Taschens “Favorite Movies of the 90s” er et must for filmfans!

Taschens Favorite Movies of the 90s er en himmerigsmundfuld, der kan gi’ enhver filmfan hjerteflimmer. To digre bind i boks, 720 sider og et overflødighedshorn af udsøgte stillfotos fra en lang række af de film, der i dag udgør 90’ernes kanon, gør bogen til en bibel over årtiets største film.

90’erne redefinerede i mange henseender folks måde at se film på. Den nye dvd-teknologi, der i løbet af årtiet tog verden med storm, blev hvermandseje og skubbede stille og roligt VHS-maskinen ud i periferien. Den blanke dvd-skive blev det første optiske medie i filmens historie, der for alvor gjorde det attraktivt og nemt at starte sin egen filmsamling.

For den passionerede filmseer og -samler betød den nye teknologi, at man nu pludselig fik mulighed for at nyde scener og sekvenser i hidtil uhørt kvalitet, når man satte filmen på pause og kørte den i langsom hastighed. Filmselskaber så også straks mediets kvaliteter, og selvom mange af de tidlige film, der blev sendt ud på dvd, bar præg af at være kopieret direkte fra en slidt VHS-kopi, så ændrede dette sig hurtigt.

Filmselskaberne begyndte at støve deres bugnende bagkataloger af, og film, der ikke tidligere havde været distribueret, fandt nu et nyt liv på dvd. De blev ofte restaureret minutiøst, og mange af de store film begyndte at få tilføjet ekstramateriale, fraklip og kommentatorspor. I VHS-æraen måtte man tage til takke med en håndfuld for- og efterfilm.

Verden blev mindre med den nye skive, og pludselig kunne man erhverve sig film fra nationer, det tidligere havde været svært, hvis ikke direkte umuligt, at få film fra. Ligeledes opstod der et marked for specielt fremstillede limited edition-udgaver, samlerudgaver med figurer og directors cut-versioner af en lang række store film. Jo, 90’erne ændrede i sandhed på det at være filmseer, filmsamler og filmfan.

Der vil altid være mangler og udeladelser i bøger, der forsøger at opremse cremen af cremen inden for et givent område. Alt kan ikke tages med, og man må af naturlige årsager ekskludere  mere end man inkluderer. Når det er sagt, så er de 144 film, der danner det korpus af favoritfilm, man finder i Favorite Movies of the 90s,  udvalgt med omhu.

Mange af de inkluderede film er i dag moderne klassikere, man som filmelsker ikke kan komme udenom, og bogen fungerer i den henseende som en ypperlig tjekliste, man kan gå igennem fra start til slut. Når et årtis største film præsenteres skulder ved skulder, tager man sig selv i at tænke: Gud, hvor blev der produceret mange fantastiske film i de ti år, der er 90’ernes.

Hvis jeg med en række punktnedslag skal fremhæve nogle af de 90’er-film, der har haft størst betydning for mig, så kan jeg starte med James Camerons suveræne Terminator 2: Judgment Day, der i mange henseender overstråler den første film i serien, der dog også er fantastisk. Der er også Jonathan Demmes mesterværk The Silence of the Lambs, der var med til at gøre horrorfilm stuerene og Oscar-parate. Og med Unforgiven gav Clint Eastwood den henslumrende westerngenre en fornem renæssance og ny energi.

Også Tim Burton beviste, at en efterfølger fint og flot kunne leve op til forløberen, og Batman Returns hører i dag til blandt Burtons bedste film. Også Steven Spielberg erobrede 90’erne med film som Jurassic Park, Schindler’s List og Saving Private Ryan. Forrest Gump blev født i 1994, der også bød på The Shawshank Redemtion og Quentin Tarantinos formfuldendte Pulp Fiction.

Og naturligvis har du, kære læser, for længst fået sat flueben ved film som Speed, The Lion King, True Lies, Braveheart, Babe, Se7en, Hate, Toy Story, Casino, Twelve Monkeys, Heat, Leaving Las Vegas, Fargo, From Dusk Till Dawn, Scream, Romeo + Juliet, Titanic og The Ice Storm, ikke?

Hver enkelt film i Favorite Movies of the 90s bliver præsenteret med et resume og en introducerende tekst, der åbner op for dens betydning og placerer den i en filmhistorisk kontekst. Ligeledes er hver film blevet udstyret med en lang række velvalgte stillfotografier, der i mange henseende i deres egen egenskab har opnået ikonstatus.

Taschen har valgt at trykke et citat fra en hjemmeside på boksen, der huser de to digre bind om favoritfilm fra 90’erne. Der står – ganske kort – It’s addictive stuff even if you’re not a big fan of the decade (…). Hvorfor skulle man dog ikke været en fan af årtiet? Ret beset kan citatet anvendes om ethvert årti, der alle byder på lige dele skidt og kanel. Men disse to bøger er addictive, og man forfalder hurtigt til nostalgi, når man bladrer i dem.

Køb bøgerne, sæt dig til rette i sofaen og genoplev de mange perler, 90’erne bød på! Og selvom dvd-skiven ikke er decideret uddød, så har den – og de øvrige optiske medier – længe haft en svanesvang klemt fast i halsen. Men så kan man jo altid ty til streaming og Netflix, der er blevet filmbranchens nye, store distributionsplatform.

This slideshow requires JavaScript.

Favorite Movies of the 90s (3) Favorite Movies of the 90s (2)
Favorite Movies of the 90s (1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.