“Lady og Vagabonden” på Blu-ray

Den 3. marts udgiver Disney Clyde Geronimis, Hamilton Luskes og Wilfred Jacksons Lady & Vagabonden / Lady and the Tramp (1955) på Blu-ray – den 15. Disney-film i klassikerserien – og der er vanen tro blevet kræset om den digitale opgradering. Det er i øvrigt den første tegnefilm, der blev optaget i bredskærmsformatet CinemaScope, og filmen præsenteres da også i det korrekte 2.55:1-format på denne nye BD-udgivelse.

Lady & Vagabonden - 3Der findes i øvrigt to synkroniserede versioner på dansk: En fra 1955 og en fra 2000. Selvom jeg ikke bryder mig om eftersynkronisering (det er en unødvendighed, og børn har ikke brug for det), så er det dog den originale synkronisering fra 1955, jeg ville foretrække. Her lægger Buster Larsen stemme til Vagabonden, Ghita Nørby til Lady og Kirsten Rolffes til tante Sarah.

2000-synkroniseringen byder i stedet på følgende lettere ukendte stemmecast: Peter Jorde lægger stemme til Vagabonden, Cecilia Zwick Nash er Lady og tante Sarah har stemme af Grethe Mogensen. Det ville være fantastisk, hvis Disney inkluderede begge synkroniseringer på udgivelsen, men det kommer desværre næppe til at ske.

Dog er det rart at se, at Disney endnu ikke er begyndt konvertere de ældste af klassikerne til 3D. Et format, der er omtrent lige så tiltalende som kronisk migræne og som ikke byder ind med andet end gøgl, gejl og tivolisering af filmkunsten. Formatet er endnu ikke set anvendt narrativt-berigende og er endog direkte æstetik-destruerende. 3D er IKKE for filmelskere.

Blandt denne Diamond Edition-udgaves ekstramateriale ser jeg især frem til at høre Diane Miller tale om sin far, salig Walt Disney. Det bliver også interessant at se, hvilke slettede scener, der er tale om, samt at komme et smut bag om kulisserne på Lady and the Tramp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.