The Beagle Boys fra Bullyland

Loppemarkeder kan være sande guldgruber, og når man finder fire gamle (og velholdte!) Bullyland-figurer, man længe har været på jagt efter, så er dagen reddet.

Og ja, jeg føler mig virkelig meget heldig i dag! Det er nemlig Bjørne-banden aka The Beagle Boys, der altid været blandt de Disney-skurke, jeg har holdt mest af, som jeg har været så heldig at opstøve.

Figurerne, der er håndmalede og i blød plastic, kostede mig sølle 150 kroner, hvilket er uhørt billigt, da sættet snildt går for 1600 kroner på internetaktioner. Og den pris ville jeg (trods alt) ikke have givet. Min ret gode investering på 150 kroner svarer faktisk til en stykpris på under 38 kroner og er dermed billigere end spritnye Bullyland-figurer.

De fire forbrydere, der ikke længere er i produktion, blev skabt af Disney-ikonet Carl Barks. Det gjorde han i 1951, og Andeby-forbryderne optrådte første gang i den 10 sider lange historie “Terror of the Beagle Boys”, der blev trykt i “Walt Disney’s Comics and Stories” #134 fra november 1951. I denne historie optræder de dog kun perifert, og det er først i historien “Only a Poor Old Man”, der blev bragt i bladet “Four Color” #386 fra marts 1952, at de for alvor får love at brede sig. Det er også denne historie, der fungerer som skabelon for Bjørne-bandens senere virke og som etablerer skurkerne som en alvorlig trussel mod Onkel Joakims formue.

Det var i 1989, at det vesttyske firma Bullyland producerede de fire figurer, jeg har været så heldig at finde: Burger (761-176), Bouncer (716-167), Baggy (617-716) & Bigtime (167-671). Figurerne blev produceret i forlængelse af den populære animationsserie “DuckTales”, der kørte over fire sæsoner fra 1987 til 1990 og som affødte 100 episoder. En serie, der blev skabt med afsæt i Carl Barks’ univers og figurgalleri. Og en serie, der – paradoksalt nok – faktisk ikke er så tro imod Carl Barks. Der er mange ting i serien, der ikke går godt i spænd med det originale Barks-univers, hvilket dog ikke betyder, at jeg ikke holder af den – for det gør jeg.

I “DuckTales” er det Burger, Bouncer, Baggy og Bigtime, der oftest er med – altså netop de medlemmer, der er blevet gengivet af Bullyland. Banden har dog flere medlemmer, blandt andet Ma Beagle, der løbende dukker op. Hos Barks var Bjørne-banden anonyme – både af statur og navn – og det er først fra og med “DuckTales”, at de enkelte medlemmer af Bjørne-banden får navne. Det er blandt andet heri, at én af forskellene ligger.

Selvom de fire medlemmer af Bjørne-banden skiller sig mærkbart ud fra Carl Barks originale udgaver, så skulle Barks efter sigende have haft de fire tyve stående på sit arbejdsværelse – cool!