OMTALE: Huracán fra Nyborg Destilleri


This is a drink to be … enjoyed!
– Nyborg Destilleri om Huracán!

Huracán, der betyder orkan på spansk, er også navnet på en rom, der af destilleriet bag beskrives som et stormfuldt ægteskab mellem latinamerikansk og dansk rom. Og det er en yderst rammende beskrivelse, som Nyborg Destilleri hæfter på deres indtil videre eneste rom: Det ér nemlig en lille orkan, man hælder op i glasset … en rom-orkan!

Huracán er sponseret af Nyborg Destilleri, og den kan købes her: KLIK


I Nyborg, der i øvrigt er undertegnedes fødeby, ligger der et destilleri, som producerer whisky, gin, snaps, brændevin på fynsk frugt og – nok så vigtigt! – rom. På destilleriet, der så dagens lys i 2009, er alt økologisk: En kongstanke, der naturligvis også danner afsæt for produktionen af Huracán.

I disse smukke, gamle bygninger, der i 125 år husede Statsbanernes værksted, holder Nyborg Destilleri til.

Oprindeligt var bygningerne, der i dag huser Nyborg Destilleri, værksted for Statsbanernes godstog. Det var de i 125 år. Så det er gamle bygninger med en lang historie, der danner ramme for produktionen af den rom, vi her skal se nærmere på. Der er noget smukt forbundet med, at en rom, der har taget den lange rejse fra Latinamerika, skal finde sin endelige form i en bygning, der netop er så tæt forbundet med det at rejse. Nyborg Destilleri fremhæver da også, at:

Rejsen i sig selv er vores mål. Trangen til at skabe noget smukkere og bedre er, hvad der driver os hver dag.

Huracán er produceret uden kunstig tilsætning af sukker, og den er hverken blevet smagsinfuseret, farvejusteret med E150 eller koldfiltreret. På den måde skiller den sig markant ud fra størstedelen af de rom, der er på markedet. Nyborg Destilleri håndhæver i den henseende en gennemskuelighedsfilosofi, der kommer forbrugeren og rom-elskeren til gode: Man ved, hvad man drikker! En gennemskuelighedsfilosofi, som eksempelvis Richard Seale fra Barbados-destilleriet Foursquare også har gjort sig til talsmand for.  

Huracán har allerede modtaget flere priser, der blandt andet tæller Spirits Masters (Guld), IWSC (Outstanding Sølv), WSA (Sølv) og SFWSC (Sølv). Blandt andet skrev Spirits Masters følgende om Huracán i deres bedømmelse, da den ved blindsmagning i 2018 modtog guld: Den har en kompleks og afbalanceret karakter! Og ja, det har den!

Den latinamerikanske rom er i øvrigt blevet blendet med destilleriets egen økologiske rom, hvorefter modningen og lagringen er sket på tre fadtyper, der tidligere har indeholdt Manzanilla sherry (fadtypen er “butt” på 500 l), Oloroso sherry (fadtypen er “barrique” på 225 liter) og bourbon (fadtypen er en standard “barrel” på 200 liter) … ja, en tønde er ikke blot en tønde!

DUFTEN & SMAGEN…

Det er en umiskendelig duft af sherry, der møder næsen, når man første gang afpropper rommen. I glasset udvikler duften sig, og paletten breder sig over melasse, tørret frugt, eg og – måske – en smule vanilje fra bourbon-fadet. Duften er behagelig og afstemt, og den udvikler sig i glasset.

Huracán er ikke uden sødme, og både duft og smag byder på søde noter. Man aner melassen, der lurer i baggrunden. Jeg vil anbefale, at man lader rommen finde hvile, inden man  smager på den. Ja, den kan med fordel skænkes 10-20 minutter, inden man skal nyde den. På den måde udfolder både duft og smag sig, og nuanceregistret bliver markant udvidet. Jeg foretrækker at drikke Huracán af et klassisk whiskyglas, der har en større diameter end et spiritusglas. Det egner sig i min optik bedre til rommens volumen, der folder sig bedre ud i et sådant. Nyborg Destilleri udtaler i øvrigt selv, at Huracán  er en rom til whisky-elskeren … og det er der unægteligt en sandhed i.

Da rommen blandt andet  lagres på sherry-fade, der tidligere har indeholdt Manzanilla og Oloroso, vil man også blive præsenteret for en markant tørhed, der lægger sig på tungen og i ganen, og det er sandsynligvis Manzanilla-fadet, der leverer den let “salte” nuance, man aner. Nyborg Destilleri skriver da også, at netop Manzanilla-fadet leverer distinkte oceanic flavours. Der er en lang og meget behagelig eftersmag, som flankeres af en blød og ditto lang varme, der breder sig i mundhule og svælg.

Hvis man ikke ønsker at nyde Huracán i sin pure form, vi har trods alt at gøre med en rom, der rammer 56,8% på orkanskalaen, så kan man nedvande den. Det anbefaler masterblenderen, Kim Møller-Elshøj, at man gør, og han nyder selv Huracán ved et forhold, der hedder 3-4 dele rom til 1 del blødt kildevand. Ved at tilsætte vand til rommen, der jo ikke er blevet koldfiltreret, kan den få et mælkehvidt skær. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af, da det blot – som destilleriet fremhæver – er et tegn på kvalitet. Hvis man er usikker på, hvad koldfiltrering dækker over, så skriver jeg lidt om metoden sidst i omtalen.

Jeg serverer altid rom sammen med noget spiseligt, der komplementerer smagsnuancerne i rommen. Til Huracán har jeg eksperimenteret med en snack bestående af salte peanuts, som jeg blandede med et udvalg af forskellige ikke-saltede nødder (mandler, pekan, cashew og macadamia) samt tørret abrikos skåret i små stykker. Ammas 60% mørke chokolade med havsalt og toner af tørret frugt egner sig også fortrinligt til Huracán … og så er chokoladen i øvrigt økologisk, hvilket jo på smukkeste vis går hånd i hånd med produktionsfilosofien hos Nyborg Destilleri.

BEDØMMELSE…

Huracán er en rom, der udvikler sig glas for glas og gang for gang. Man skal lære den at kende, og hvis man tidligere udelukkende har været venner med de meget søde rom, så kan Huracán godt vælte én omkuld ved det første møde. Men hvis man lader sig afskrække efter første sip, så siger man også farvel til et potentielt berigende rom-bekendtskab, der har meget at byde på.   

Noget helt andet er, at flasken i sig selv – altså udformningen og designet – er noget ganske særligt, der gør det til en fornøjelse at servere en Huracán. Flasken er et smukt blikfang, der rummer mange eventyr.

Hver flaske er i øvrigt markeret med et nummer, der angiver det parti/batch, rommen er tappet fra. Ja, Nyborg Destilleri er ikke nærige med informationer, og man bliver beriget på både smags-, duft- og vidensfronten. Det kunne være hyggeligt, hvis man udviklede en lille pamfletskrivelse, der kunne følge med rommen.

Så hvis du vil med på et udfordrende smagseventyr, så skal du møde Huracán: Boundless adventure, beauty and passion!

LIDT OM KOLDFILTRERING…

Som lovet ovenover, vil jeg knytte et par hurtige ord til koldfiltrerings-metoden, der  er en proces, hvor man nedkøler og filtrerer spiritus. Eksempelvis rom og whisky. I praksis nedkøles spiritussen til omkring 0-5 grader, hvorefter den bliver pumpet/presset igennem et filtersystem af papirfibre.

En del af de fedtsyrekæder og olier, som naturligt forekommer i eksempelvis whisky og rom, har nemlig den egenskab, at de ved lave temperaturer fortætter sig. Det betyder, at spiritussen får et tåget og uigennemsigtigt præg: Præcis som om, at der var hældt lidt mælk i et glas med vand. Dette fænomen får fra tid til anden forbrugere til at tro, at der er noget galt med whiskyen/rommen, hvilket der naturligvis ikke er.

For at forhindre, at forbrugeren får dette indtryk, vælger man typisk fra destilleriernes side at lave denne koldfiltrering, hvor man altså fremtvinger “tågen” for derefter at fjerne de stoffer, som forårsager den. Ulempen ved koldfiltrering er dog, at de samme stoffer bidrager væsentligt til smagen og også medvirker til at give den olierede tekstur og fornemmelse i munden – altså egenskaber, man typisk ønsker bevaret i sin whisky og rom.

Typisk er whisky/rom, der ikke er koldfiltreret, enten aftappet ved fadstyrke eller ved 46% abv, som ca. er den alkoholstyrke, der gør processen reversibel, hvilket betyder, at selvom tågen godt kan opstå, så opløses den igen, hvis whiskyen/rommen holder 46% eller derover.


Navn Huracán
Type Mørk økologisk rom, der ikke er koldfiltreret, smagsinfuseret eller blevet kunstigt tilsat sukker og E150
Land Latinamerika og Danmark
Producent/destilleri Nyborg Destilleri
Pris 645,-
Procent 56,8%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Korkprop og træ