Rosenkilde & Bahnhof udgiver superhelteromanen “Den dag, hvor James McDougal forsvandt”

http://fiktionogkultur.dk/wp-content/uploads/2015/01/Den-dag-hvor-James-McFougal-forsvandt-af-Kalle-Dixelius-Rosenkilde-Bahnhof-2.jpg

Den 9. februar udgiver Rosenkilde & Bahnhof noget så sjældent som en roman om superhelte. Dem findes der ikke mange af herhjemme… endnu!

Den dag, hvor James McDougal forsvandt, der er skrevet af den svenske journalist og forfatter Kalle Dixelius, handler om tre 12-årige børn, der under en telttur den 26. april 1986 bliver udsat for et radioaktivt regnvejr, der kommer ind over Sverige fra Tjernobyl. 30 år senere finder de ud af, at de hver især besidder superkræfter!

Om romanen skriver forlaget:

Den 26. april 1986 oplever tre 12-årige børn en helt særlig telttur med spirende forelskelser, venskaber og en følelse af ikke at høre til. Men de oplever også, at forårsnattens milde vinde kommer med et regnvejr, der bærer en helt sær­lig ’last’ med sig fra Tjernobyl.

Knap 30 år senere opdager de samme personer, at de besidder hver deres særlige superkraft. Det starter som en helt almindelig dag for James McDougal. Han driver rundt i Stockholm efter arbejde og laver ingenting. Han er alene som altid og kigger lidt på tilbehør til sit kæmpemæssige surround sound-system derhjemme. Han sætter sig på en café og drikker en øl. Mens han sidder der alene ved sit bord, kigger han i smug på alle de andre, som er i byen med venner og arbejdskollegaer. Pludselig får han øje på Maria Nagy, den pige fra foråret 1986, som han aldrig har kunnet glemme – og som nu er blevet voksen. Men hun får ikke øje på ham – han er nemlig blevet usynlig!

På nogenlunde samme tid opdager flere andre svensk­ere, at de har superheltekræfter, og finder ud af, at de skal redde verden fra undergang, men det kræver, at de mødes og forener deres kræfter!

Den dag, hvor James McDougal forsvandt er en roman om aldrig at kunne glemme den første ungdomsfor­elsk­else og at føle sig socialt usynlig, om materiel lykke eller mangel på samme. Dette er en roman om vished og om at følge sin skæbne.

Man kan håbe, at en roman som denne vil komme til at fungere som øjenåbner for (superhelte)tegneserien, der stadig dagen i dag er negligeret, forhånet og misforstået i visse dele af litteraturens verden.

Herhjemme har det altid været meget sporadisk, hvad der er udkommet af superheltetegneserier, og de forskellige serier har haft en meget fragmenteret udgivelseshistorie i Danmark. Hvis man som voksen læser de kulørte tegneseriehæfter fra DC og Marvel, hvor superhelte kæmper mod superskurke, så falder man per automatik i den kategori, der er nørdens. Det samme gælder dog ikke den store, uhomogene masse, der valfarter til biografen, når en ny superheltefilm får premiere. Det at se film med superhelte er blevet mainstream, hvor det at læse om dem stadig hører et mere specialiseret segment til.

Så velkommen til Den dag, hvor James McDougal forsvandt, der forhåbentligt giver læsere blod på tanden til også at snuse til den visuelle del af superheltelitteraturen!

Den dag hvor James McFougal forsvandt af Kalle Dixelius (Rosenkilde & Bahnhof)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.