Rosenkilde & Bahnhof udgiver 15 af Erle Stanley Gardners Perry Mason-romaner

http://fiktionogkultur.dk/wp-content/uploads/2015/01/Erle-Stanley-Gardner-Perry-Mason-Fiktion-Kultur.jpg

Når jeg tænker på Perry Mason, så ser jeg Raymond Burrs skæve smil for mig, og jeg hører Fred Steiners fængende intromelodi Park Avenue Beat. Fra 1957 til 1966 kørte det populære retssalsdrama Perry Mason på CBS. Tv-serien med Raymond Burr i den altoverskyggende hovedrolle som den knivskarpe forsvarsadvokat affødte hele 9 sæsoner og flotte 271 episoder, og den blev en betydningsfuld forløber for den genre, der senere skulle få så blomstrende vilkår på tv op gennem 80’erne og 90’erne.

I 1973 forsøgte CBS at genoplive serien og karakteren uden held. The New Perry Mason med Monte Markham i hovedrollen faldt ikke i seernes smag, og efter blot 15 episoder blev den taget af programmet. Man kunne ikke affinde sig med, at Monte Markham besatte den rolle, som Raymond Burr så overbevisende havde gjort til sin. Og fra 1985, og frem til sin død i 1993, medvirkede Burr i 26 tv-film med den afholdte forsvarsadvokat.

Men selvom tv-serien – i hvert fald i dag – er den, der står tilbage i folks hukommelse, så gemmer der sig naturligvis en forfatter bag, og han hedder Erle Stanley Gardner (1889-1970)! Gardner, der selv var jurist, havde et intimt indblik i den verden, han fiktionaliserede, og med mere end 80 romaner, noveller og radiospil – alene omhandlende Perry Mason – må han betegnes som meget produktiv.

Gardner var en skrivekugle, der også gav fødsel til andre romanserier med fokus på detektiver og forbrydelser. Blandt andet Cool and Lam-serien, der omfatter 29 romaner, og Doug Selby-serien, der tæller 9 romaner. Men det var romanerne om Perry Mason, der gjorde ham berømt, og det er da også disse, som Rosenkilde & Bahnhof nu har udgivet.

Nedenfor kan man læse forlagets introduktioner til de 15 romaner, Rosenkilde & Bahnhof har på programmet. De første blev udgivet december sidste år, og den 21. februar udkommer Den uægte ægtemand, Den skødesløse amorin, De iskolde hænder, Kvinden bag pigtråd, Forsinket mord og Farlige forbindelser.

Jeg ser meget frem til at læse de romaner, der har dannet baggrund for en af tv-historiens bedste retssalsdramaer. Jeg er sikker på, at det bliver forbryderisk og morderisk god læsning!


Erle Stanley Gardner - Den uægte ægtemand (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

En mand findes myrdet. Efterhånden som sagen skrider frem, viser det sig, at han havde to hustruer – der intet kendte til hinanden eller til deres fælles ægtemands levebrød. Statsadvokaten mener egentlig, at sagen er forholdsvis oplagt, men i retssalen belærer den kendte forsvarsadvokat Perry Mason ham om noget ganske andet … Spørgsmålene er mange, og svarene kræver grundigt fod­arbejde, behændig afhøringsteknik – og en hjerne ud over det sædvanlige. Heldigvis besidder Perry Mason alle tre dele.

Erle Stanley Gardner - Den uægte ægtemand - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den falske jomfru (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

På trods af at den rige mineejer Amelia Corning er lænket til en kørestol, er ingen i tvivl om, at denne lille, gamle dame er lynende intelligent og er indehaver af en knivskarp tunge og en mesterlig iagttagelsesevne. Alle er rystende bange for hende – og Susan Fisher er ingen undtagelse.

Hvordan skal Susan forklare fejlene i mineselskabets regn­skaber eller den skotøjsæske, hun fravrister afdelingschef­ens syvårige søn – en skotøjsæske, der viser sig at indeholde en mængde hundrededollarsedler? Hun kan ikke give nogen forklaring – og henvender sig derfor til Perry Mason, som snart befinder sig i en meget udford­rende retssag. Selv detektiven Paul Drake og Masons egen sekretær Della Street er i denne sag overbeviste om, at Perry Masons klient er skyldig!

Erle Stanley Gardner - Den falske jomfru - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Steddatterens hemmelighed (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

En stenrig forretningsmand bliver udsat for pengeafpresning på grund af sin kriminelle fortid. Afpresningen fører til mord om bord på en yacht og til en mystisk håndtaske med pengesedler og en pistol på bunden af havet. Hvordan hænger det sammen? Perry Mason må atter ty til utraditionelle metoder for at opklare sagen.

Erle Stanley Gardner - Steddatterens hemmelighed - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Nøgendanserindens hest (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Den kendte forsvarsadvokat Perry Mason stifter bekendt­skab med en sag, der involverer to underskønne nøgendanserinder, der virkelig kan deres kram – og som deler navn, to vifter af strudsefjer, der er gennem­vædet af blod, et japansk samuraisværd og ikke mindst en ridehest med et ganske særligt kendetegn. Hvordan hænger alle disse – noget overraskende – elemen­ter sammen?

Erle Stanley Gardner - Nøgendanserindens hest - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Lokkemaden (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Lokkemaden er den ene halvdel af en titusinddollarseddel, og det er Perry Mason, der skal bide på krogen! En smuk, men ukendt kvinde har udtænkt denne lokke­­mad. Mason falder for hendes trick en blæsende, regn­fuld martsnat.

Næste morgen er han blevet indblandet i en alvorlig sag om ulovlige finanstransaktioner, pengeafpresning og mord. Og hans klient er den ukendte kvinde. Den kendte finansmand Tidings er fundet myrdet, og politiet opdager en forbindelse mellem offeret og Masons klient. Hvad gør en god forsvarsadvokat? Han beskytter sin klients inte­resser – også selv om han ikke kender hendes navn. Og så er der jo problemet med den manglende halvdel af penge­sedlen … Pludselig tager sagen en overraskende drejning.

Erle Stanley Gardner - Lokkemaden - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Kvinden bag pigtråd (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

En mand henvender sig til forsvarsadvokaten Perry Mason, fordi han føler sig forurettet. Han beklager sig over, at en smuk, fraskilt kvinde har ført et pigtrådshegn tværs igen­nem hans nyopførte hus og nu bor i den ene halvdel af huset. Hvem er lukket inde, hvem er lukket ude? Og hvorfor? Mason bliver involveret i denne bizarre sag – hvor elementer som pigtråd, en dommerkendelse, et hemmeligt rum, et besynderligt naboskab og et lig i en swimmingpool viser sig at spille ikke uvæsentlige roller.

Erle Stanley Gardner - Kvinden bag pigtråd - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Forsinket mord (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

En ung kvinde henvender sig til Perry Mason for at bede ham finde hendes søster, som er forsvundet. Men hvad er det, denne kvinde i virkeligheden vil opnå. En mand er blevet skudt og dræbt om bord på en båd – men hvis han var død, hvordan sejlede han så båden væk derfra? Og gjorde han det ikke, hvem gjorde så? Gåderne er mange, og forsvarsadvokaten Perry Mason er i sit es.

Erle Stanley Gardner - Forsinket mord - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Farlige forbindelser & De skrigende svaler (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Perry Mason opsøges af en ung pige, som frygter, at hendes velhavende gamle faster Lorraine er kommet i kløerne på en charmerende svindler. Niecen er naturligvis nervøs – ikke mindst for fasterens formue. Og hun henvender sig til den berømte forsvarsadvokat Perry Mason, der er kendt for at kunne rage kastanjerne ud af ilden for sine klienter – selv når sagerne synes mest uigennemsigtige og mystiske. Således også her …

I denne udgivelse får du en lille Gardner-bonus: den korte fortælling ”De skrigende svaler” fra 1947, hvori Mason sidder tilbagelænet i sin valnøddekontorstol, da hans sekretær Della Street kommer ind og lægger et bundt hundrede­dollarsedler på bordet. ”En hilsen fra en klient”, siger hun lakonisk.

Erle Stanley Gardner - Farlige forbindelser & De skrigende svaler - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Død kat sladrer ikke (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

For ti år siden forsvandt bankmanden Franklin Shore. Han efterlod alle sine penge og regnedes for død. Men nu hedder det sig pludselig, at Shore er vendt tilbage – og er ganske levende. Efterdønningerne af dette chok leder både til opdagelsen af et smart udtænkt check-falskneri – og til mord. Den mest indlysende mis­tænkte er Franklins bror, Gerald Shore, som er gået glip af arven efter Franklin.

Da et nøglevidne forsvinder, mener politiet, at det er Franklin Shore, der er forsvundet, nu for anden gang. Perry Mason har to klienter, som han skal forsvare mod meget alvorlige anklager – Gerald Shore og Della Street, Masons egen sekretær …

Og hvad har kattekillingen Ravøje med de gule øjne med det hele at gøre?

Erle Stanley Gardner - Død kat sladrer ikke - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den vagabonderende blondine (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

På vej ind til Los Angeles samler den kendte varehusdirektør John Race Addison en sød, ung pige op i sin bil. Han tager hende med til byen, skaffer hende et hotelværelse og giver hende et job i sit stormagasin – og bliver ført lige i armene på en bande pengeafpressere.

Perry Mason kommer på sagen, der hurtigt kompliceres af, at Addisons kompagnon findes myrdet i et hus tæt på det sted, hvor Addison samlede den unge pige op.

Mason må udrede forbrydelsens filtrede tråde …

Erle Stanley Gardner - Den vagabonderende blondine - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den skødesløse Amorin (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Forsvarsadvokaten Perry Mason forsvarer en velhavende enke, som er blevet anklaget for at myrde sin ægtemand.

”Nu går vi til angreb,” siger Mason. ”Hvis De har fortalt mig sandheden, så tror jeg, at vi kan lave et nummer med politiet, som vil være til Deres fordel. – Men hvis De har løjet for mig og alligevel er skyldig, så vil det, jeg planlægger, være det rene selvmord!”

Aldrig har den stovte forsvarsadvokat været i bedre form.

Erle Stanley Gardner - Den skødesløse Amorin - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den nysgerrige brud (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Gregory Moxley er en vaskeægte ægteskabssvindler. Igen og igen gifter han sig med intetanende kvinder, stjæler alt, hvad de ejer – og forsvinder så, blot for at dukke op et andet sted under et nyt falsk navn, når han har udset sig endnu et offer.

Men pludselig findes Moxley myrdet …

Den smukke Rhoda er blot en af mange kvinder, han har bedraget, men det er hende, der bliver anklaget for mordet. Hun opsøger Perry Mason og bedyrer over for ham, at hun er uskyldig i anklagerne. Mason tror hende og indvil­liger i at føre hendes sag.

Men der venter Mason en overraskelse: I retssalen opdager han, at selv med truslen om den elektriske stol hængende over hovedet, er det umuligt for hans klient at tale sandt!

Erle Stanley Gardner - Den nysgerrige brud - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den mølædte mink (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Det er en drøm af en minkpels! Men det, der især får Della Street til at spærre øjnene op, er de store mølhuller foran.

Hvorfor har pelsens ejer ikke passet bedre på sin fantastiske pels? Og hvad er det, hun har fået øje på, der i den grad skræmmer hende fra vid og sans, så hun styrter ud ad restaurantens bagdør og glemmer alt om at få sin pels med sig?

Og hvem er den mand, der venter på hende derude med en ladt revolver?

Erle Stanley Gardner - Den mølædte mink - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - Den flygtige sygeplejerske (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Utålmodig, ung, smuk og velhavende … det er det første indtryk, Perry Mason får af sin nye klient. Hun hedder mrs. Steffanie Malden, og hun er enke efter en kendt og rig læge, der på dramatisk vis er styrtet ned med et fly, men er umulig at identificere efter ulykken.

Mrs. Malden overdrager Mason et sæt nøgler, en notesbog og en noget mystisk historie om sin afdøde mands sygeplej­erske og elskerinde, der uretmæssigt har tilegnet sig en stor sum penge.

Da man begynder at kigge nærmere på sagen, åbner der sig et væld af skattesvig, narkohandel, mordanklage og meget andet – og så må Perry Mason træde til for at løse gåden.

Erle Stanley Gardner - Den flygtige sygeplejerske - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Erle Stanley Gardner - De iskolde hænder (2) - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Et interessant juridisk spørgsmål opstår, da en svindler og fupmager spiller på hestevæddeløb og vinder en større gevinst. Er der urent trav med i spillet?

En interessant sag udspiller sig i kølvandet herpå, og den centrerer sig omkring nogle ørreder, der er pakket ned i tøris.

Fra heste til fisk – hvad mon sagen egentlig handler om? Perry Mason kan i første omgang kun gisne om, hvad der ligger bag – men da han dykker ned i sagen, finder han gådens løsning. Også dén er interessant!

Erle Stanley Gardner - De iskolde hænder - en Perry Mason-krimi - Rosenkilde & Bahnhof - Fiktion & Kultur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.