemmecastet har Snoop Dogg fået plads. Spændende!

41.

Selvom horrorgenren ikke er den mest velrepræsenterede på denne liste – og det til trods for, at jeg er gal med gys og gru – så skal James “Saw” Wans The Conjuring, om en familie, der finder ud af, at de lever blandt spøgelser, naturligvis med på listen.

42.

Som man måske har bemærket, så er 2013 endnu et superhelte-år, og James Mangolds film om Jærven – The Wolverine – har bare at være bedre end Gavin Hoods noget tamme og sløve X-Men Origins: Wolverine.

43.

Zack Snyders stilskabende og visuelt prægtige 300 fra 2006 med Gerald Butler får også en opfølger – eller nærmere en prequel – i år, når den ukendte israelsk instruktør sender 300: Rise of an Empire i biograferne.

44.

Neill Blomkamp, der gav os den fantastiske District 9, er i år aktuel med endnu en science fiction-film: Elysium med Matt Damon og Jodie Foster. Det er i sandhed et stærkt felt, science fiction-genren kan mønstre i år.

45.

Cassandra Clares seksbinds bestseller-serie om teenagepigen Clay Fray, der i en urban fantasyverden kæmper imod alskens dæmonpak, bliver også filmatiseret i år. Det er Lily Collins, Phil Collins’ datter, der indtager hovedrollen. Romanerne er formidable genreværker, og jeg håber, at filmene bliver lige så gode som bøgerne. The Mortal Instruments: City of Bones får premiere til august.

46.

I The Tomb, der er instrueret af svenske Mikael Håfström, slår Sylvester Stallone og Arnold Schwarzengger igen pjalterne sammen … også er Vinnie Jones med, så der skal nok blive delt solide håndmadder ud. Uforpligtende action-tamtam med et nostalgisk lag, me thinks!

47.

Og ja, 2013 er naturligvis også året, hvor Frank Miller og Robert Rodriquez finder sammen om kapitel to i Sin City-fortællingen. Og der skal ikke herske tvivl om, at nummer to med den fantasiske film noir-agtige titel – Sin City: A Dame to Kill For – er blandt de mest ventede film i år.

48.

Endnu et remake af en nyklassiker har meldt sin ankomst. Denne gang er det Spike Lees fortolkning af Oldboy, man kan se frem til. Eller ikke. Alt afhængig af ens forhold til remakes og kreative omskrivninger. Jeg har det fint med den slags, så jeg glæder mig til Spike Lee-udgaven.

49.

Og nu, hvor vi er ved remakes, så bliver en af mine all time horror-favoritter også udsat for genfortolkning i år. Det drejer sig om Brian De Palmas fantastiske Stephen King-filmatisering Carrie fra 1976 med Sissy Spacek og Piper Laurie, der bliver ommøbleret af Kimberley Pierce. Denne gang er det Cloe Grace Moretz og Julianne Moore, der indgår i det usunde mor/datter-forhold.

50.

Tro det eller lad være: Jeg glæder mig! Glæder mig til hvad, tænker du? Til at se det femte kapitel i Paranomal Activity-serien, der også får premiere i år. De første fire har leveret den nødvendige gåsehud og ståpels, hvilket er nødvendigt kriterium for en gyserfilm. Så jeg er naturligvis game på nummer fem.

51.

Endnu et spændende science fiction-projekt står på menuen, når Gavin Hood introducerer os for Ender’s Game med Harrison Ford og Abigal Breslin på rollelisten. Sidstnævnte spiller et begavet barn, der bliver sendt på militærskole – i rummet, i øvrigt – for at forberede sig på en kommende alien-invasion.

52.

Film nummer to i superhelte-serien om Thor – Alan Taylors Thor: The Dark World – rammer også biograferne i år. Det er i sandhed gode tider for Marvel og Disney. Igen er det Chris Hemsworth, der skal svinge hammeren. Det gjorde han nu også ganske godt og overbevisende i den første og i ensemblefilmen The Avengers.

53.

Fans af The Hunger Games kan også sætte et stort, sort kryds i kalenderen. Film nummer to i den dystopiske serie – The Hunger Games: Catching Fire – får nemlig premiere sidst på året, og Jennifer Lawrence fortsætter igen i rollen som Katniss Everdeen.

[dropcap]54.[/dropcap]

Disney er også klar med deres animationsklassiker nummer 53, når de sender Frozen i biograferne verden om. Vanen tro slipper vi ej heller i dette tilfælde for 3D … desværre! Historien bygger i øvrigt løst på H.C. Andersens Snedronningen.

55.

Denne film bliver uden tvivl årets helt store og indiskutable tilløbsstykke: Anden del i Peter Jacksons mammuttrilogi om den fodbehårede Hobbit, The Hobbit: The Desolation of Smaug, rammer vanen og traditionen tro de store lærreder til december.

56.

Den her skal også nævnes: Jack Ryan! I min verden er det Harrison Ford, der bedst portrætterer CIA-analytikeren Jack Ryan, men i denne nye film, der i øvrigt er instrueret af ingen ringere end Kenneth Branagh, overtages rollen af Chris Pine. Kan han leve op til sin forgænger? Time will tell!

57.

Det er ikke kun Sam Raimi, der er aktuel med en film om landet Oz. Nej, der er skam også en animationsfilm på trapperne, der gøder nyt liv i den gamle historie. Dorothy of Oz har et stemmecast, der blandt andre inkluderer fantastiske Patrick Stewart.

58.

Jeg skrev tidligere om Niels Arden-Oplevs tur over Atlanten, men også Susanne Bier og Nicolas Winding-Refn er i år aktuelle med internationale produktioner. I Biers drama Serena, der foregår under depressionstiden i North Carolina, spilles hovedrollerne af Jennifer Lawrence og Bradley Cooper.

59.

Og selvom det nok først bliver i 2014, at George Miller slipper Tom Hardy løs i rollen son Max Rockatansky, så kan man jo krydse fingre for, at den alligevel når at blive færdig i år. For Mad Max: Fury Road er ventet med spænding.

60.

Martin Scorsese har endnu en gang slået pjalterne samme med Leonardo DiCaprio i crimedramaet The Wolf of Wall Street. Her tages der fat i bankernes korruption, svindel med aktiehandel og mafiainfiltration af pengeverdenen. Og det er jo en sygdom, det internationale samfund de seneste år har været hårdt ramt af. Om filmen når at få premiere i 2013 er dog uvist.

61.

Robert Rodriquez  er også aktuel med sin egen film, nemlig Machete Kills, der følger op på Machete fra 2010. Det er igen Danny Trejo, der giver den gas i filmen, der i øvrigt byder på et imponerende cast.

62.

Only God Forgives er danske Nicolas Winding-Refns bidrag på den internationale filmscene. Det er et crimedrama med Ryan Gosling i hovedrollen, der handler om et opgør mellem en thailandsk politibetjent og en gangster. Det er en fransk-dansk co-produktion, og Refn har selv stået for manusskriptet.

63.

Sherlock Holmes har gjort Benedict Cumberbatch til lidt af en eftertragtet vare, og sammen med Brad Pitt, Michael Fassbender og Paul Giamatti er han at finde i Steve McQueens historiske drama om slavehandel i USA, Twelve Years a Slave. Michael Fassbender har i øvrigt medvirket i McQueens seneste to film: De fantastiske Hunger og Shame.

64.

Michael Fassbender er også på spil i Ridley Scotts thriller The Counselor, hvor han igen spiller sammen med Brad Pitt. Filmen omhandler en advokat, der pludselig finder sig selv involveret i narkosmugling. Filmen har også Javier Bardem, Cameron Diaz, Penelope Cruz og altid coole John Leguizamo på rollelisten.

65.

David Cronenberg ser med Maps to the Stars, hvor der igen blevet plads til Viggo Mortensen, nærmere på den komplekse filmindustri i Hollywood. Robert Pattinson og Rachel Weisz er også blevet castet til projektet.

66.

Britiske Danny Boyles film er altid et kig værd, og i thrilleren Trance, med blandt andre James McAvoy, Rosario Dawson og Vincent Cassel, er det tilvejebringelsen af et stjålent maleri, der driver plottet.

67.

Terrence Malick, der har tre film på programmet i år, undersøger i dramaet Voyage of Time universets fødsel og død. Brad Pitt og Emma Thompson er blevet tilknyttet filmen. Det skal blive spændende at se, hvor mange af de planlagte film, der når at kommer ud i år. Jeg gætter på en.

68.

Jeg er heller ikke helt sikker på, at Kario Salems actionfilm Captive, der pt. kun har Arnold Schwarzenegger tilknytter, vil nå at komme ud i biograferne i år. Under alle omstændigheder skal filmen naturligvis noteres som en potentiel, men lidet sandsynlig, premiere.

69.

Den unge australier Mia Wasikowska er nærmest ved at gøre historiske dramaer til sit speciale. Sidst spillede hun Jane Eyre i Cary Fukunagas smukke filmatisering af Charlotte Brontës romanklassiker, og nu skal hun træde i karakter som Emma Bovary i Sophie Barthes filmatisering af Gustave Flauberts Madame Bovary.

70.

Britiske Neil Marshall har givet os fine film som Dog Soldiers, The Descent, Doomsday og Centurion. Nu er han igen horroraktuel med The Last Voyage of Demeter, der centrerer sig om skibet Demeters uheldssvangre sørejse og – ikke mindst – besætningens skæbne. Demeter var nemlig skib, der fragtede Draculas kiste fra Transsylvanien til England. Viggo Mortensen er blevet castet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.