Om tv-serier som andet end underholdning

Tv-serier er andet og langt mere end blot underholdning. De er, på lige fod med andre fiktionsberettende medier, kunst. Det er man så småt begyndt at finde ud af rundt omkring. Også på landets universiteter, hvor akademisk granskning af tv-serier ikke længere opfattes som ulødigt. I hvert fald ikke, hvis man er klassisk humanist med blot en smule kulturelt udsyn.

Dog havde jeg en spøjs oplevelse forleden, da jeg var til møde i min a-kasse. Her sad jeg blandt en broget skare af akademikere, der ikke delte min holdning til tv-serier. Ja, de fnyste ligefrem hånligt … for man kan da ikke forske i tv-serier, som en erhvervssproglig dimittend kommenterede. En holdning, der blev bakket lige vel lystigt op af en cand.scient.med med speciale i biokemisk forskning, der ikke kunne skjule, at han fandt det lettere latterligt, da jeg fortalte om mine fremtidige ph.d.-planer inden for tv-fiktionens område.

the-simpsons-and-philosophy

Nå, men hvorom alting er, så kom det frem, at to andre a-kasse-møde-deltagere havde deltaget i et kursus om tv-serier og filosofi på Syddansk Universitet ved Cynthia M. Grund, hvor sådanne perler som Buffy the Vampire Slayer, The Simpsons, Seinfeld, Star Trek og The Outer Limits blev gransket efter alle kunstens og filosofiens regler. Et kursus, jeg også selv havde deltaget i! Der blev heller ikke fra ærkehumanisternes side sparet på de grove og negativt ladede gloser … tv-serier er pjank, lød det! Ja, man turde næsten ikke nævne, at man selv havde skrevet konferensspeciale om horrorfilm … og tænk sig, at a-kassen endog markedsfører sig som A-kassen for højtuddannede! At være højtuddannet, må jeg sande, indebærer ikke per automatik forståelse for nødvendigheden af diversitet!

Som skrevet indledningsvist, så er tv-serier mere end “blot” underholdning. De er også kunst, og de er kulturafkodende og -skildrende! Jeg vil derfor anbefale, hvis man har blot en smule interesse for tv-serier som andet end noget, man slår tiden ihjel med henslængt på sofaen, at man læser de to bøger, der er afbilledet her i indlægget. Her afprøves klassiske, filosofiske tankesæt på serierne … og resultaterne er interessante!

Afslutningsvis har jeg lige sakset dette uddrag fra forordet i The Simpsons and Philosophy: The Doh! of Homer:

the-simpsons-and-philosophy-1