Anmeldelse

imdb

A

ndrew Adamsons filmatisering af C.S. Lewis’ børnebogsklassiker sidder lige i garderobeskabet! Narnia: Løven, Heksen og Garderobeskabet er en farverig eventyrfabel for store og små, der tager sig blændende smuk ud på Blu-ray.

Nazityskland spiller med musklerne, da filmen tager sin dystre begyndelse. Over London glider tyske bombefly med bugen fuld af død og rædsel. Det er i dette krigshærgede London, dette inferno af elendighed, at de fire søskende Lucy, Edmund, Susan og Peter bor.

11310180062458374-f

Tyskernes vedblivende bombardement af London betyder, at de fire søskende bliver sendt fra storbyens krigskaos til et mere idyllisk og fredsommeligt landdistrikt, hvor de skal bo hos den excentriske professor Kirke (Jim Broadbent). Der går ikke længe, inden kedsomheden begynder at melde sig hos de fire bysbørn, der har fået formaninger af husets bestyrerinde om, at de ikke må larme, løbe og forstyrre professoren eller røre ved husets genstande.

Men hurtigt afløses kedsomheden af et eventyr af den hæsblæsende slags, der kommer til at knytte de krigsmærkede børn tættere sammen end nogensinde.

11310180062458374-g

Lucy – den yngste – finder under en gemmeleg et ældgammelt skab, der er tilhyllet i lagner. I sin iver efter at finde det bedste gemmested åbner hun skabslågen og opdager dermed vejen til Narnia. Det gamle skab fungerer nemlig som en portal mellem to verdener, hvilket Lucy i starten har mere end blot svært ved at få overbevist sine skeptiske søskende om.

Men da Edmund – den forsmåede bror – en sen aften følger efter Lucy og selv ender i Narnia, hvor han møder den onde heks (Tilda Swinton), må han sande, at Lucy har talt sandt.

Dronning Jadis – den hvide heks – regerer med hård hånd over Narnia, og da hun hører, at profetien, der siger, at fire menneskebørn vil komme Narnia til undsætning og sammen med løven Aslan omstyrte hendes styre, sætter hun alt ind på at få skaffet de fire søskende af vejen.

11310180062458374-h

Narnia er et mytologisk rige, hvor talende bævere – af den mest charmerende slags – sammen med fauner, dværge, kykloper, kentaurer, fønix-fugle og minotaurer udgør en broget samling af væsner fra den græske og nordiske mytologi. Samtidig med, at filmen er en parabel over fanatisme og det godes sejr over det onde, er den også en kristen allegori, der ikke mindst kommer til udtryk i løven Aslan, der fungerer som en frelserskikkelse – ja, han genopstår endog fra de døde!

Filmen er en eventyrlig tour de force, der byder på nogle imponerende billeder – billeder, der kommer til sin fulde ret på Blu-ray. Ligeledes leverer alle fire hovedrolleindehavere nogle meget fine præstationer – hvilket i øvrigt også gør sig gældende for de talende dyr (ikke mindst bæverne)…

Anden del af serien – Narnia: Prins Caspian – har i øvrigt biografpremiere den 2. juli, så hvis man ikke har set første del endnu, eller blot vil have den frisket op, så bør man fluks investere i denne lækre Blu-ray-udgivelse, der er spækket til randen med ekstramateriale.

Filmen er et must for enhver, der holder af fantasy-genren.

 

Filmen er ude på dvd & Blu-ray fra Walt Disney Pictures Home Entertainment

30 - Narnia 1Om skribenten

Robert Rasmussen
Jeg er film- & litteraturskribent, kulturafhængig, kunstelsker og mag.art. i litteraturvidenskab med en magisterkonferens om maskemonstre i moderne horrorfilm fra 1960 til i dag. Jeg er også tegneseriesluger, horrornørd, tv-serienarkoman, filmafhængig samt bogorm & læsehest med skrive- og ordkløe. Jeg dyrker 80'ernes kulturprodukter i usund grad, og jeg har en forkærlighed for filmkitsch, de fantastiske genrer samt Spielberg & Co. Jeg er filmmerchandisesamler, Disney-aficionado, animationselsker samt stifter af Fiktion & Kultur. Mit forhold til ovenstående er kronisk og uhelbredeligt. Læs (meget!) mere her.