ANMELDELSE: “Tarzan on Film” af Scott Tracy Griffin

Titan Books er for feinschmeckere! Det er et forlag, man skal kende, hvis man interesserer sig for film som andet end underholdning en stille søndag aften på Netflix. Titan Books leverer kræs til kendere, og Scott Tracy Griffins “Tarzan on Film” er ikke en undtagelse!

“Tarzan on Film” er en delikat hardbacksag i stort format, der udgøres af 224 gennemillustrerede sider. Bogen tager én med på rejse ind i filmjunglen, hvor Tarzan, Jane og alle dyrevennerne har huseret siden 1918.

A fascinating story of a girl who goes into the jungle and there finds love in the strong arms of a true son of nature! Hundreds of wild animal thrills!

– Tagline til “Tarzan The Ape Man” (W.S. Van Dyke, 1932)

Det er Scott Tracy Griffins anden bog om Tarzan, der i denne omgang fokuserer på de talrige filmatiseringer, som gennem tiden har set biografens mørke. Han går kronologisk til værks – starter i 1910’erne, hvor den første stumfilm havde premiere – og arbejder sig op til 2016, hvor “The Legend of Tarzan” (David Yates) og den Netflix-producerede animationsserie “Tarzan and Jane” havde premiere.

Bogen er gennemillustreret med production stills, plakater og karakterfotos, og Scott Tracy Griffins øser af sin omfattende viden om Tarzan-franchisen, der sidste år kunne markere sin 100 års fødselsdag på film.

Tarzan var én af grundene til, at jeg forelskede mig i filmkunsten og litteraturen. Jeg stiftede første gang bekendtskab med Tarzan i skikkelse af den østrigsk-ungarske Hollywoodstjerne Johnny Weissmüller, der udover at være olympisk mester i svømning også kunne brøle OG se godt ud i et lille lændeklæde.

Jeg var blot en bitte purk, da jeg lå foran min mormors store kasse af et tv tilbage i start-80’erne, hvor monopolkanalen DR sendte en Tarzan-kavalkade, der fik mit unge sind til at drømme sig langt ind i junglen. Herefter slugte jeg alle de af Edgar Rice Burroughs’ Tarzan-romaner, der var oversat til dansk af Gunnar Jørgensen og Torry Gredsted. Siden har jeg udvidet interessen for liansvingeren og krokodille-wrestleren, og i dag har jeg set stort set alle tilgængelige film og tv-serier samt læst (og genlæst) alle romaner, noveller, tegneserier og avisstriber, der er blevet skabt med afsæt i Burroughs’ fantastiske jungleunivers.

Selvom Weissmuller for de fleste filmkendere er synonym med Tarzan, så er det et hav af andre skuespillere, der har prøvet kræfter med den ikoniske karakter. Blandt andet Casper van Dien, der også leverer bogens forord, spillede i 1998 i Carl Schenkels “Tarzan and the Lost City”, hvilket han med humor skriver om i bogen.

Yngre fans vil især forbinde  Tarzan med Disneys animerede klassiker fra 1998, der er instrueret af Chris Buck og Kevin Lima. Filmen, der har et ørehænger-soundtrack leveret af Phil Collins, var den første animerede udgave siden 1976, hvor CBS sendte tv-serien “Tarzan, Lord of the Jungle”, der løb over skærmene i perioden 1976-1980.

Både Disneys film (og efterfølgerne) samt CBS-serien bliver gennemgået af Scott Tracy Griffins. Især der det herligt, at han bruger tid på den 36 episoder lange CBS-serie, da tv-serier fra guldalderen og frem til start-90’erne ikke er noget, film- og tv-forskere har for vane at beskæftige sig med. Det er en buldrende stor mangel indenfor faglitteraturen, der har det med at favorisere alt fra “The Sopranos” og frem. Man går i hvert fald ikke længere tilbage i tv-historien end til “Twin Peaks”, så at man i nye og næ støder på forfattere, der kaster lidt kærlighed efter en serie som “Tarzan, Lord of the Jungle”, ja så bliver man glad.

Sluttelig vil jeg opfordre alle Tarzan-fans til at købe ikke blot denne bog, men også Scott Tracys Griffins første, der udkom i anledning af 100 års jubilæum. Den bærer meget passende titlen “Tarzan: The Centennial Celebration”, og den beskæftiger sig bredt med alle områder og medier, som Tarzan er blevet fortolket i og af.


INFO OM UDGIVELSEN:

Titel: Tarzan on Film
Forfatter: Scott Tracy Griffin
Sprog: Engelsk
Udgivelsesår: 05. august 2016
Sideantal: 224
ISBN: 9780857685681
Mål: 33,1 x 26,1 cm
Indbinding: Hardback
Genre: Faglitteratur: film & tv
Land: USA
Forlag: Titan Books
Oversætter: Ingen oversætter (originalsprog)
Omslagsgrafiker: Ikke anført
Cover: © Titan Books


© Titan Books (cover)