OMTALE: Brænderiet Limfjordens to Cold Hawaii-rom


Blæsten går frisk over Limfjordens vande,
rusker dem op til vågen flugt,
jager dem mellem de favnende strande,
fylder med toner hver en bugt.

– Fra Erik Bertelsens Blæsten går frisk over Limfjordens vande i Blæst og blaa Vande (1939)

Ved Sundsøre havn ligger Brænderiet Limfjorden, der kom til verden i 2013.  Her – omgivet af Limfjordens vande mod øst og syd – produceres der spændende ting: Whisky, gin, likør, snaps og rom. Brænderiet Limfjorden har lanceret to rom, der begge er produceret på melasse fra Caribien, og det er de to rom, vi skal se nærmere på i det følgende.

Cold Hawaii Sweet & Cold Hawaii Dry er sponseret af Brænderiet Limfjorden.


Melassen, der er ophavet til de to rom, har taget den lange rejse fra Caribiens subtropiske klima til nordens Cold Hawaii, der er betegnelsen for kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord. Denne kontrast er interessant, da rom – i modsætning til eksempelvis whisky – normalt forbindes med troperne. Flere og flere danske destillerier kaster dog deres kærlighed på rommen, hvilket man kun kan glædes over.

De to rom  fra Brænderiet Limfjorden  – Sweet og Dry – er blevet lanceret i flasker, der hver indeholder 50 cl. Flaskerne er udformet som forstørrede lommelærker, der – udover at tage sig æstetisk godt og anderledes ud end flertallet af romflasker – også ligger godt i hånden. Flasken er udstyret med en plasticprop, der har en top af træ, og så er ingen af de to rom blevet koldfiltreret. Hvis man ikke ved, hvad koldfiltrering dækker over, så vil jeg til sidst i omtalen knytte et par ord til processen.

DUFTEN & SMAGEN…

Næsen mødes af en umiskendelig duft af sherry, der  – i hvert fald ifølge undertegnedes næse – især er markant i Dry. Det første duftindtryk ved Sweet er rørsukkersødme, men under overfladen giver sherryen sig også her til kende. Duften i begge er mild, behagelig og har ikke skyggen af et sprittet efterslæb. Der er ingen af de to rom, der “bider” på tungen, og spiritussmagen er dulmet. Sherryen træder fint i karakter i Dry, der ér mere tør end Sweet.

Umiddelbart lægger man mere mærke til de 46%, når man drikker Sweet, der også ligger længere i mundhulen og sender en behagelig, men ikke kraftig, varme ned i halsen. Sødmen er det første indtryk, man får, når man drikker Sweet, og Brænderiet Limfjorden lægger heller ikke skjul på, at der er eftersødet med en smule rørsukker. Hvor mange gram pr. liter, der er blevet tilsat, er ikke oplyst, men sødmemæssigt befinder vi os i omegnen af Riise-land, hvilket vil give de fleste en idé om rommens statur.

Sweet er en rom, der egner sig fortrinligt som en introduktionsrom for begyndere. Den er cremet, aromatisk og likøragtig i sin fremtoning. Dry ér – som nævnt – mere tør end Sweet, men den har også meget sødme at byde ind med. Sødmen og tørheden indgår en pagt, der giver Dry mere karakter end Sweet, hvilket taler til undertegnedes smag.

Begge rom er fermenteret på melasse fra Caribien, hvorefter Dry – der blev produceret i 2014 – blev fadlagret i 42 måneder på Madeira-fade for herefter at blive slutlagret i 18 måneder på små PX sherryfade. Sweet er ligeledes fadlagret i 42 måneder på Maderia-fade, og er herefter blevet slutlagret i 18 måneder på Olorosso sherryfade, der har givet rommen dens finish.

BEDØMMELSE…

Begge rom befinder sig – som nævnt – i den søde ende af romskalen, hvilket ikke mindst efterlagringen på Maderia- og Sherry-fade bidrager med. Sweet er cremet, behagelig og sød med et likøragtigt tilsnit, der gør den velegnet som et supplement til desserten. Dry har mere kant og karakter og er farvemæssigt en smule lysere i tonen end Sweet.

Begge rom er velafbalancerede, og selvom der ér eftersødet tipper vi ikke over i den kategori af rom, der giver halsbrand. Det er en indbydende sødme, der ikke  fortrænger de øvrige smags- og duftnuancer, men som komplementerer dem og gør det til en nydelse at drikke rommen.

Det er to meget fine og aromatiske rom, det lille brænderi har lanceret, og jeg ser allerede frem til, at de i fremtiden (jeg håber og krydser fingre) vil lancere flere rom.

LIDT OM KOLDFILTRERING…

Som lovet ovenover, vil jeg knytte et par hurtige ord til koldfiltrerings-metoden, der  er en proces, hvor man nedkøler og filtrerer spiritus. Eksempelvis rom og whisky. I praksis nedkøles spiritussen til omkring 0-5 grader, hvorefter den bliver pumpet/presset igennem et filtersystem af papirfibre.

En del af de fedtsyrekæder og olier, som naturligt forekommer i eksempelvis whisky og rom, har nemlig den egenskab, at de ved lave temperaturer fortætter sig. Det betyder, at spiritussen får et tåget og uigennemsigtigt præg: Præcis som om, at der var hældt lidt mælk i et glas med vand. Dette fænomen får fra tid til anden forbrugere til at tro, at der er noget galt med whiskyen/rommen, hvilket der naturligvis ikke er.

For at forhindre, at forbrugeren får dette indtryk, vælger man typisk fra destilleriernes side at lave denne koldfiltrering, hvor man altså fremtvinger “tågen” for derefter at fjerne de stoffer, som forårsager den. Ulempen ved koldfiltrering er dog, at de samme stoffer bidrager væsentligt til smagen og også medvirker til at give den olierede tekstur og fornemmelse i munden – altså egenskaber, man typisk ønsker bevaret i sin whisky og rom.

Typisk er whisky/rom, der ikke er koldfiltreret, enten aftappet ved fadstyrke eller ved 46% abv, som ca. er den alkoholstyrke, der gør processen reversibel, hvilket betyder, at selvom tågen godt kan opstå, så opløses den igen, hvis whiskyen/rommen holder 46% eller derover.


Navn Cold Hawaii Dry & Cold Hawaii Sweet
Type Rommen er produceret på melasse fra Caribien
Land Caribien & Danmark
Producent/destilleri Brænderiet Limfjorden
Pris 549,- pr. flaske
Procent 46%
Flaskens indhold 50 cl. / 500 ml.
Proptype
Plasticprop med top af træ