Egmont Serieforlaget har netop lanceret en moppedreng af en andebog, der vil kunne få alle tegneserieelskere til at rappe i kor af glæde. “Den store sorte Anders And” er en gedigen mammutbog på 189 sider, der måler intet mindre end 26,5 cm x 35,5 cm.
Der har – lige siden produktionen af de store hvide bøger stoppede – været en stor efterspørgsel på disse. Denne efterspørgsel på de hvide klenodier efterkommer Egmont Serieforlaget nu med lanceringen af “Den store sorte Anders And”, der indeholder femten historier fra store Disney-tegnere som Carl Barks, Marco Rota, Vicar, Scarpa, Cavazzano og mange flere.
Historierne i denne bog er blevet ommonteret på smukkeste vis, så de passer til det nye, store format. Der er historier, der er hentet fra Anders And & Co. og Jumbobøgerne, men der er også helt nye historier, der aldrig tidligere har været trykt på dansk. Ligeledes er historierne blevet nykoloreret efter dagens standard, hvilket ikke mindst bogens afsluttende Carl Barks historie – “Held over Held” – vidner om. Historien blev første gang trykt herhjemme i Anders And & Co nr. 1/1955, og hvis man abonnerer på Egmonts Anders And & Co. Den Komplette Årgang, så vil man i første bind, der dækker 1955, ved selvsyn kunne konstatere den store forskel fra den gamle til den nykolorerede udgave.
Bogens prologhistorie indledes med Molinaris “Søvnens herre” fra Jumbobog nr. 185, og epiloghistorien er den klassiske Barks-fortælling “Held over held” fra 1955. Så bogen har en fin antikronologisk cirkelstruktur, der indledes med en moderne streg og afsluttes med en klassisk.
Flere af historierne i bogen gør krav på en præsentation, men jeg vil dog nøjes med at kaste mit fokus på bogens femte historie – “Den forsvundne verden” / “The Lost World” – der er en finurlig pastiche over Sir Arthur Conan Doyles roman af samme navn. Historien, der er skrevet af Franḉois Corteggiani og tegnet af Giorgio Cavazzano, blev første gang bragt på dansk i Jumbobog nr. 172.
Historien indledes med et langt forord af David Gerstein, der forklarer oprindelsen til denne type historier (de såkaldte “Grandi Parodie”-historier), der blev skabt i 1949 af italienerne Guido Martina og Angelo Bioletto med historien “Inferno di Topolino” / “Mickey i skærsilden”, der endnu ikke er udkommet på dansk. Idéen bag disse historier var, at unge læsere skulle introduceres for litteraturhistoriens store prosaværker omformet til tegneserier, og “Inferno de Topolino” tager meget naturligt (da kunstnerne bag er italienere) fat i Dante Aligheris smukke “Den guddommelige komedie”.
“Den forsvundne verden” er som sagt (eller nærmere skrevet) oprindeligt udtænkt af Sir Arthur Conan Doyle (ophavsmand til klodens mest berømte snushane, Sherlock Holmes) men i Corteggianis og Cavazzanos udgave er det Anders & Company, der tager på eventyr i den forsvundne verden. Man vil i øvrigt bemærke, hvis man selv er lidt af en snushane med øje for detaljer, at Sherlock Holmes’ og Dr. Watsons tegnede alter egoer (i form af Basil Mus og …) gør en ganske kort entré tidligt i historien. Men tilbage til historien…
Anders, der er ansat som journalist på dagens nyheder, får tildelt opgaven at skulle interviewe den særdeles hidsige professor Challenger, der HADER journalister. Det viser sig, at Challenger på sin seneste ekspedition har opdaget en forsvunden verden, der nu skal undersøges nærmere for at stille den stærkt tvivlende videnskabsklub tilfreds. Derfor tager Anders, professor Challenger, Raptus von And, Onkel Joakim og Fætter Vims af sted for at afdække den glemte og isolerede verden, der gemmer på såvel dinosaurer og (til Onkel Joakims store glæde) skjulte skatte. Men ind i denne gruppe af eventyrer har sneget sig en fjende, der har sin helt egen, nederdrægtige dagsorden. Vil det mon lykkes professor Challenger at indsamle beviser nok til at overbevise de tvivlende videnskabsfolk hjemme i London (ja, London, ikke Andeby) eller vil de være nødsaget til at vende hjem med hængenæb og lommerne tomme? Det må I selv læse Jer til.
Én af de herlige ting ved denne bog er muligheden for at sammenligne de forskellige tegneres stil. Historie for historie præsenteres vi for de forskellige tegneres distinkte streger, der hver på sin måde skaber sin helt egen andeverden. Ligeledes er det herligt, at der er blevet plads til en lang og interessant introduktion – skrevet af tegneren og forfatteren David Gerstein – og at selvsamme flere steder i bogen introducerer forskellige historier med interessant fakta og baggrundsviden fra Disneys formidable andeverden.
Jeg håber i mit stille sind, at denne første bog vil vise sig at være starten på en ny serie af bøger i gigantformat, der tager udgangspunkt i alle de herlige karakterer, der befolker Andeby. Jeg forstiller mig (jeg drømmer om, håber på og krydser fingre for) at der med tiden også vil komme bøger, der har Mickey Mouse, Fedtmule, Onkel Joakim, Rip, Rap & Rup, Stålanden, Supermule, Bjørnebanden, Hexia de Trick, Fætter Højben og alle de andre vidunderlige medlemmer af Disney-familien i centrum – det ville være herligt.
Så køb bogen – den er fandtastisk…