“Midaqgyden” af Naguib Mahfouz udkommer 1. februar

Lindhardt og Ringhof udgiver i foråret 2010 seks titler af tidligere nobelpristagere i litteratur, som igennem længere tid ikke har været tilgængelige på dansk. De seks værker omfatter Midaqgyden af Naguib Mahfouz, Pastoralesymfonien af André Gide, Venedigs vandmærke af Joseph Brodsky, Det evige smil af Pär Lagerkvist, Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway og Perlen af John Steinbeck.  

Midaqgyden fra 1947 er det bedst kendte værk af Egyptens store episke fortæller Mahfouz.

Romanen er en farverig skildring af beboerne i en gyde i et af Cairos fattigkvarterer. Skæbner, der hver især på godt og ondt kæmper for og håber på en bedre fremtid med lange udsigter – men drømmene er levende. Fokus er på den unge pige Hamida, som mændene attrår, men hun vil ikke have en tilværelse som de andre kvinder i gyden. Uforvarende forelsker hun sig i gadens unge barber, der rejser ud for at tjene penge til dem. Da han vender tilbage, har Hamida knyttet sig til en uimodståelig alfons, som oplærer hende i prostitution. Endelig får Hamida det liv i luksus, hun har drømt om. Men det kan kun gå helt galt, når verden er fuld af fupmagere, og når jalousien raser.

Naguib Mahfouz, 1911-2006, Egyptisk forfatter. Hans romaner om storbyens mennesker er præget af stor psykologisk indsigt, detaljeret realisme og historisk perspektiv. Mahfouz var en førende stemme imod islamisk fundamentalisme, hvilket bl.a. kom til udtryk i hans aktive støtte imod fatwaen mod Salman Rushdie. I 1994 overlevede han et overfald udført af en militant islamist. Mahfouz har skrevet 30 romaner og over 100 noveller, og han regnes for grundlæggeren af den moderne arabiske roman. I 1988 fik han Nobelprisen i litteratur for sit forfatterskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.