OMTALE: Fanø Skibsrom – Havfruen


Polished nose. On the palate grape and candy. Good rum base, with a well balanced sweetness. (IWSC 2019, bronzemedalje)

Havfruen fra Fanø Skibsrom modtog tidligere på året en fin bronzemedalje ved International Wine and Spirit Competition i London i kategorien spiced rum. En bronzemedalje, der var  ledsaget af ovenstående udtalelse. Ved samme konkurrence modtog Havmanden en sølvmedalje og flotte 92 point, hvilket  jeg kommer nærmere ind på i en kommende omtale af denne rom.

Havfruen er venligst sponseret af Fanø Skibsrom, og den kan købes her: KLIK


Det ér en flot placering og bedømmelse, Havfruen har modtaget. Ikke mindst når man betænker, at Fanø Skibsrom først blev grundlagt i 2015. Så på blot fire år er det lykkedes den lille romproducent at sende to rom på markedet, der begge har placeret sig i toppen ved IWSC-konkurrencen –  det er flot, imponerende og lidt af en blåstempling!

I den forbindelse udtaler Christine von Seelen Schou, direktør hos Fanø Skibsrom:

Vi er super stolte over de flotte resultater. En ting er, at vi selv synes, at vores rom har den helt rette kombination og balance af duft- og smagsnuancer, men også af få denne anerkendelse fra IWSC, er vi utrolig glade for.

Når IWSC’s panel af eksperter skal bedømme rom, så involverer det blandt andet flere runder blindsmagning samt tekniske og kemiske analyser af rommens kvalitet og aroma. Det er således ikke en tilfældig og hurtigt overstået proces, hvor en flok glade amatører kaster om sig med point og medaljer. Nej, IWSC består af mere end 400 eksperter fra 30 forskellige lande, der alle har toptunede smagsløg.

En spiced rom er kun så god som den base, der bliver benyttet. Man kan krydre og søde sin rom alt det man vil, men hvis basen er af en ringe kvalitet, så bliver slutproduktet det også. Fanø Skibsrom benytter en rombase af høj kvalitet, der destilleres på Jamaica og efterfølgende forædles (hvilket vil sige smagsinfuseres og efterlagres) på Fanø.

Forædlingen består af en to-trins-lagring: Først lagres rommen sammen med naturlige råvarer som bl.a. Fanø lynghonning, havtorn og Madagaskar-vanilje, hvorefter den efterlagres på tidligere portvinsfade.

DUFTEN & SMAGEN…

Når vi befinder os i kategorien spiced rom – altså rom, der kunstigt er blevet tilført smag og sødme – kan man i visse tilfælde ende med en rom, der både er meget syntetisk og medicinsk i smagen, men som også er så voldsom i sødmen, at den kvæler rommens naturligt forekommende smags- og duftstoffer.

Det er ikke tilfældet med Havfruen, der på fornem vis formår at balancere tilsætningen af sødme og smag på en sådan måde, at rommens aromaer ikke dulmes og kvæles.

Havfruen er en mild og meget behagelig rom, der ikke er sprittet i hverken duften eller smagen, men som bærer en tydelig og blød sødme frem til næsen, når man dufter til den. Sødmen er velafbalanceret, og tipper ikke over i det kunstige, men tillader rommen at leve.

Havfruen er cremet i teksturen, og smagen defineres blandt andet af havtornens syrlige, lidt skarpe og meget frisk smag, der komplimenterer sødmen fra lynghonningen, rørsukkeret og de fede, tunge vinnoter fra portvinslagringen på fortrinlig vis.  

BEDØMMELSE…

Havfruen er én af de bedste rom med dansk islæt, jeg har smagt. Den minder en smule om Brænderiet Limfjordens rom, men har en mere harmonisk og afbalanceret sødme, der gør, at den ikke tipper over i likør-rom a la Riise m.fl.

Portvinslagringen træder fint igennem i eftersmagen, hvor det vinøse indslag afrunder rommen smukt. Selvom det ér en sød rom, så er den ikke uden kant, og rørsukkeret, der er tydeligt, får elegant modspil af den skarpe, syrlige  og semibitre havtorn, der hele tiden ligger på lur.

Det er en sød rom med pondus, og den egner sig fortrinligt til at blive nydt på sine helt egne præmisser: Ingen nedvanding og ingen is i glasset, tak! Den skal serveres ren, og den går fint i spænd med en syrlig dessert som eksempelvis æbletærte med cremefraiche. Ja, rom er skam en fin ledsager til det søde køkken.

Havfruen er en dejlig rom, der emmer af eventyr og skibsromtraditioner, som man kan læse meget mere om på Fanø Skibsroms hjemmeside!

Hvis man besøger hjemmesiden Fanø Skibsrom, så vil man her finde en række inspirationsforslag til, hvorledes man kan nyde Havmanden og Havfruen: Både rent, men også i kager, cocktails og drinks såvel som en ledsager på ostebordet.


Navn Havfruen
Type Mørk, sødmefuld & aromatisk. Destilleret på Jamaica og forædlet/lagret på Fanø. Spiced/infuseret rom.
Land Jamaica & Danmark
Producent/destilleri Fanø Skibsrom
Hjemmeside
Fanø Skibsrom
Pris 395,- pr. flaske
Procent 40,1%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Plasticprop med top af træ