“Venedigs vandmærke” af Joseph Brodsky udkommer 1. februar

Lindhardt og Ringhof udgiver i februar 2010 seks titler af tidligere nobelpristagere i litteratur, som igennem længere tid ikke har været tilgængelige på dansk. De seks værker omfatter Midaqgyden af Naguib Mahfouz, Pastoralesymfonien af André Gide, Venedigs vandmærke af Joseph Brodsky, Det evige smil af Pär Lagerkvist, Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway og Perlen af John Steinbeck.  

I Venedigs vandmærke fra 1992 manifesterer Joseph Brodsky sig som en enestående essayist.

I 17 år er digteren taget til sit elskede Venedig i vintermånederne, hvor alle turisterne er borte. Oplevelserne og stemningen skildres i små intense prosastykker inspireret af vinterens douce farver. Vandet og tågen fører til filosofiske tanker om liv og død og til det mulige tab af den kærlighed og skønhed, vores livsgrundlag hviler på. Mere prosaisk er Brodsky, når han siger: ”På et kort ligner byen to stegte fisk, der deler en tallerken, eller måske to hummerkløer, der er lige ved at overlappe hinanden; men den har hverken nord, syd, øst eller vest; den eneste retning, den har, er til siden.” 

Joseph Brodsky, 1940-1996, russisk digter, essayist og oversætter. Han er født i Sankt Petersborg af jødiske forældre, gik ud af skolen som 15-årig og debuterede i 1957 som lyriker. I 1963 blev han arresteret af de sovjetiske myndigheder og blev idømt fem års arbejdslejr for ’parasitisme’. Da forfatterkolleger gik i forbøn for ham, blev Brodsky dog løsladt 18 måneder senere. I 1972 blev han ekskluderet af Sovjetunionen og emigrerede til USA, hvor han underviste på flere universiteter. Han modtog adskillige priser for sit forfatterskab og i 1987 Nobelprisen. Joseph Brodsky ligger begravet på San Michele i Venedig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.