Star Wars-nyt: Fra 35mm til 65mm og tilbage igen!

Der er mindre end en måned til premieren på Gareth Edwards “Rogue One: A Star Wars Story”, og når filmen rammer lærredet, kommer den til at funkle som en nysleben diamant. Filmfotografen Greig Fraser har nemlig optaget filmen på 65mm med et Arri Alexa 65-kamera, der kan mønstre en svimlende 6K-opløsning!

Derfor var det også, med ovenstående in mente, lidt af en overraskelse, da det sidste år blev afsløret, at det næste kapitel i den overordnede saga, Rian Johnsons “Star Wars: Episode VIII”, der får premiere december 2017, vil blive optaget på 35mm. Han fortsætter altså den retrolinje, som J.J. Abrams kridtede op med “Star Wars: Episode VIII – The Force Awakens”, der ligeledes blev optaget på 35mm

star-wars-episode-8-rian-johnson
Rian Johnson under optagelserne til “Star Wars: Episode VIII”

Men når Colin Trevorrows “Star Wars: Episode IX” rammer biograferne foråret 2019, bliver det igen på 65mm, der har en markant højere opløsning end 35mm. Kodak har nemlig oplyst, at Disney har indgået en aftale med firmaet, og at “Star Wars: Episode IX” er én af de film, der vil blive optaget på 65mm. Det er filmfotografen John Schwarzman, der skal stå bag kameraet, og han har tidligere arbejdet sammen med Trevorrow på “Jurassic World”, der delvist blev optaget på 65mm.

Således fortsætter den nye generation af “Star Wars”-fotografer og -instruktører med at optage på film i modsætning til filmseriens skaber, George Lucas, der optog “Star Wars Episode II: Attack of the Clones” og “Star Wars Episode III: Revenge of the Sith” digitalt.

Valget af 65mm film (eller 70mm) kan dog blive et problem for størstedelen af biografer rundt om på kloden, da de ikke har udstyret til at vise filmene i det billedformat (aspect ratio), som de er optaget i. Det betyder, at mange biografer bliver nødsaget til at nedjustere fra 65/70mm til 35mm, så det passer til billedformatet 2.35:1 CinemaScope/​Panavision.

Premiereoversigt over kommende “Star Wars”-film:

1) “Rogue One: A Star Wars Story” (2016) – Star Wars Anthology Film
2) “Star Wars: Episode VIII” (2017) – Star Wars Sequel Trilogy, film 2
3) “Han Solo” (2018) – Star Wars Anthology Film
4) “Star Wars: Episode IX” (2019)Star Wars Sequel Trilogy, film 3
5) “Boba Fett”-projekt (2020) – Star Wars Anthology Film

ALAN HORN (Chairman, The Walt Disney Studios)

rian-johnson-star-wars-8

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.