Hvem jager hvem? Spøgelser og spøgelsesjagt i “Grave Encounters”

Det er tolv år siden, at jeg sad bænket (og neglebidende) i biografen til Daniel Myricks og Eduardo Sánchezs banebrydende “The Blair Witch Project” (1999). En independentproduktion, der har sat sig spor i såvel genren som industrien. Det er billig – og effektiv! – dokumentarhorror, der genererer gevaldige overskud til de pengeindskydende bagmænd.

De seneste år er det “Paranormal Activity”-filmene, der har hjemsøgt biograferne verden om. Først kom Oren Pelis fra 2007, den blev fulgt op af Tod Williams’ fra 2010 og inden længe (den 20. oktober herhjemme) får Henry Joosts og Ariel Schulmanns tredje film i serien premiere.

Og hvis man ikke føler, at man er dækket godt ind med ovenstående spøgerier, så kan man også se frem til spøgelsesgyseren “Grave Encounters” (2011), der mig bekendt ikke er sat til at få dansk biografpremiere. Filmen, der er instrueret af debutanterne The Vicious Brothers, havde amerikansk premiere den 22. april i år på Tribeca Film Festival.

Filmen foregår på et nedlagt psykiatrisk hospital, der efter sigende skulle være det mest hjemsøgte i Nordamerika. Et TV-hold – der arbejder på programmet “Grave Encounters” – har sat sig for at dokumentere, hvad der sker på stedet. Det skulle de aldrig have gjort!

Lad os for en kort stund vende tilbage til 1999 og “The Blair Witch Project”, hvor især én scene fik mine arme og ben til at spjætte ukontrollabelt, nemlig scenen til sidst i huset, hvor der står en mørk skikkelse i kælderen med ansigtet mod muren. Se nu traileren til “Grave Encounters” og bemærk, hvad der sker omkring 1:44 … en hyldest til “The Blair Witch Project”, måske?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.