Så er traileren til “Ant-Man” ankommet

Det startede tilbage i 2003, hvor Edgar Wright og Joe Cornish skrev et udkast til et manuskript for en Ant-Man-filmatisering. Tre år senere blev Wright hyret som instruktør til filmen, og så burde det jo være en lykkelig slutning – men sådan gik det ikke. Fra han blev offentliggjort som filmens instruktør, har der været en del polemik, hvilket ledte til, at Wright forlod instruktørstolen i foråret 2014 på grund af kreative uenigheder med Marvel Studios. Læs: Marvel gennemtrumfede sin egen vision. Herefter overtog Peyton Reed tøjlerne. Som instruktør har Reed mest gjort sig i de mindre actionprægede filmgenrer. Han har forsøgt sig med cheerleadere i Bring It On (2000), med romantiske komedier som Down with Love (2003) og The Break-Up (2006) og så har han skulle holde styr på Jim Carrey i Yes Man (2008).

Men nu er den her! Altså, traileren til den kommende Ant Man, der får dansk premiere den 16. juli 2015. Faktisk har en film med Marvels mindste superhelt været på tale siden 1980’erne, og det nævnte lange forløb fra ambitionen om at lave en film til at kunne sætte sig til rette i et biografsæde og se Ant-Man vækker minder om filmatiseringen af den grafiske roman Watchmen. Her startede man med idéen i 1986, hvor Terry Gilliam blev tilknyttet som instruktør fem år senere, altså i 1991. Han blev i 2004 afløst af Darren Aronofsky, men så satte Zack Snyder sig endelig i stolen i 2005. Og i 2009, kunne man som biografgænger nyde resultatet af den lange rejse fra papir til lærred. Så hvis man skal tro på distancen for ankomsten af filmen Ant-Man, så har vi noget at glæde os til. Pudsigt nok var skuespilleren Patrick Wilson på et tidspunkt tilknyttet nærværende filmprojektet, da han spillede en af hovedrollerne, Dan Dreiberg/Nite Owl i netop Watchmen (2009).

Ant-Man - 3

Og nu til selve forfilmen til Ant-Man. I løbet af de knap to minutter, den varer, hører man overvejende Michael Douglas’ stemme: en monolog, der er rette mod filmens egentlige helt, Scott Lang (i skikkelse af Paul Rudd). Douglas spiller rollen som den originale Ant-Man, Hank Pym. Som det hører sig til hos Marvel, så findes der adskillige personer som deler samme superheltealias. Beslutningen om at tilsidesætte Hank Pym til fordel for Scott Lang kan bunde i mange kreative beslutninger, dog er den beslutning ærgerlig af forskellige årsager.

For det første er Hank Pym en af grundlæggerne af The Avengers i tegneserierne, og han udvikler centrale teknologier med stor betydning for hele Marvels univers. Dernæst har Pym bevæget sig, ulig andre superhelte, mellem forskellige alteregoer: Ant-Man, Giant-Man, Goliath, Yellowjacket og Wasp. Her går man glip af en interessant problemstilling med en superhelts tendens til personlighedsspaltninger; noget som kunne åbne op for en spændende dynamik hos karakteren. Så vi får altså ikke lov til at opleve en ellers meget vigtig Marvel-karakter på film;  udover som en pensioneret helt og mentor for næste generation.

Ant-Man - 4

Men eftersom Pym er et videnskabeligt geni (og Robert Downey Jr. allerede bestrider den position i det filmiske univers) er Scott Langs version af superhelten blevet  til en småkriminel mand med en syg datter; altså endnu et valg, der adskiller sig tilpas meget fra Tony Stark/Iron Man. I hvert fald for den gennemsnitlige biografgænger. Der kunne ellers have været nogle interessante konflikter mellem Stark og Pym. Dertil kommer de klare meldinger om, at Pyms psykologiske tilstand, jævnfør spaltningen af personligheder, er knap så familievenlig som Langs ditto. Det er ærgerligt, at Marvel ikke udviser mere mod end tilfældet er. Her synes jeg, at DC Comics er mere modige; noget som slutningen af  Man of Steel er et eksempel på. 

Udover at være del af Marvel Cinematic Universe, så afslutter filmen om Ant-Man ligeledes anden fase af Marvels delte filmunivers. Dette leder til følgende problematik inden for det fælles univers på film: For hvis Pym, ifølge filmens plot, udviklede Ant-Man-teknologien i 1963, og hvis Pym har opereret som Ant-Man, hvorfor prøvede Nick Fury så ikke at rekruttere ham til The Avengers? En så fremtrædende og genial mand som Pym burde have været på myndighedernes radar. Her pilles lidt ved en af de helt store problematikker ved Marvels Cinematic Universe: Man eksisterer i fællesskab, men bliver først hevet ind, når det passer ind i Marvels kadence. Men igen; Iron Man udfylder en lignende rolle, og vi har endnu til gode at se faklen blive givet videre for en superhelt på film.

Ant-Man - 2

Jeg lovede at behandle forfilmen, og det løfte skal naturligvis indfries: Hank Pym tilbyder Scott Lang en chance for at blive den helt, Langs datter allerede synes hendes far er. Med andre ord, Lang gør det forkerte af den rette årsag, nemlig på grund af datterens sygdom. Klichéen om en helts syge barn lever altså i bedste velgående, så det er op til Peyton Reed at få det forløst på en troværdig måde uden at forfalde til banal sentimentalitet. Effekterne ser som i alle andre film i MCU upåklagelige ud, og i forfilmen  ridser man heldigvis kun lidt i plottets lak uden at afsløre meget mere end, at Pym tilbyder Lang at blive den næste Ant-Man og derigennem få genoprejsning som menneske. Ikke for vores verdens skyld, men for familiens. Et finurligt lille ordspil, der knytter sig til et perspektiv, hvor verdenen er et mikrokosmos – og hvor superhelten kan skrumpe sig ned til myrestørrelse. Og så ser man en karakter, der meget vel kan være filmens skurk, Yellowjacket. Samt en kvinde, der ganske givet er Wasp.

Som skuespiller er Paul Rudd en gevinst for de fleste film- og tv-produktioner, og hvis nogen kan formidle en antihelts transformation til superhelt på en overbevisende såvel som jordnær måde, burde det være Rudd. Marvel skal nok få en god film ud af mindre heldige omstændigheder og en knap så kendt instruktør (Se Russo-brødrenes Captain America: The Winter Soldier for yderligere uddybning). Og efter sigende har store dele af Wrights manuskript nået den endelige film. Sammen med Adam McKay, manden bag Anchorman (2004), har Paul Rudd ligeledes bidraget til bearbejdelsen af filmens manus. Med så mange kompetente kræfter bag, skal jeg i hvert nok indløse en biografbillet til sommer.