Anmeldelse

imdb

H

vis man holder af de klassiske Hanna-Barbera produktioner, skal man sin holde snude borte fra Stubbe og Scooby-Doo på sporet: Del 1

Nogle mener, at man skal holde tand for tunge, hvis man ikke har noget pænt at sige. En leveregel, der meget vel kan redde én fra nogle ubehagelige kontroverser, men som ikke desto mindre ville – hvis man applikerede devisen på filmkritikken – skabe nogle korte og under alle omstændigheder dybt kedelige anmeldelser.

Lad det derfor være skrevet allerede her: Stubbe og Scooby-Doo på sporet er en animeret skændsel, der voldrider et gammelt koncept til hudløshed i håbet om, at folk er så smagsforladte, at de rent faktisk køber skidtet. Med andre ord, så gemmer jeg ikke tungen bag tænderne!

Lad mig for de uindviede ridse det banale koncept op, der udgør seriens tvivlsomme eksistensberettigelse. Stubbe arver en formue fra sin geniale onkel Albert, der har valgt at stikke halen mellem benene for at undslippe sin ærkefjendes – den diabolske Dr. Phibes – nederdrægtige planer. Således avancerer Stubbe og Scooby-Doo fra et liv i middelmådighed til et liv med rigdom, palæ og egen butlerrobot.

1VtRmM8qQc4.market_maxres

Med konnotationer til Star Wars kommunikerer onkel Albert med Stubbe og Scooby ved at fremtræde i et prinsesse Leia-agtigt hologram, der kommer ud af panden på butlerrobotten Robi. Således sendes de to ungkarle på farlige missioner rundt omkring i verden, så den James Bond-agtige klichetyskerskurk – Dr. Phibes – bliver hindret i at gennemføre sine onde, onde planer!

Da Hanna-Barbera Productions tilbage i 1969 skabte Scooby-Doo, Where Are You!, havde man næppe regnet med, at karaktererne stadig ville eksistere næsten fyrre år efter – men det gør de altså, desværre!

Hvor den oprindelige produktion – der kørte fra 1969 til 1976 – havde charme og en typisk Hanna-Barbera aura over sig, er Stubbe og Scooby-Doo på Sporet ikke andet end et tomt, computeranimeret hylster af den utiltalende og plotløse slags. Derfor vil jeg anbefale, at man styrer uden om Stubbe og Scooby-Doo på Sporet: Del 1, hvis man sætter pris på kvalitet.

Jeg ved, at serien naturligvis er produceret til børn, men derfor behøves konceptet jo ikke at være direkte fladpandet og æstetisk utiltalende! Det er animationsgenrens svar på en hurtigt fabrikeret konceptburger fra McDonald’s – først stiller den sulten, så får man sure opstød!

 

Serien er ude på dvd fra Warner Home Entertainment

51 - Stubbe og Scooby-Doo på sporetOm skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.