Anmeldelse

D

et Gyldne Kompas fra SF-Film – der er leveret til anmeldelse på Blu-ray – står knivskarpt og billedsmukt. Men desværre redder den visuelle side ikke filmen fra at kuldsejle i kedsommelighed og narrativt roderi!

Fantasy – en (film)økonomisk guldgrube…

Det Gyldne Kompas (instrueret af Chris Weitz) baserer sig på romantrilogien His Dark Materials, der er skrevet af den britiske forfatter Phillip Pullman, og føjer sig ind i den øjensynligt endeløse række af fantasynarrativer, der i kølvandet på succeserne med Harry Potter og The Lord of the Rings har hjemsøgt biograferne verden over.

Hvis man i disse tider ernærer sig som fantasyforfatter, ja så er det nærmest selvskrevet, at ens bøger tager springet til filmlærredet. Listen går fra J.R.R. Tolkien (The Lord of the Rings) til J.K. Rowling (Harry Potter) videre over C.S. Lewis (Narnia), Christopher Paolini (Eragon) og nu altså også Philip Pullman (Det Gyldne Kompas). En liste, der i fremtiden ganske sikkert ikke vil blive kortere!

The Golden Compass - 1

Men hvor nogle fantasyfilm formår at bygge bro mellem den gode historie og en imponerende billedside, der fejler Det Gyldne Kompas. Lyspunkter er der, men ikke desto mindre fremstår filmen som en usammenhængende størrelse, der netop primært bæres frem af en visuel side, der tager sig ganske pæn ud, men som desværre ikke formår at kompensere for indholdet, der mestendels fremstår som et sørgeligt roderi.

Lad eventyret begynde

Filmens hovedkarakter er den 12-årige Lyra Belacqua (spillet af Dakota Blue Richards), der lever en sorgløs tilværelse som elev på det ansete Jordan Kollegium, hvor hun under trygge, harmoniske rammer slår gækken løs med vennen Roger og sin daimon, der går under navnet Pantalaimon.

Men denne lykkens tilværelse, hvor alt er fryd og gammen, slås hurtigt i stykker, da hun erfarer, at hendes onkel, Lord Asriel (spillet af Daniel Craig), ikke er den mest populære skikkelse på kollegiet, og at der eksisterer kræfter, der gerne så ham ekspederet til det hinsides.

Så da han tager af sted på en ekspedition til Arktis, hvor han skal granske fænomenet “støv”, bliver alt sat ind på at stoppe ham. Det er det magtfulde magistrat, der spiller med musklerne og som arbejder ud fra et ønske om, at menneskeheden skal være under dets ubetingede kontrol. Det er her, at gudesmukke Nicole Kidman træder ind på scenen i skikkelse af den forføriske, men også fordækte, Marisa Coulter. Hun arbejder ud fra en skjult dagsorden, der hverken er Lyra, lord Asriel eller hendes elskede kollegium venligt stemt – ikke i starten, i hvert fald!

The Golden Compass - 2

Filmen er stærkt bundet til CGI, hvilket er sket på bekostning af historien. Karaktererne er hule – ja nærmest intetsigende – og man formår ikke at generere interesse for dem. Hvilken skæbne de får, hvilken ulykke de kastes ud, rører ikke én.

Opgør med fundamentalisme

Filmen er en slet skjult reference til fundamentalistisk tænkning og diktatur, hvilket repræsenteres ved det såkaldte Magistrat, der ledes af mørkemænd. Filmen frembyder således billeder af nazilignende soldater, der patruljerer med dobermans-hunde. Det kræver altså ikke den store analytiske kunnen for at se, hvor filmen gerne vil have os hen.

Filmen skildrer kampen for retfærdighed i en verden – i et samfund – hvor magten søges ranet af fundamentalister, der ser en immanent trussel i al selvstændighed og menneskelig frihed. Alt skal kontrolleres – især tanker og idéer, der jo er potentielt farlige for et diktatur.  Det har – om noget – historien vist os.

Så Lyra må – med det gyldne kompas i sin lomme – tage sagerne i sin egen hånd og drage mod de kolde omgivelser, så magistratet ikke får den magt, det så begærligt ønsker. Lad et flot, men også langt, eventyr tage sin begyndelse med denne første film i en sandsynlig trilogi.

Filmens store stjerner

Selvom det ikke er stjerner, det skorter på i Det Gyldne Kompas, så formår de ej at redde filmen. Nicole Kidman, Daniel Craig, Sam Elliott, Christopher Lee, Derek Jacobi og Eva Green optræder i hud og hår, mens Ian McKellen, Kristin Scott Thomas, Kathy Bates og Ian McShane leverer stemmerne til de fantasifulde dyr, der optræder i filmen. Så det kan altså i denne henseende konkluderes, at et imponerende opbud af store såvel som dygtige skuespillere ikke gør en god endsige helstøbt film, desværre!

The Golden Compass - 3

Når ovenstående er skrevet, så skal det da også nævnes, at det bl.a. er præstationerne fra Ian McShane og Ian McKellen, der med deres bryske stemmer forlener de respektive isbjørne (Ragnar Sturlusson og Iorek Byrnison) med frygtindgydende patos og som dermed gør filmen værd at se.

Det er i øvrigt ej heller tilfældigt, at netop disse to skuespillere er valgt til rollerne! Ian McKellen gjorde sig flot bemærket i The Lord of the Rings og Ian McShane har for nyligt spillet Merriman Lyon i fantasyfilmen The Seeker: The Dark is Risning, der baserer sig på Susan Coopers roman.

 

Filmen er ud på dvd og Blu-ray fra SF-Film

Det Gyldne Kompas - CoverOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.