OMTALE: Fanø Skibsrom – Havmanden


Spicy on the nose. Dried fruits and caramel apple on the palate. A good balance of spices and sugar leading to a lovely rum base (IWSC 2019, sølvmedalje).

Havmanden fra Fanø Skibsrom modtog tidligere på året en flot sølvmedalje ved International Wine and Spirit Competition i London i kategorien spiced rum. En velfortjent sølvmedalje, hvilket jeg kommer ind på senere i omtalen. Sølvmedaljen var  ledsaget af ovenstående udtalelse, og ved samme konkurrence modtog Havfruen, som tidligere er blevet omtalt her på siden, en bronzemedalje.

Havmanden er venligst sponseret af Fanø Skibsrom, og den kan købes her: KLIK


Det ér en flot placering og bedømmelse, Havmanden har modtaget. Ikke mindst når man betænker, at Fanø Skibsrom først blev grundlagt i 2015. Så på blot fire år er det lykkedes den lille romproducent at sende to rom på markedet, der begge har placeret sig i toppen ved IWSC-konkurrencen –  det er flot, imponerende og lidt af en blåstempling!

I den forbindelse udtaler Christine von Seelen Schou, direktør hos Fanø Skibsrom:

Vi er super stolte over de flotte resultater. En ting er, at vi selv synes, at vores rom har den helt rette kombination og balance af duft- og smagsnuancer, men også af få denne anerkendelse fra IWSC, er vi utrolig glade for.

Når IWSC’s panel af eksperter skal bedømme rom, så involverer det blandt andet flere runder blindsmagning samt tekniske og kemiske analyser af rommens kvalitet og aroma. Det er således ikke en tilfældig og hurtigt overstået proces, hvor en flok glade amatører kaster om sig med point og medaljer. Nej, IWSC består af mere end 400 eksperter fra 30 forskellige lande, der alle har toptunede smagsløg.

En spiced rom er kun så god som den base, der bliver benyttet. Man kan krydre og søde sin rom alt det man vil, men hvis basen er af en ringe kvalitet, så bliver slutproduktet det også. Fanø Skibsrom benytter en rombase af høj kvalitet, der destilleres på Jamaica og efterfølgende forædles (hvilket vil sige smagsinfuseres og efterlagres) på Fanø.

Forædlingen består af en to-trins-lagring: Først lagres rommen sammen med naturlige råvarer som bl.a. Fanø lynghonning, havtorn og Madagaskar-vanilje, hvorefter den efterlagres på tidligere portvinsfade.

DUFTEN & SMAGEN…

Havmandens duft er intens og aromatisk, men svinger ikke over i det syntetiske, hvilket man godt kan opleve hos aromatiserede/smagsinfuserede rom.

Rombasen lurer behageligt under overfladen, og der er en distinkt og meget indbydende sødme over duften. Men ikke en sødme, der glider over i det kvalmende. Nej, den komplimenterer på fin vis de andre duftnuancer.

Der er krydderier i næsen, og paletten byder på tydelig havtorn og vanilje, hvilket i øvrigt går igen i Havfruen, der dog er mere mild i tonen. Der er sødet med lynghonning fra Fanø, hvilket dog (for min næse) er svært at finde frem til.

Dog bærer duften tydeligt præg af, at der er blevet efterlagret på tidligere portvinsfade, hvilket giver en afrundet duft, der sammen med vaniljen sætter gang i julestemningen.

Og netop julen er en god højtid for rommen, som sagtens kan serveres til julefrokoster i stedet for snaps, der alligevel ofte serveres så kold, at alle smags- og duftnuancer er frosset væk. Prøv som et pendant til snapsen at server en god, aromatiseret rom som denne til julefrokosten.

BEDØMMELSE…

Havmanden er en virkelig behagelig og cremet rom, der åbner sig smukt i glasset. Den er ikke blevet oversødet, hvilket betyder, at rombasen ikke druknes i sukker, men hele tiden gør sig bemærket.

Smagen af vanilje og havtorn er tydelig, og når rommen får lov til at åbne sig over en håndfuld minutter, vil man også opleve, at smagen af tørret frugt dukker op. Portvinen gør sig også bemærket i smagen, og den er yderst velkommen. Ja, hvis man søger en “julerom”, så er Havmanden et godt bud med sin indbydende varme og krydrede smag og duft.

Den kan nydes som en ren “sipper” en stille aften, hvor man slapper af i sofaen, og den egner sig også som tilbehør til julekager. Man skal i det hele taget ikke være bange for at kombinere rom med mad, og i langt de fleste tilfælde kan man finde en rom, der egner sig fortrinligt til frokost- og kagebordet.

Selvom Havmanden er en smule kraftigere end Havfruen, så vil jeg betegne begge rom som milde, og hvis man ikke har stiftet bekendtskab med den utøjlelige drik, som EU nu med vold, magt og lovgivning forsøger at tøjle, så er disse to rom et godt sted at starte sit romeventyr.  

Hvis man besøger hjemmesiden Fanø Skibsrom, så vil man her finde en række inspirationsforslag til, hvorledes man kan nyde Havmanden og Havfruen: Både rent, men også i kager, cocktails og drinks såvel som en ledsager på ostebordet.


Navn Havmanden
Type Mørk, robust & krydret. Destilleret på Jamaica og forædlet/lagret på Fanø. Spiced/infuseret rom.
Land Jamaica & Danmark
Producent/destilleri Fanø Skibsrom
Hjemmeside
Fanø Skibsrom
Pris 395,- pr. flaske
Procent 41,5%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Plasticprop med top af træ