“Romantikkens forfatterinder” af Lise Busk-Jensen

1856 sider om kvindelige forfattere fra romantikken. Det er, hvad mag.art. i Litteraturvidenskab Lise Busk-Jensen har bedrevet med 3-binds værket “Romantikkens forfatterinder” Værket – der udgives af Gyldendal – kommer i handlen den 16. december.

Dansk kvindelitteratur i den romantiske periode (1800 – 1870) spiller ofte en ubetydelig rolle i litteraturhistorien i forhold til de kanoniserede mandlige forfattere.

I ROMANTIKKENS FORFATTERINDER nyvurderer Lise Busk-Jensen kvindelitteraturen på dens egne betingelser og afdækker derved en genrehistorisk udvikling af den kvindelige pendant til den tidstypiske dannelsesroman.

Den kvindelige dannelsesromans tre varianter – ægteskabsromanen, guvernanteromanen og emancipationsromanen – viser omsat til litterært stof, at kvindernes selvopfattelse kom i konflikt med rollen som madonnafigur og harmonisk midtpunkt i familielivet, efterhånden som deres ønsker om friere individuelle udfoldelsesmuligheder og et udvidet virkefelt i samfundet voksede.

ROMANTIKKENS FORFATTERINDER er en litteratur-, social- og mentalitetshistorisk behandling af hele periodens danske kvindelitteratur, i alt 76 forfatterskaber der udover prosaister som bl.a. Thomasine Gyllembourg og Mathilde Fibiger også omfatter dramatikere og lyrikere. Den danske litteratur sættes desuden ind i sin europæiske sammenhæng. Inspirationen fra de franske og engelske forfatterinder, især Germaine de Staël, George Sand, Jane Austen og Brontës-søstrene, kortlægges, og kvindernes situation på litteraturens marked og forhold til den litterære institution beskrives.

ROMANTIKKENS FORFATTERINDER er i tre bind, hvor tredje bind indeholder forfatterkatalog og bibliografi. Bogen er rigt illustreret I farver og s/h.

Thomasine Gyllembourg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.