NYHED: Syv af Christopher Nolans film på 4K UltraHD

En stor del af Christopher Nolans samlede oeuvre er netop for første gang blevet sendt på markedet af Warner Bros. som 4K UltraHD. De syv film udgør alle moderne hovedværker inden for filmkunsten og viser ganske tydeligt, hvor alsidig en instruktør, Christopher Nolan er.

Genremæssigt spænder han nemlig vidt: fra det stort opstillede drama og den intense thriller over den patosfyldte krigsfilm til science fiction med et tvist og superheltefilmen, der med hans Batman-trilogi stadig står som noget af det bedste inden for området.

Nu har man muligheden for at se disse syv film på den bedst mulige måde, nemlig på 4K UltraHD, der gør én af vor tids mest visuelt orienterede instruktører al ære.

Den 26. maj 1940 omringes hundredtusinder af britiske og allierede tropper af fjendtlige styrker. De er fanget på en strand med ryggen mod havet og situationen bliver hurtigt desperat, da fjenden begynder at angribe fra alle sider.

Historien udfolder sig til lands, til vands og i luften. RAF Spitfire jagerfly angriber utrætteligt de fjendtlige jagere, i et desperat forsøg på at beskytte de hundredtusindvis af forsvarsløse soldater på stranden. Samtidig påbegynder hundredvis af småbåde, bemandet af både soldater og civile, en desperat redningsaktion for at redde så mange som muligt af deres soldater. Det bliver en desperat kamp mod tiden, der på alle måder er ved at rinde ud…

Dunkirk er imponerende på mange niveauer. Den er uhyggeligt gennemført på et teknisk plan. Den har en interessant indgangvinkel og anderledes måde at fortælle sin historie på. Vigtigst af alt, så får den krigsdramaet til et virke nærværende og konkret, men den sætter samtidig gang i større tanker, der får én til at overveje, hvordan en krig som 2. verdenskrig ville forløbe i dag. På den måde er Dunkirk en rå og intens oplevelse, der alligevel inderholder momenter, der næsten kun kan beskrives som poetiske.

I denne elektrificerende og spændingsfyldte thriller spiller Hugh Jackman og Christian Bale to tryllekunstnere, hvis drabelige forsøg på at overgå hinanden får dem til at kaste sig ud i livsfarlige bedrag. Scarlett Johansson spiller assistenten, der både er en marionet og en medspiller i deres rivaliseren, og naturligvis medvirker altid fantastiske Michael Caine også. Dette er et suspensefyldt mesterværk, man skal have i filmsamlingen!

I en nær fremtid er Jorden blevet ødelagt af tørke og hungersnød, hvilket medfører en mangel på mad og ekstreme ændringer i klimaet. Da menneskeheden står over for udryddelse, bliver et mystisk ormehul i rumtids-kontinuummet opdaget, og det giver menneskeheden mulighed for potentielt at udvide deres levetid.

En gruppe opdagelsesrejsende skal rejse uden for vores solsystem på jagt efter en planet, der kan opretholde livet. Besætningen på Endurance er forpligtet til at tænke større og gå videre end noget menneske i historien, da de begiver sig ud på en interstellar rejse ind i det ukendte. Coop, piloten af Endurance, skal træffe et valg mellem at se sine børn igen og forsøge at redde den menneskelige race.

Visuelt er Interstellar naturligvis helt oppe at ringe, og andet kan man heller ikke forvente, når det er Christopher Nolan. Rum-sekvenserne er åndeløst flotte, tydeligt inspireret af 2001: A Space Odyssey, men filmen er en smule mere fokuseret på at fortælle en reel historie med sine billeder, hvis man må have lov til at sige det på den måde. Mere overraskende er det, at filmen samtidig er Nolans mest personlige projekt. Den har decideret rørende momenter, som den – indrømmet – lidt kolde instruktør sjældent har plads til i sine film.

Denne science fiction-film foregår i en kompleks drømmeverden, hvor alting vender på hovedet … so to speak!

Dom Cobbs (Leonardo DiCaprio) evne til at stjæle hemmeligheder fra underbevidstheden har hjort ham til en vigtig aktør for industrispionage – og har tvunget ham på flugt. Cobb og hans team skal nu forsøge istedet af plante en idé (via inception), og dermed begå den perfekte forbrydelse.

I en tid hvor mange Hollywoodfilm lider under middelmådige computereffekter, og historier der lefler for laveste fællesnævner, er det lidt af et chok at se en så avanceret og gennemarbejdet film som Inception. En science-fiction action film, der kræver at man tænker. En film der er så teknisk overlegen, at den får de fleste andre film til at ligne hulemalerier. Inception er ikke bare årets bedste film, den er en af de sidste 10 års bedste film.

I 1989 blev den legendariske tegneseriehelt Batman levendegjort på det store lærred og fik folk til at strømme til biograferne. Nu kommer instruktøren Christopher Nolan’s ”Batman Begins” – den originale historie om begyndelsen på Batman-legenden: Den Sorte Hævners opståen som en forkæmper for det gode i Gotham City.

Efter det brutale mord på hans forældre rejser den desillusionerede industri-arving Bruce Wayne (Christian Bale) rundt i verden for at lære at forstå, hvordan den kriminelle hjerne fungerer. Han begynder snart på sin rejse at bekæmpe uretfærdighed og skabe frygt blandt dem, der udnytter de svage – samtidig med at han kæmper mod sine egne dæmoner.

Da han vender tilbage til Gotham City, opdager han, at byen flyder med organiseret kriminalitet, småforbrydere og moralsk forrådnelse. Bruce slår sig sammen med politibetjenten Jim Gordon (Gary Oldman) og den offentlige anklager Rachel Dawes (Katie Holmes). Med deres hjælp og en masse støtte fra sin altid trofaste butler Alfred (Michael Caine), samt Lucius Fox (Morgen Freeman) fra Wayne Enterprises, skaber Bruce sit alter-ego: Batman, en kappeklædt hævner, der bruger sin styrke, sit intellekt og en imponerende række avancerede high-tech gadgets våben i kampen mod det onde.

Batman Begins er måske nok den mest intelligente Batman-film til dato. Idéen om, at frygt er et magtfuldt våben – måske mere magtfuldt end noget andet – er særligt interessant i disse tider, hvor terror holder hele nationer som gidsel. Men når alt kommer til alt, er dette en historie for drengerøve, og det glemmer filmen aldrig selv. Se bare scenen, hvor Lucius Fox introducerer den armerede tank, der senere skal blive til den uundværlige Batmobil, for Bruce Wayne. Efter demonstrationen kigger Wayne roligt på Fox og spørger: “Does it come in black?”, og så ved vi bare, at der er gode actionscener på vej! Når denne Bat-tank brøler gennem Gotham Citys gader og destruerer alt på sin vej, varsler den om nye tider for denne stolte filmserie.

I The Dark Knight fortsætter Batman (Christian Bale) sin intense krig mod kriminaliteten i Gotham City. Med hjælp fra politikommissær Jim Gordon (Gary Oldman) og chef-anklageren Harvey Dent (Aaron Eckhart) går han i gang med at rydde ud i de resterende forbryderorganisationer. Det er et effektivt partnerskab, men idyllen smuldrer, da den nye dødsensfarlige ærkeskurk, Jokeren (Heath Ledger), melder sig på banen og udfordrer Batman.

Den ekstra realisme i The Dark Knight kan også ses i lyset af, at det er mafiaen, som Jokeren samarbejder med, og ikke bare nogle tilfældige halvhjernede skurke. Også Commissioner Gordon, spillet af Gary Oldman, er lige nøjagtig den type, jeg forestiller mig, der ikke bliver korrupt. Han er på ingen måde nogen heltetype, men han nyder at være en del af det hjælpende samfund og derefter vende hjem til sin familie. Han er staturmæssigt lidt af et skvat, men opvejer det ved at være troværdig.

The Dark Knight er en film, som næsten alle vil finde underholdende, lige meget om man kan lide superheltefilm eller ej. Den kan især anbefales, hvis du har lyst til at se en stor amerikansk film-produktion, som rent faktisk er god. Der er efterhånden langt imellem dem. Batman Begins var virkelig god og en fremragende begyndelse, og The Dark Knight er den bedste Batman-film nogensinde!

I The Dark Knight Rises hænger Batmans (Christian Bale) ry stadig i en tynd tråd, nu otte år efter han tog skylden for Harvey “Two-Face” Dents forbryderiske gerninger.

Men Gotham City trues af en ny fjende. Superskurken Bane (Tom Hardy) har ambitioner om at gøre sit regnskab op med metropolen og tilintetgøre byen.

Samtidig er Catwoman (Anne Hathaway) også på spil, så Bruce Wayne ifører sig igen superhelte-kostumet og slår sig sammen med politikommissær Gordon (Gary Oldman) for at redde byen.

Filmen er det afsluttende kapitel i Christopher Nolans trilogi med Christian Bale som den kappeklædte helt. Med skurken Bane har Batman fundet en modstander der matcher ham selv mere fysisk, hvilket ikke har været tilfældet med de tidligere skurke. Filmen er et flot punktum på en flot trilogi!


This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.