Når filmsamlingen skal reduceres: Del 1

Sidste år reducerede jeg filmsamlingen markant, og jeg gik fra 5000 til 4000 titler. Det gjorde ondt, ja det gjorde. I år reducerede jeg så samlingen yderligere, men uden sidste års stik af smerte og vemod. Jeg har nemlig for længst indset, at jeg aldrig får de nødvendige kvadratmeter til en samling af den kaliber, som den græske rigmand Theo Kalomirakis kan fremvise. Han har 15.000 titler, hvilket er ret imponerende. Det rygtes dog, at Martin Scorsese skulle have en endnu større filmsamling, men han vil ikke ud med antallet. Hvilket i øvrigt også er ganske ligegyldigt, da det som bekendt ikke er størrelsen, det kommer an på!

Nu er kriterierne for undertegnedes samling blevet strammet gevaldigt op, og fokusgenrerne hedder fremover horror, fantasy, science fiction og animation. Herudover er der kun plads til personlige favoritter, hvilket vil sige film, man kan se mere end én gang, samt filmhistoriens betydningsfulde produktioner: mesterværkerne og klassikerne. Og ikke klassikere i Disneysk forstand. De har nemlig i deres egovildskab skamredet begrebet på det groveste. En film fødes ikke som klassiker. Det er et prædikat, som kun tiden kan tildele den. Det er dog netop en (lille) del af Disney-samlingen, der i dag er blevet støvet af, og disse – primært animationsfilm – har overlevet barberingen ned til 3500 titler.

This slideshow requires JavaScript.

Nogle af perlerne i Disney-samlingen er de 11 amerikanske region 1-udgivelser af Walt Disney Treasures, der er afbilledet nedenfor. Disse udkom fra 2001 til 2009, og rækken udgøres af 30 feinschmecker-tinbokse, der er spækket til randen med Disney-materiale. Dette introduceres kyndigt og med lidenskab af filmkritikeren og Disney-eksperten Leonard Maltin. Boksene indeholder blandt andet de animerede kortfilm med Anders And, Fedtmule, Mickey Mouse og Pluto samt mere sjældent materiale som Disneys antikrigspropaganda, Silly Symphonies og kortfilmene med Oswald the Lucky Rabbit. Sidstnævnte kanin, der blev skabt af Ub Iwerks og Walt Disney i 1927, var den direkte årsag til, at Mickey Mouse blev født ud af nødvendighed.

This slideshow requires JavaScript.

Det er blot ganske få af de 30 Walt Disney Treasures-bokse, der er udkommet herhjemme – desværre! Men sådan er det danske filmmarked i en nøddeskal: drønkedeligt og målrettet den almene konsument. Den første boks i WDT-serien blev i øvrigt udgivet den 4. december 2001 som led i fejringen af Walt Disneys 100-års fødselsdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.