2 Sven Henriksen-plakater fra Posterlounge

Der findes et hav af smukke, danske reklameplakater skabt i en tid, hvor det var en kunst, der krævede talent og ikke blot en computer med et kraftigt billedredigeringsprogram. I det følgende skal vi se nærmere på to plakater, der er skabt af Sven Henriksen.  

Plakaterne kan købes hos Posterlounge, der har et stort udvalg: KLIK


Lidt om kunstneren…

Sven Henriksen (1890-1935) er i dag gledet i glemsel – og det til trods for, at han er manden bag et væld af plakater, der prægede bybilledet i 1920’erne og 30’erne.

Han er en relativt ukendt, men aldeles fremragende plakatkunstner, som havde en enkel og meget virkningsfuld, tyskinspireret stil. Han var den eneste af tegnerne i dansk plakatkunsts guldalder, der udelukkende specialiserede sig i plakatproduktion, og han blev en rutineret producent af meget smukke og iøjnefaldende plakater. طريقه لعبه اونو
Hans produktion er kendetegnet ved et gennemgående meget højt niveau, og han lavede især reklame- og udstillingsplakater – ofte til Forum eller Industribygningen i København.

Desværre døde Sven Henriksen på toppen af sin karriere efter et banalt uheld i sit atelier, hvor han stak sig på et søm og efterfølgende døde af blodforgiftning. Det var før penicillinens tid, og han blev blot 45 år gammel.

Historien bag Havudstillingen…

Det er en såkaldt lygtefisk, der pryder Sven Henriksens flotte plakat for Havudstillingen, der løb af stablen i Industriforeningen i 1931.

Fisken har så mærkeligt og fantastisk et udseende, at den var selvskrevet til at være trækplaster for en udstilling om havets rigdomme. Med sit trekantede hovede og lange, mærkelige tænder lever rovfisken op til sit djævelske navn på latin, Linophryne Lucifer. Det lygtelignende lysorgan på snuden lyser op i oceanernes mørkelagte havdybder og gør det muligt for lygtefisken at lokke mindre byttefisk til sig. Lyset i lygten dannes af bakterier.

Mere end 3000 mennesker trodsede snevejret og gik dagligt gennem tælleapparaterne på Havudstillingen for at lære om verdenshavene eventyrlige mysterier. Men vores hjemlige fiskefauna og fiskeindustrien var også på plakaten. Statsminister Stauning, der var formand udstillingskomiteen, holdt et langt og informativt foredrag om fiskerierhvervet. جدول مباريات كأس العالم للأندية 2022 På Balkonen var der en udstilling om det danske fiskerierhverv, en hverdagshistorie om de almindelige danske fisk, der blev så gribende fortalt, at publikum stod i kø for at høre om vore hjemlige fisk. I store kasser kunne man se hele dyresamfund fra havets bund, bl.a. østers fra Limfjorden.

Kong Christian d. 10 besøgte udstillingen sammen med sin adjudant, hvor de blev modtaget af Professor Johannes Schmidt, fiskeridirektør Mortensen og andre medlemmer af udstillingskomiteen. Kongen besigtigede med stor interesse hele udstillingen, ikke mindst Dana ekspeditionernes samlinger, der blev forklaret af professor Schmidt, som var leder af dem.

Selve plakaten er holdt i stramme, grafiske rammer, hvor den grønne fisk med sin hvide lysdiode toner skarpt frem på den sort baggrund. Det er én af de smukkeste plakater i dansk plakatkunst. الفرق المتأهلة ليورو 2024

Om turistplakaten Dänemark das Land des Meeres…

Der findes ikke meget publiceret historie om den smukke turistplakat, som også er svær at fat i – altså hvis man da ikke lige kigger forbi Posterlounge, der har den i deres sortiment.

Plakaten er en del af den reklamebølge, der blev søsat i 30’erne.

Den danske stat støttede fra 1934 bestræbelserne på at fremme turistbesøg til Danmark fra udlandet. Med opsvinget for dansk turisme fik plakaten en fremskudt position i den nu meget målrettede turistpropaganda, her i en tysksproget udgave.

Nabolandet mod syd udgjorde nemlig en primær målgruppe for turistpropagandaen, og med de mange kilometer badestrande var Danmark også dengang Havets Land og et attraktivt rejsemål for tyske sommergæster.

Plakaten er holdt i en hyggelig og hjemmelig stil, der fokuserer på Danmarks kystlinjer, det maritime og områder, der symboliserer danskhed.

Lidt om rammer og tryk…

Posterlounge’ plakater og rammer er af høj kvalitet, og når man modtager forsendelsen er de forsvarligt pakket ind.

Deres plakater og motiver bliver trykt on demand i deres eget kunsttrykkeri, og billedrammerne i træ bliver produceret manuelt i deres eget rammeværksted, hvor der sættes en ære i at producere et flot produkt – og det kan man se, når man modtager sin bestilling.

Plakaterne er smukt monteret i rammerne og tapet op på bagsiden, så de er sikret en lang levetid.

Hvis man leder efter smukke, klassiske plakater, så skal kigge forbi Posterlounge, der har et stort udvalg!