Reclam: verdens værste bogformat! (!!)

Engang var der en idé bag (og et bredere folkeligt formål med) de små gule pamfletbøger fra det tyske forlag Reclam. Det er der ikke mere. I dag repræsenterer de et forfærdeligt, hæsligt, arkaisk og ucharmerende dinosaurformat, der meget vel er billigt – bøgerne kastes nærmest i grams – men som på ingen måde gør noget for bogen i almindelighed eller for litteraturen i særdeleshed.

Hvis man har den mindste passion for litteratur, hvis man elsker litteratur og sætter pris på bogen som medie og format, så vil man vide, at man ikke læser Kafka, Dostojevskij, Mann, Remarque eller andre af de store, kanoniserede forfattere i dette bedrøveligt sørgelige format. Ja, end ikke Dan Brown bør trykkes på dette modsvar til billigt, røvhulsflænsende toiletpapir.

Men igen: De er billige! Så for folk, for hvem litteratur er noget, der nærmest skal foræres bort, førend de gider sætte øjne til ord, kan de små djævelbøger jo være lige så gode som bøger, der rent faktisk sørger for at skabe en smuk ramme om smuk litteratur. Det er et spørgsmål om interesse, passion og forståelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.