James “Tony Soprano” Gandolfini døde i går under en ferie i Rom

James Gandolfini, der bragede igennem tv-lydmuren i rollen som mafiabossen Tony Soprano i HBO’s mesterværksserie The Sopranos (1999-2007), døde i går under en ferie i Rom. Gandolfini, der blev 51 år, døde angiveligt af et hjertestop. En alt for tidlig død til en fantastisk skuespiller. Lad os bruge den triste begivenhed til at se nærmere på fem nyere produktioner, man kan opleve Gandolfini i.

1) The Sopranos (rolle: Tony Soprano)

Dette er Gandolfinis gave til kulturen, til menneskeheden. The Sopranos er et indiskutabelt seriemesterværk, der vil bestå side om side med andre af genrens store ikonfilm. Gandolfini er ypperlig i rollen som den psykologafhængige og småstressede mafioso Tony Soprano. Rollen, som Gandolfini spillede over 6 sæsoner, indbragte ham tre Emmys og en Golden Globe. Hvis man endnu ikke har set serien, så flyv fluks ud og køb hele bokssættet!

Tony Soprano

2) Zero Dark Thirty (rolle: CIA-chef)

Kathryn Bigelows Oscar- og Golden Globe-nominerede film fra 2012 om USA’s jagt på Al-Qaeda-lederen Osama Bin Laden er ikke en film, der har fokus på Gandolfinis karakter. Ikke desto mindre er det endnu en god og relevant film fra Bigelow, der gerne stikker tommefingeren i det åbne sår og roder rundt.

Zero Dark Thirty

3) Killing Them Softly (rolle: Mickey Fallon)

I Andrew Dominiks  hyperintense crime-thriller fra 2012 spiller Gandolfini lejemorderen Mickey Fallon. Udover Gandolfini medvirker også Brad Pitt, som Dominik instruerede i westernfilmen The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, samt den garvede gangster-skuespiller Ray Liotta, der spillede Henry Hill i Martin Scorseses Goodfellas.

Killing the softly

4) Welcome to the Rileys (rolle: Douglas Lloyd)

I Jake Scotts lille independentperle, der havde premiere på Sundance i 2010, spiller Gandolfini rollen som en far, der efter bedste evne forsøger at blive et helt menneske igen efter datterens død. Det gør han blandt andet ved at indlede et ukonventionelt forhold til en 16-årig stripper (Kristen Stewart). Om Gandolfinis præstation skrev saglig Roger Ebert blandt andet: One of the buzz champs of Sundance 2010. Gandolfini demonstrates that although he may not be conventionally handsome, when he smiles his face bathes you in the urge to like him.

Welcome th the Rileys

5) Where the Wild Things Are (rolle: Carol)

Spike Jonezes fine og nedtonede Maurice Sendak-filmatisering Where the Wild Things Are fra 2009 er min favoritfilm med Gandolfini. Og så leverer han endog “kun” sin stemme til den herlige og livsbekræftende film, der hylder fantasien, og som på uforlignelig vis skildrer en følsom lille drengs problemer. I filmen spiller Gandolfini Carol: en wild thing, der udtrykker sin sorg over en anden wild things forsvinden ved at smadre ting.

Where the Wild Things Are

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.